Reklama

Finský styl bydlení Čechy docela láká. Developer ze severu už u nás rozjel skoro třicítku projektů

Jak bude vypadat bytový dům Happi v Horních Měcholupech na Praze 15 - vizualizace.
YIT
Věra Tůmová

Developer YIT staví v Praze bytové domy ve finském stylu. K dokončeným 22 tuzemským projektům a aktuálně rozestavěné šestici přidal v červnu další lokalitu v Horních Měcholupech. Severská architektura ale oslovuje patrně i naše sousedy, protože se postupně rozrůstá i slovenská pobočka, která má nyní „rozjetých“ sedm developerských projektů.

Reklama

Bydlení ve finském stylu láká čím dál více Čechů. Charakterizuje ho jednoduchý a čistý styl designerů. Podle tradičního finského developera YIT, který letos slaví už 110 let od svého založení, to znamená především bydlení, která dbá na kvalitní vybavení a materiály a na trvalou udržitelnost a respekt k životnímu prostředí. Sauna, která se leckomu v souvislosti s finským bydlením vybaví jako první, v tom ale zpravidla nebývá. 

Nejnovějším pražským projektem skupiny YIT je nyní výstavba bytového domu Happi Milánská v Horních Měcholupech na Praze 15. Podle návrhu Schindler Seko architekti zde přímo proti radnici vyroste sedmipodlažní dům s barevnými pavlačemi. Do roku 2024 v něm má vzniknout 72 bytů ve finském stylu od garsonek až po čtyřpokojové byty ve velikosti 99 m2 a tři komerční prostory.

„Jsme rádi, že se nám podařilo další projekt posunout do fáze výstavby a můžeme dát na trh, který bojuje s obrovsky nenasycenou poptávkou, přes sedmdesát nových bytů. Již v přípravné fázi jsme evidovali velký zájem jak o koupi bytu pro bydlení, tak na investici," říká Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Skupina YIT, která nyní působí v devíti zemích, se jmenuje podle zkratky z finského „Yleinen Insinööritoimisto", což je v překladu výraz pro Všeobecnou inženýrskou kancelář. Její příběh se začal psát v roce 1912 v Helsinkách v pobočce švédské firmy Ab Allmänna Ingeniörsbyrån. Kvůli tehdejším geopolitickým změnám se ale Švédi z finského trhu stáhli a činnost společnosti obnovili finští podnikatelé znovu v roce 1920 se zaměřením na vodovodní systémy. Postupně se ale jejich činnost rozšiřovala až k bytové výstavbě. Od 70.let 20. století se pak skupina stala ve své domovské zemi hlavním hráčem na trhu a v polovině 90. let vstoupila i na burzu.

Na českém trhu YIT působí od roku 2008 po akvizici s českou Euro Stavokonsult. Od té doby u nás rozjela celkem osmadvacet projektů a řadí se tak mezi nejsilnější pražské rezidenční developery. Ve výstavbě má vedle Horních Měcholup také projekty v Libni, Hostivaři, na Cibulce, a v Hloubětíně.

Začíná stavba zeleného projektu Modřanský cukrovar. První etapa přeměny brownfieldu vyjde na 970 milionů

První etapa rezidenčního projektu Modřanský cukrovar v Praze 12, jehož stavba právě začíná, bude stát 970 milionů korun. Její součástí bude 112 bytů, polovina z nich je již prodaná. Dokončené mají být v roce 2024. Uvedl developer stavby Skanska Reality. Celkem má v nové čtvrti postupně vzniknout 767 bytů, její součástí budou také obchody, mateřská škola, multifunkční hala či park.

Přečíst článek

Panama

Český developer opět vyrazil na nákupy do Latinské Ameriky. Po Kostarice získal lukrativní pozemky v Panamě

Český developer opět míří za oceán. Po akvizici pozemků v Kostarice koupil UDI Group také pozemky v sousední Panamě. Plánuje na nich postavit dva výškové rezidenční objekty za 750 milionů korun.

Přečíst článek

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme