Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

akciové indexy - informace o tématu

Wall Street

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Přečíst článek

Akciím se letos daří nad očekávání dobře. Investoři vyhlížejí pokles sazeb

Přečíst článek

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Pražská burza letos válcuje ostatní, málokde jinde ve světě lidé na akciích bohatnou tolik jako v Praze. Proč tomu tak je? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Fed, ilustrační foto

Chytá inflace ve Spojených státech druhý dech? Ekonomika je silnější, než se čekalo

Celková inflace ve Spojených státech dosáhla svého maxima v červnu 2022 na 9,06 procenta. Od té chvíle stabilně klesala tempem v průměru 0,4 procenta měsíčně až do prosince, kdy činila 6,45 procenta. Letos v lednu proces dezinflace výrazně zpomalil a lednová inflace byla publikována na 6,41 procenta. Co stojí za tímto zpomalením? „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat,“ uvádí v komentáři analytik BHS Timur Barotov k situaci ve Spojených státech.

Přečíst článek
Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Je už na čase investovat do akcií? Ideální chvíle se již blíží

Akciové tituly v loňském roce plošně odepsaly téměř dvě desítky procent. A to zejména kvůli nejistotě způsobené třemi černými labutěmi – dozvuky pandemie, razantní inflací a válkou na Ukrajině. Na to vše reagovaly centrální banky růstem sazeb, což právě poslalo akciové tituly do záporu. Jak se svět nastavuje na novou realitu, začíná se mluvit o konci utahování měnové politiky, a tedy i o opětovném nastartování růstu akcií. Kdy ta doba přijde? Již velmi brzy, shodují se odborníci. 

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Investoři už Hongkong odepsali. Akcie tam od začátku roku spadly o třetinu

Hlavní akciový index v Hongkongu je nejníže od finanční krize v roce 2009. Vytrvale klesá už téměř dva roky a za jeho nejnovější potíže může podle analytiků postoj nového správce Hongkongu. Ten podle nich ve své středeční řeči nenastínil žádný konkrétní plán, jak zastavit sílící vliv jiných finančních center v Asii, zejména pak Singapuru.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Žádná katastrofa. Money manažeři už zase masivně nakupují akcie

Nejlepší doba k nákupu akcií je tehdy, „když na ulicích teče krev“, zní starý poznatek. Nemusí to nutně být doslova. I obrazně. Zkrátka v makroekonomicky či sociálně těžkých časech. Zkušení investoři v USA si to berou k srdci. I když se země letos potýká s nejvyšší inflací za 40 let, v červenci závratným tempem navýšili své akciové investice. Vyplývá to z analýzy chování takzvaných „chytrých peněz“, tedy právě investičních profesionálů, kteří spravují peníze bank, velkých fondů, státních fondů či zámožných rodin a byznysmenů. 

Přečíst článek
Na Wall Street není doba pro oslavy

Tragické pololetí. Americké akcie zažívají nejhorší časy od karibské krize

Američané se chystají na oslavy Dne nezávislosti. Mnozí ale nemají důvod k radosti. Akciové trhy, v nichž má valná většina občanů USA uloženy peníze na stáří, totiž prožívají nejhorší pololetí od roku 1970 (S&P 500), a některé dokonce od roku 1962 (index Dow Jones).

Přečíst článek

Masivní výprodej na Wall Street se přelil i na asijské parkety. Oslabily zejména akcie v Tokiu

Akcie na asijských trzích ve čtvrtek oslabily, a navázaly tak na masivní výprodej, který ve středu zasáhl newyorskou Wall Street. Investoři se obávají zejména dopadů inflace na hospodaření firem a pokračujícího zvyšování úrokových sazeb, které podle nich nepříznivě ovlivní výhled hospodářského růstu.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Ruské akcie jsou neprodejné. Světové indexy už s nimi nepočítají

Společnosti MSCI a FTSE Russell vyřadily cenné papíry ruských společností ze svých akciových indexů. Londýnská burza mezitím zastavila obchodování s ruskými depozitními certifikáty. Mezinárodní investoři se nemohou zbavit ruských aktiv.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Výplach na burzách. Investoři očekávají ruskou invazi na Ukrajinu

Pod tlakem se v úvodu týdne ocitla naprostá většina evropských akciových trhů, včetně pražského parketu. Nervozita na burzách pramení především ze zpráv o možné ruské invazi na Ukrajinu, která by se podle některých zdrojů měla uskutečnit tento týden.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Cenový sprint světových akcií letos přejde v poklus, shodují se analytici

Ceny akcií ve světě letos opět porostou, ale nižším tempem než loni, kdy stoupaly o desítky procent. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Uklidnění pandemické situace by podle nich mělo prospět firmám z maloobchodu či restauračním řetězcům, růst úrokových sazeb pomůže bankám. Posilující dolar negativně ovlivní akcie na rozvíjejících se trzích, odhadují.

Přečíst článek
Reklama

News box

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si dnes u 👨‍⚖️ soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let. 
Ve věku 8️⃣2️⃣ let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme