Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozvoji pražských čtvrtí příspěvky developerů pomáhají, ale to nestačí, shodli se pražští politici

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora na snímku z roku 2021
ČTK
 ČTK

Příspěvky developerských firem hlavnímu městu na budování veřejné vybavenosti v místě projektů pouze dočasně nahrazují nutné změny v systému rozdělení daní a dalších oblastech státní správy. Na dnešní diskusi o investičním rozvoji měst pořádané společností CEE Research se na tom shodli zástupci pražských samospráv a developerských firem. Pravidla pro příspěvky developerů na rozvoj infrastruktury schválilo město loni.

Reklama

Náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (za STAN) v diskusi řekl, že ČR podle něj nastoupila na trajektorii „latentní ztráty konkurenceschopnosti“, a to i kvůli nízké dostupnosti bydlení. V rozvoji Prahy je podle něj zásadní fakt, že takzvané rozpočtové určení daní, tedy státem prováděné rozdělování peněz z vybraných daní samosprávám, nijak nezohledňuje stavební aktivitu.

Rozvíjející se obce tak podle náměstka nedostávají peníze nutné na budování infrastruktury, jako jsou silnice, parky nebo školy. Právě z toho důvodu minulé vedení Prahy, ve kterém měl Hlaváček rovněž na starosti územní rozvoj, připravilo metodiku dobrovolných příspěvků ze strany developerů, které již před tím byly v metropoli poměrně běžnou praxí. Podle jednotných pravidel mají developeři v případě, že žádají o změnu územního plánu, kterou schvaluje zastupitelstvo, městu dobrovolně přispívat 2300 korun za metr čtvereční hrubé podlažní plochy.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Kontribuce nahrazují daňovou absenci

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) souhlasil s tím, že systém rozpočtového určení daní by měl doznat změn. „Kontribuce jsou něco, co vlastně nahrazuje tuhle daňovou absenci,“ řekl. Dodal, že s ohledem na náklady nutné na budování občanské vybavenosti by Praha 9, kde je nyní asi největší stavební aktivita v metropoli, již nezvládla financovat nutné investice. Zastupitel hlavního města a Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) také považuje za nutné otevřít debatu o rozpočtovém určení daní.

Obdobně to vidí i výkonný ředitel Penta Real Estate Petr Palička. „Vnímám kontribuce jako skutečně nějaké provizorní řešení,“ řekl. Systém kontribucí je podle něj způsob, jak dospět k dohodě mezi developerem a městem, i když pražská metodika ještě potřebuje dořešit detaily, které můžou jednání komplikovat. Podle ředitele vývoje projektů ve Skanska Residential Juraja Murína pak není otázka kontribucí z hlediska developmentu tak podstatná a měly by se řešit jiné zásadnější problémy. „Na kontribucích development ani nestojí, ani nepadá,“ řekl.

Ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč doplnil, že kromě změny určení daní je nutné také uvolnit ruce městským samosprávám, aby mohly efektivně plánovat a regulovat výstavbu tak, jako je to běžné na Západě. Město podle něj musí být schopné zpracováním územně-plánovací dokumentace stanovit stavebníkům jasné a předvídatelné mantinely, což poté umožní rychlé schvalování staveb. „Regulace je nástroj obce, aby rychle pustila stavebníka stavět,“ řekl s poukazem na fakt, že příprava velkých stavební projektů v metropoli nyní trvá i 15 a více let.

Vladislav Dykast, Finep

Vladislav Dykast z Finepu: Povinné odvody městu přiblíží dostupné bydlení. Musí se ale změnit legislativa

Pražští radní výrazně změnili pravidla pro developery. Investoři, kteří budou chtít v Praze stavět, budou městu přispívat 700 korun za každý metr čtvereční hrubé podlažní plochy. Ti, kteří budou pro svůj projekt potřebovat změnu územního plánu, dají na rozvoj území a infrastruktury 2300 korun za metr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Přečíst článek
Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme