Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Giganti Alphabet i Microsoft ohromili čtvrtletními zisky

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.
Profimedia
 ČTK

Matka Googlu i její věčný rival Microsoft se topí v ziscích. Oběma Big techům rostly čtvrtletní zisky dvouciferným tempem, a to hlavně díky cloudovým službám. Alphabetu se spuštěním chatovacího robota Bard z části podařilo zmírnit obavy, že by Google na poli umělé inteligence mohla předstihnout firma Microsoft se svým ChatGPT.

Reklama

Americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 14,8 procenta na 18,37 miliardy dolarů (400 miliard Kč). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky stabilní poptávce po cloudových službách a oživení reklamy, uvedla firma v prohlášení.

Zisk na akcii Alphabetu činil 1,44 dolaru, zatímco analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávali zisk jen 1,34 dolaru na akcii. Nad očekávání skončily i tržby, které se zvýšily o sedm procent na 74,6 miliardy dolarů.

Výsledky zahnaly obavy, že Google ztrácí finanční sílu ve stejné době, kdy pokrok v oblasti umělé inteligence (AI) ohrožuje dominantní vyhledávač, který je hlavním pohonem digitálního reklamního impéria Alphabetu, upozornila agentura AP. Googlu se ve čtvrtém čtvrtletí podařilo zastavit předchozí pokles reklamy. Očekává se, že bitva o nadvládu v oblasti AI si v příštích letech vyžádá investice v řádu miliard dolarů a růst tržeb z reklamy je pro investice do technologie AI, která by měla změnit konkurenční prostředí, důležitý. Ve druhém čtvrtletí tržby Googlu z reklamy vzrostly o tři procenta na 58,1 miliardy dolarů a byly vyšší, než čekali analytici.

Akcie Alphabetu letos vzrostly o téměř 50 procent. Většina zisků přišla od května, kdy Google poskytl podrobnější informace o svých produktech a strategii v oblasti AI. Tato prezentace pomohla zmírnit obavy, že Google by v důležité oblasti mohla předstihnout firma Microsoft.

Googlu roste konkurence. Bing s ChatGPT

Microsoft si díky investicím do firmy OpenAI, která vlastní populární službu ChatGPT, zajistil včasný náskok v oblasti AI a analytici nyní sledují, jak by Microsoft mohl ze služeb generativní AI těžit, upozornila agentura Reuters. Firma již začleňuje AI do svých produktů, třeba do interenetového vyhledávače Bing. Ve světle těchto investic Microsoftu už se pozice Googlu nezdá být tak neotřesitelnou.

Google spustil chatbota Bard v Evropě a Brazílii

Konkurence pro ChatGPT. Google v Evropě a Brazílii spustil chatbota Bard

Společnost Google spustila v Evropě a v Brazílii svého chatovacího robota Bard, oznámil mateřský podnik Alphabet. Bard, který využívá umělou inteligenci (AI), by měl konkurovat službě ChatGPT. Jde zatím o největší rozšíření tohoto produktu od jeho uvedení na trh letos v únoru. V mateřském jazyce si mohou tohoto chatbota vyzkoušet i čeští uživatelé.

Přečíst článek

Čistý zisk Microsoftu vzrostl za čtvrté fiskální čtvrtletí o 20 procent 20,1 miliardy dolarů (437,5 miliardy korun). Hospodaření podpořilo cloudové podnikání, které těžilo právě z nabídky doplňujících produktů zahrnujících novou technologii umělé inteligence (AI).

Zisk na akcii za tři měsíce do konce června činil 2,69 dolaru a překonal očekávání analytiků, kteří předpokládali zisk 2,55 dolaru. Tržby stouply o osm procent na 56,2 miliardy dolarů a rovněž byly vyšší než odhady analytiků. Tržby z cloudových služeb vzrostly o 21 procent na 30,3 miliardy dolaru.

„Microsoft ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí (druhé čtvrtletí 2023) překonal odhady tržeb i čistých zisků. Společnost mírně překonala odhad tržeb v divizi inteligentního cloudu, kde vykázala solidní 15 procent meziroční růst,“ uvedl analytik XTB Tomáš Cverna. „Výrazný pokles v prodeji počítačů a jiných zařízení, ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, o 20 procent meziročně si vysvětluji poklesem poptávky kvůli předzásobení se spotřební elektronikou během pandemie covid-19,“ doplnil.

Firmě však prudce vzrostly i náklady, protože vybudovala nová datová centra pro podporu AI. Čtvrtletní kapitálové výdaje byly nejvyšší přinejmenším od fiskálního roku 2016.

Šéf Microsoftu si vydělal miliardu dolarů. Firma to popírá

Šéf Microsoftu si vydělal miliardu dolarů. Firma to popírá

Technologický gigant Microsoft dal vzniknout řadě milionářům, ba dokonce miliardářům. K těm patřili zejména zakladatel Bill Gates a jeho nejbližší spolupracovníci z dřevních dob. Nyní si však první miliardu za své působení v Microsoftu vydělal jeho stávající šéf Satya Nadella, vypočítal Bloomberg. Stojí za tím raketový růst akcií za dobu jeho působení.

Přečíst článek

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sázka na umělou inteligenci. Tyto společnosti jsou připraveny ovládnout ekonomiku poháněnou AI

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme