Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Éra Credit Suisse končí vyřazením akcií banky z burzy

Éra Credit Suisse končí vyřazením akcií banky z burzy
ČTK
 ČTK

Největší bankovní fúze od finanční krize před 15 lety je dokončena. Největší švýcarská banka UBS uzavírá převzetí konkurenční Credit Suisse (CS). Dnes to nechala zveřejnit v otevřeném dopise v několika místních novinách.

Reklama

UBS v dopise hovoří o „začátku nové kapitoly – pro UBS, švýcarské finanční centrum a globální finanční průmysl”. Obě banky „spojí expertizu, velikost a vedoucí postavení v oblasti správy majetku, aby vytvořily ještě silnější společný podnik“ s cílem zajistit stabilitu.

Poslední den na burze

UBS oznámila, že má v úmyslu dokončit převzetí k dnešnímu dni minulý týden. V pátek UBS a federální vláda podepsaly nezbytnou dohodu o vládní pomoci v případě problémů při převzetí. Dnešek bude pravděpodobně také posledním dnem, kdy se s akciemi CS obchoduje na švýcarské burze SIX, uvedla agentura DPA.

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

UBS dříve uvedla, že se bude snažit výrazně omezit investiční bankovnictví CS. Podle agentury Reuters to znamená další ústup evropské banky z obchodování s cennými papíry, kterému nyní dominují americké firmy.

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse.

220 miliard jistoty. Švýcarská vláda pokryje případné ztráty UBS

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard korun), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse. Šéf UBS také naznačil, že banka převzetí svého někdejšího rivala dokončí v pondělí 12. června.

Přečíst článek

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle
video

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle

V těžkých dobách funguje švýcarský frank jako zlato, proto země nezažila tak vysokou inflaci, říká v dalším díle seriálu Jiný peníze česká manažerka působící ve Švýcarsku Kamila Horáčková.

Přečíst článek

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme