Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozvoji pražských čtvrtí příspěvky developerů pomáhají, ale to nestačí, shodli se pražští politici

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora na snímku z roku 2021
ČTK
 ČTK

Příspěvky developerských firem hlavnímu městu na budování veřejné vybavenosti v místě projektů pouze dočasně nahrazují nutné změny v systému rozdělení daní a dalších oblastech státní správy. Na dnešní diskusi o investičním rozvoji měst pořádané společností CEE Research se na tom shodli zástupci pražských samospráv a developerských firem. Pravidla pro příspěvky developerů na rozvoj infrastruktury schválilo město loni.

Reklama

Náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (za STAN) v diskusi řekl, že ČR podle něj nastoupila na trajektorii „latentní ztráty konkurenceschopnosti“, a to i kvůli nízké dostupnosti bydlení. V rozvoji Prahy je podle něj zásadní fakt, že takzvané rozpočtové určení daní, tedy státem prováděné rozdělování peněz z vybraných daní samosprávám, nijak nezohledňuje stavební aktivitu.

Rozvíjející se obce tak podle náměstka nedostávají peníze nutné na budování infrastruktury, jako jsou silnice, parky nebo školy. Právě z toho důvodu minulé vedení Prahy, ve kterém měl Hlaváček rovněž na starosti územní rozvoj, připravilo metodiku dobrovolných příspěvků ze strany developerů, které již před tím byly v metropoli poměrně běžnou praxí. Podle jednotných pravidel mají developeři v případě, že žádají o změnu územního plánu, kterou schvaluje zastupitelstvo, městu dobrovolně přispívat 2300 korun za metr čtvereční hrubé podlažní plochy.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Kontribuce nahrazují daňovou absenci

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) souhlasil s tím, že systém rozpočtového určení daní by měl doznat změn. „Kontribuce jsou něco, co vlastně nahrazuje tuhle daňovou absenci,“ řekl. Dodal, že s ohledem na náklady nutné na budování občanské vybavenosti by Praha 9, kde je nyní asi největší stavební aktivita v metropoli, již nezvládla financovat nutné investice. Zastupitel hlavního města a Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) také považuje za nutné otevřít debatu o rozpočtovém určení daní.

Reklama

Obdobně to vidí i výkonný ředitel Penta Real Estate Petr Palička. „Vnímám kontribuce jako skutečně nějaké provizorní řešení,“ řekl. Systém kontribucí je podle něj způsob, jak dospět k dohodě mezi developerem a městem, i když pražská metodika ještě potřebuje dořešit detaily, které můžou jednání komplikovat. Podle ředitele vývoje projektů ve Skanska Residential Juraja Murína pak není otázka kontribucí z hlediska developmentu tak podstatná a měly by se řešit jiné zásadnější problémy. „Na kontribucích development ani nestojí, ani nepadá,“ řekl.

Ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč doplnil, že kromě změny určení daní je nutné také uvolnit ruce městským samosprávám, aby mohly efektivně plánovat a regulovat výstavbu tak, jako je to běžné na Západě. Město podle něj musí být schopné zpracováním územně-plánovací dokumentace stanovit stavebníkům jasné a předvídatelné mantinely, což poté umožní rychlé schvalování staveb. „Regulace je nástroj obce, aby rychle pustila stavebníka stavět,“ řekl s poukazem na fakt, že příprava velkých stavební projektů v metropoli nyní trvá i 15 a více let.

Vladislav Dykast, Finep

Vladislav Dykast z Finepu: Povinné odvody městu přiblíží dostupné bydlení. Musí se ale změnit legislativa

Pražští radní výrazně změnili pravidla pro developery. Investoři, kteří budou chtít v Praze stavět, budou městu přispívat 700 korun za každý metr čtvereční hrubé podlažní plochy. Ti, kteří budou pro svůj projekt potřebovat změnu územního plánu, dají na rozvoj území a infrastruktury 2300 korun za metr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Přečíst článek
Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme