Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výstavba - informace o tématu

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Počet nově zahájených staveb v Německu v prvním pololetí meziročně klesl o 26 procent. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat poradenské společnosti Bulwiengesa. Trh s nemovitostmi v největší evropské ekonomice je již třetí rok v útlumu.

Přečíst článek

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Přečíst článek
Projekt Pergamenka v Holešovicích

Projekt revitalizace Ferony soutěží v prestižním evropském klání

Revitalizace brownfieldu v Holešovicích zaujala odbornou porotu a bude reprezentovat Česko v soutěži Build Europe.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Sehnat nový pozemek pro výstavbu je pro developera vždy složité, klíčová součást podnikatelského úspěchu. Pavla Čapková, která pracovala ve finanční branži a nyní se pět let spolu se svým manželem věnuje realitám, k tomu lakonicky podotýká, že to dobře jde, když „lidi znají lidi.“ Z Čapkové se stává kometa realitního trhu.

Přečíst článek
UDI Group postaví v maďarské metropoli Budapešti hotel Staybrigde Suites pro středně a dlouhodobé ubytování.

Český developer postaví hotel v Budapešti

Tuzemský developer UDI Group postaví v Budapešti hotel, který nabídne 152 pokojů pro středně a dlouhodobé ubytování.

Přečíst článek
Sídlo České spořitelny v nově budované části Smíchov City

Luděk Sekyra se rozjel. Na Smíchově staví největší čtvrť v Praze za sto let

Na Smíchově se rozjíždí druhá etapa obřího projektu Luďka Sekyry, která zahrnuje byty, kanceláře, parky, v zásadě celou novou čtvrť. Dominantou této etapy výstavby části města, kterou firma jednoho z nejbohatších Čechů nazývá Smíchov City Jih, bude centrála České spořitelny. Celý projekt Smíchov City bude kompletně dokončen v roce 2032. Podívejte se, jak má vypadat.

Přečíst článek
V Česku je zhruba 140 milionů m2 brownfieldů

V Česku je zhruba 140 milionů metrů čtverečních brownfieldů

Ke konci roku 2023 bylo v Česku přes 4400 brownfieldů s celkovou rozlohou více než 14 tisíc hektarů (140 milionů metrů čtverečních). Stát od roku 2015 investoval do jejich obnovy skrze dotační programy více než 11 miliard korun. Vyplývá to z dat agentury CzechInvest, které představila na konferenci v Pardubicích.

Přečíst článek
Úředníci zamítli stavbu pražské lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic

Naděje pro lanovku z Podbaby do Bohnic? Scheinherr chce přezkoumat její zamítnutí

Opoziční zastupitel Prahy a bývalý náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) podal na ministerstvo životního prostředí (MŽP) podnět k přezkumu rozhodnutí, kterým magistrát zamítl lanovku z Podbaby přes Troju do Bohnic. Lanovka je podle něj chytré, levné a ekologické řešení chybějící veřejné dopravy.

Přečíst článek
Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století

Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století

Na pražském Albertově začala výstavba Biocentra v kampusu Univerzity Karlovy. Projekt moderního vzdělávacího biomedicínského centra má propojit různé lékařské a nelékařské obory, nabídne posluchárny, učebny i laboratoře. Budova včetně vnitřního vybavení by měla stát zhruba 6,4 miliardy korun, z toho náklady na stavbu Biocentra činí asi 3,1 miliardy korun bez DPH. Stavebníci zahájili práce letos v dubnu, dokončené by Biocentrum mělo být v červnu 2026.

Přečíst článek
Město Milton Keynes ve Velké Británii

Jak řešit krizi bydlení? V Británii chtějí stavět nová města

Britský urbanismus se pyšní dlouhou tradicí městských experimentů. Nových sídel tu v minulém století vznikly desítky. Nyní se má koncept vrátit, aby zachránil zemi z krize bydlení. Stavitelé se však musí poučit z předchozích chyb.

Přečíst článek
Lední medvěd Tom ze Zoo Praha, který odjel do Kazachstánu, uhynul

Dalibor Martínek: Bláznivý český boj za ledního medvěda. Tom uhynul, Praha dá miliardu na nový pavilon

Lední medvěd Tom, který žil v pražské zoo, uhynul po svém přesunu do dalekého Kazachstánu. Pro někoho to není zajímavá zpráva, ale rozhodně nyní bude aspoň na čas hýbat veřejným děním. Proč medvěd uhynul? Rýsuje se nám tady mezinárodní vyšetřování, kdo za skon medvědího samce může. Kazaši, nebo Češi? Skandál, kdy Praha bude obviňovat Kazachstán, a naopak.

Přečíst článek
Bývalá kasárna v Plzni se mají do roku 2041 změní ve čtvrť s byty

Tisíce bytů, škola i obchody. V Plzni se chystá nová čtvrť

Bývalá plzeňská kasárna Slovany o rozloze 35 hektarů se mají do roku 2041 změnit v moderní zelenou čtvrť s 3200 byty, školou, dvěma školkami, obchody a kancelářemi. Více než třetinu má tvořit zeleň.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme