Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa - informace o tématu

Samořízené taxi Tesla Cybercab

Lukáš Kovanda: Pobídkami nejsou myšleny dotace. Pobídkou je volný trh

Brusel vymýšlí jako pokutami pořádně Muskovi „zatopit“. EU ale místo pokut, dotací a dluhu má usilovat o vytváření podnikatelsky přívětivého prostředí, jinak bude dále ekonomicky upadat

Přečíst článek

Indičtí turisté dobývají svět, ale Západ z toho moc nemá

Indové chtějí vidět svět. Evropa jim to ale neusnadňuje. Zatím tak z indických turistů těží země v jihovýchodní Asii.

Přečíst článek
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Zahráváte si s ohněm, třetí světová válka by se neomezila jen na Evropu

Západ si zahrává s ohněm, když uvažuje o tom, že by Ukrajině povolil použít zbraně, které od něj získala, k útokům v hloubi ruského území, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Spojené státy podle agentury Reuters varoval, že třetí světová válka by se neomezila na Evropu.

Přečíst článek
Počet obětí veder v Evropě se může do konce století ztrojnásobit

Zabijácká vedra v Evropě. Počet obětí se v budoucnu může až ztrojnásobit, tvrdí studie

Počet úmrtí v důsledku veder se může v Evropě do konce století ztrojnásobit. Počty budou disproporčně růst v zemích na jihu Evropy, jako je Itálie, Řecko a Španělsko, zjistila nová studie, o které informoval britský deník The Guardian.

Přečíst článek
Na vrcholu hory Mont Blanc nemrzlo 33 hodin v řadě

Vedra drtí Evropu. Na vrcholu hory Mont Blanc nemrzlo 33 hodin v řadě

Vlna veder, která v posledních dnech zasáhla Itálii, se projevila i v Alpách. Na vrcholu hory Mont Blanc totiž o víkendu nemrzlo 33 hodin v řadě. Oznámila to agentura pro životní prostředí regionu Valle d'Aosta, uvedla dnes agentura ANSA. Vysoké teploty pociťují i další evropské země včetně Německa či Rakouska.

Přečíst článek

Plyn pro Evropu láme cenové rekordy. Zásobníky se před zimou plní

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí prudce stoupá a je na letošním maximu. Před polednem se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala nad 41,20 eur za megawatthodinu (MWh), což představuje denní nárůst o více než dvě procenta. Cena v TTF je pro evropský trh s plynem určující.

Přečíst článek
Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Dokonalá bouře? Akcie ve světě těžce krvácí. Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Investory naráz svírá hned několik strachů. Z tvrdého přistání americké ekonomiky a tamní recese; ze splasknutí bubliny akciových titulů, jež v uplynulé době šponovalo nadšení z příznivého dopadu umělé inteligence (AI) do jejich ziskovosti; a v neposlední řadě z velké války na Blízkém východě, kde se schyluje k úderu Íránu na izraelské cíle, jejž USA a Izrael jistě nenechají bez odpovědi. Tel Aviv sám uvádí, že nyní válčí hned na několika frontách, a Spojené státy v oblasti Blízkého východu navyšují svoji vojenskou přítomnost.

Přečíst článek
Pád evropských akcií, sestoupily nejníž za téměř půl roku

Pád evropských akcií, sestoupily nejníž za téměř půl roku

Evropské akcie zahájily týden propadem, za kterým podle analytiků stojí obavy ohledně vývoje ekonomiky Spojených států. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po zahájení dnešního obchodování sestoupil až na 481,73 bodu, což byla nejnižší úroveň za téměř půl roku. Kolem 10:00 SELČ pak ztrácel asi 2,4 procenta a pohyboval se blízko 486 bodů.

Přečíst článek
BYD Seagull

Soumrak evropských automobilek. Čínské elektrovozy vyráběné v Evropě jsou velkou hrozbou

Čínské automobilky jsou připraveny vyrábět elektromobily v řadě evropských zemí, od Španělska až po Turecko, aby se vyhnuly vysokým dovozním clům. Ta zavedla Evropská unie, aby oslabila jejich cenovou výhodu a pomohla zavedeným automobilkám v regionu. Elektromobily vyrobené v Evropě by se však mohly stát novou hrozbou pro evropské automobilky, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Evropská komise povolila Lufthanse převzít podíl v italských aerolinkách ITA

Velká letecká transakce. Lufthansa bere podíl v italských aerolinkách ITA

Evropská komise (EK) povolila německým vlajkovým aerolinkám Lufthansa převzít za 325 milionů eur (8,2 miliardy korun) 41procentní podíl v italské státní letecké společnosti ITA Airways. Německá firma ale musí splnit ještě další podmínky, prozatím už se musela vzdát některých tras a slotů. V lednu komise odmítla plán Lufthansy schválit.

Přečíst článek
Plány evropských zemí na deportaci imigrantů krachují

Lukáš Kovanda: Od fiaska k fiasku. Evropě se nedaří deportovat migranty

Plány evropských zemí na deportaci imigrantů krachují. Británii se nedaří imigranty vypudit do Rwandy, Itálii zase do Albánie. Německo chce Afghánce vyhošťovat do Uzbekistánu, ale už teď připouští, že se to asi nepovede.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme