Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí
IPR Praha
Denisa Holajová
dna

Praha ukázala návrhy finalistů soutěže na dostavbu Vítězného náměstí . Nová zástavba takzvaného 4. kvadrantu vyroste v režii trojice developerů Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group.

Reklama

Z celkem 44 přihlášených týmů se do nejužšího výběru probojovala pětice návrhů, jejichž autory jsou uznávaná česká studia i známé evropské kanceláře: tým MVRDV z Nizozemska, česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects, nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti, česká kancelář A69 – architekti a další česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

Soutěž pořádá společnost Fourth Quadrant, která je spolu s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) majitelem pozemků. Konsorcium developerských firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupilo pozemky od VŠCHT za částku těsně převyšující jednu miliardu korun. Dvouhektarové území tvoří převážnou část zastavitelné plochy 4. kvadrantu Vítězného náměstí.  Přilehlé komunikace vlastní hlavní město.

Southbank - návrh pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta odtajnila návrhy pro novou čtvrť Southbank v Bratislavě. Do 10 let tu chce tisíc bytů

Do deseti let by v Bratislavě mohla vyrůst zbrusu nová čtvrť Southbank, která leží v blízkosti samého historického centra hlavního města Slovenska a řeky Dunaje. Rozsáhlý rezidenční projekt s tisícovkou bytů a 85 tisíci metry čtverečními retailových a kancelářských ploch zde nyní chystá developer Penta Real Estate Slovakia. Ten poté, co pozemek vloni koupil od společnosti HB Reavis, na realizaci projektu vyhlásil mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž. Jejího vítěze oznámil letos už začátkem března a teprve o měsíc později zveřejnil také vítězný soutěžní návrh. 

Přečíst článek

Urbanistický koncept Antonína Engela

Cílem aktuálního soutěžního workshopu je nalézt optimální architektonické a urbanistické řešení nedostavěné části vymezené ulicemi Evropská, Šolínova a Jugoslávských partyzánů. Návrh tak naváže na urbanistický koncept Antonína Engela.

 „Projekty respektují ráz, který Dejvicím vtiskl už před sto lety architekt Engel, současně jsou ale originální, pestré a v souladu s trendy moderní architektury. Především se však snaží splnit požadavky a potřeby lidí vyplývající ze současného života Dejvic,“ říká Petr Palička, ředitel Penta Real Estate.

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora na snímku z roku 2021

Rozvoji pražských čtvrtí příspěvky developerů pomáhají, ale to nestačí, shodli se pražští politici

Příspěvky developerských firem hlavnímu městu na budování veřejné vybavenosti v místě projektů pouze dočasně nahrazují nutné změny v systému rozdělení daní a dalších oblastech státní správy. Na dnešní diskusi o investičním rozvoji měst pořádané společností CEE Research se na tom shodli zástupci pražských samospráv a developerských firem. Pravidla pro příspěvky developerů na rozvoj infrastruktury schválilo město loni.

Přečíst článek

Převažovat mají kanceláře a obchody

„Jsem rád, že se investor rozhodl pro cestu soutěžního dialogu se zapojením města. To podobně jako na Florenci přináší novou kvalitu. Samotného mě překvapuje, s jak různorodou architekturou se dá pracovat v pevné struktuře Dejvic. Město zároveň dál pracuje na rekonstrukci Vítězného náměstí a prostranství v kampusu vysokých škol,“ uvedl radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Konsorcium developerů chce na pozemcích postavit hlavně kanceláře a obchody, část využije i pro byty. VŠCHT plánuje finance získané z prodeje části svých pozemků využít na výstavbu nové univerzitní budovy.

Součástí dostavby má být také nové kulturní centrum Prahy 6 o ploše až 3 000 metrů čtverečních se dvěma sály, které doplní nedostatečnou kulturní infrastrukturu v této části Prahy.

Skupina Skanska zkolaudovala v prvním čtvrtletí 2023 kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7.

Milan Kilík z JLL: Levnější nájmy u kanceláří nebudou. Nájemci si ale přijdou na jiné benefity

Developeři kanceláří odsouvají své plány, do spekulativní výstavby se nehrnou. Pražský kancelářský trh zaznamenal v prvním letošním kvartálu mírný pokles neobsazenosti na úroveň 7,5 procenta. Výše nájemného se podle analýzy poradenské JLL nezměnila.

Přečíst článek

Porota s mezinárodním přesahem

Vítězný návrh vybere mezinárodní porota složená z architektů, urbanistů i krajinářů. Oznámit by jej měla letos v září. Předsedou poroty je Kees Christiaanse, profesor ETH Zurich a zakladatel kanceláře KCAP, která je autorem hamburgského HafenCity. Mezi členy poroty jsou britský architekt Alex Lifschutz, švédský krajinářský architekt Martin Arfalk či profesor Michal Kohout z Fakulty architektury ČVUT.

Soutěž probíhá formou takzvaného soutěžního workshopu, který je neanonymní. Ten umožňuje vést porotě s uchazeči workshopu přímý dialog. Česká komora architektů udělila soutěži doklad o regulérnosti.

Novinky z nemovitostního trhu sledujte v Realitním Clubu

Před hlavním vchodem secesní Fantovy budovy tak vznikne nový přechod pro chodce.

Nová magistrála. V Praze před hlavním nádražím zmizí jeden pruh

Pražskou magistrálu čekají další změny. Kromě nového osvětlení a dopravního značení plánuje město také rozšíření chodníků a nové přechody. V pondělí pražskými radními schválená studie počítá i s radikálnějším zásahem. Před secesní Fantovou budovou, která je odbavovací halou hlavního nádraží, zmizí jeden jízdní pruh.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalá ubytovna ministerstva vnitra v Bratislavě se přemění na nájemní byty.

Developer Sekyra se vrací na Slovensko. Přestaví ubytovnu pro policisty na nájemní byty

Přečíst článek
Vizualizace projektu s názvem Semerínka

Developeři šli s cenami u nejnovějších bytových projektů dolů. Meziročně o víc než desetinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme