Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Investory zatřásla krize důvěry. Loni krvácely zejména akcie Big Techů. Tržní hodnota stovky nejcennějších světových firem podle žebříčku sestavovaného poradenskou společností PwC propadla za poslední rok o 11 procent, což je nejvíce od finanční krize v roce 2009. Nejhodnotnější firmou je i nadále Apple, propadlíkem je Tesla.

Reklama

Pořadí největších společností se nezměnilo, jedničkou zůstává Apple. Vyplývá zo z aktuální studie PwC Global Top 100 Companies.

Tržní hodnota stovky největších světových firem dosáhla podle studie ke konci března letošního roku 3,845 bilionu dolarů, meziročně o 11 procent méně. Je to první pokles od roku 2016 a největší propad od finanční krize v roce 2009, kdy propadla o 38 procent. „Za poklesem je především loňské výrazné snížení důvěry investorů a utahování fiskální politiky v řadě zemí. Slušný růst v letošním prvním čtvrtletí tyto předchozí ztráty nedokázal zvrátit,“ uvedl ředitel strategického poradenství PwC ČR Jan Hadrava.

Newyorská burza (NYSE)

Akcie ustály pády bank. Na burzy se vrací optimismus, těží z toho technologické giganty

Akcie na světových trzích v prvních čtyřech měsících letošního roku většinou posílily. Řada evropských akciových indexů dosáhla maxima, dařilo se hlavně technologickým firmám, ukazují statistiky.

Přečíst článek

V Evropě stoupla tržní kapitalizace největších firem o 9,5 procenta na 341 miliard dolarů. Evropa tak v posledním roce byla jediným regionem, kterému se dařilo růst, a to i přes výrazně rozkolísané makroekonomické prostředí způsobené především válkou na Ukrajině. „Evropské firmy se se všemi aktuálními šoky, ať už je to postcovidová situace nebo válka, dokázaly vypořádat až nečekaně rychle a bez zásadních omezení,“ míní Hadrava.

Největší propadlík? Tesla

Nejsilnějším regionem i přes loňský 12procentní pokles zůstávají i nadále USA, které také mají v Top100 největší zastoupení. Z hlediska oborů byl v posledním roce nejvíce zasažen finanční sektor. Poprvé v posledních deseti letech se rovněž propadly technologie, i když letošek zahájily silným růstem. „Lze tak očekávat, že u technologických firem nastalo spíše krátkodobé vybírání zisků, dlouhodobě technologické firmy nadále porostou,“ dodal Hadrava.

Nejhodnotnější společností podle tržní kapitalizace zůstala i přes osmiprocentní pokles firma Apple. Sedmiprocentní pokles zaznamenal i druhý Microsoft, přesto se oběma vedlo lépe než jejich technologickým konkurentům. Celý technologický trh totiž propadl o 12 procent. Pětku největších světových firem doplňují Saudi Aramco, Alphabet a Amazon. Největší pokles hodnoty mezi Top100 měla Tesla, jejíž tržní kapitalizace se snížila o 41 procent.

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Během jediného dne se bohatství Elona Muska propadlo o 13 miliard dolarů, tedy ještě o víc, než dokázal prošutrovat ministr financí Zbyněk Stanjura za první kvartál letošního roku. Ve čtvrtek 20. dubna tak Musk zjistil, že když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Zlevňování zabralo. Tesla je v Česku nejprodávanějším elektromobilem

Nejprodávanějším elektromobilem v Česku za první čtyři měsíce se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s modelem Enyaq. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Centrum dopravního výzkumu (CDV) nicméně už dříve uvedlo, že v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty Česko zaostává.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Akciím se letos daří nad očekávání dobře. Investoři vyhlížejí pokles sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme