Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Vítězném náměstí v Praze zmizí proluka. Univerzita prodala pozemky miliardářům

Vítězné náměstí Praha 6
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

V západní části Vítězného náměstí v Praze 6 mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů zmizí nezastavěná plocha. Pozemky od Vysoké školy chemicko – technologické (VŠCHT) koupilo za částku těsně převyšující jednu miliardu korun konsorcium developerů. Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group tam postaví kanceláře, obchody i byty.

Reklama

V tzv. čtvrtém kvadrantu pražského „Kulaťáku” se bude stavět. Společnosti Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group tam od VŠCHT koupily 20 122 metrů čverečních zastavitelné plochy. Vyrůst tam mají kanceláře, obchody i byty. „Je to jednoznačně jedno z nejzajímavějších míst v Praze,” komentoval za konsorcium záměr ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov. 

Na koncepci polyfunkční zástavby s dostatkem zeleně a veřejného prostoru chce konsorcuim už příští rok vypsat mezinárodní soutěž. „Praha je sama o sobě pro architekty přitažlivá, v případě dostavby Vítězného náměstí můžeme čekat opravdová světová esa,“ dodal Streblov. Stavět by se mělo začít v roce 2028.

>>>>>>Vše o realitách čtěte zde<<<<<<

Stavět bude i univerzita

VŠCHT Praha peníze z prodeje pozemků využije na stavbu nové univerzitní budovy s výukovými prostory a zázemím pro studenty i akademiky. Škola, která dlouhodobě bojuje s nedostatkem prostor bude moci doplnit i chybějící laboratoře, nezbytné pro mezinárodní vědeckou spolupráci.

„Součástí dlouhodobé vize a poslání VŠCHT je podpora nadaných studentů a příprava špičkových expertů, kteří pomáhají naší společnosti řešit zásadní problémy dneška, jako je například sucho, nové zdroje energie nebo bezpečnost potravin a léčiv. Nová univerzitní budova je nutným předpokladem, abychom tuto roli mohli plnit i do budoucna,“ uvedl rektor VŠCHT Praha Pavel Matějka.

Dostavbou této části Vítězného náměstí se naplní urbanistický koncept, který navrhl ve 20.letech minulého století architekt Antonín Engel jako součást nového řešení severozápadního města, uvedla Penta v tiskové zprávě. Se zástavbou tohoto území počítá dlouhodobě i územní plán Prahy, Englův záměr proto respektuje i vítězný návrh architektonické soutěže na urbanistické a dopravní řešení Vítězného náměstí, kterou v roce 2018 organizoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

>>>>>>Zajímáte se o moderní architekturu a přestavby? O aktuálních trendech píšeme zde<<<<<<

Vinný bar.

Místo skladu vinný bar. Znojemské vinařství prochází revitalizací

Výhled na západ i východ slunce nad vrchem Děvín a stylovou degustaci vína nově nabízí vinařství Reisen v Pavlově. Objekt, v němž vinařství sídlí, totiž prošel první fází přeměny.

Přečíst článek

Bydlet se dá i na 20 metrech čtverečních.

Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc

I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Moderní architektura pro Dejvice. Podívejte se, jak má vypadat dostavba Vítězného náměstí

Přečíst článek
Luděk Sekyra, developer a šéf Sekyra Group

Luděk Sekyra: Pro nás je nejdůležitější veřejný prostor. Nepatří nikomu, ale zároveň všem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme