Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finsko - informace o tématu

Střelba ve Finsku

Tragické ráno na základní škole ve Finsku. Na své spolužáky střílel dvanáctiletý chlapec

Jeden dvanáctiletý žák zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Podezřelý, kterému je rovněž 12 let, byl zadržen. Po nikom dalším policisté v tuto chvíli nepátrají.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Finský gentlemanský souboj vyhrál vůči Rusku ostřejší Stubb

Přečíst článek
Vafo, výroba krmiv

Byznys pro domácí mazlíčky jede. Český výrobce krmiv Vafo otevřel ve Finsku další továrnu

Česká společnost Vafo Group, která patří k významným výrobcům krmiv pro psy a kočky, otevřela továrnu ve finském městě Nokia. Je to osmý závod skupiny v Evropě, má výrobní kapacitu 20 tisíc tun krmiva ročně.

Přečíst článek
Británie testuje nepodmíněný příjem

Lukáš Kovanda: Tak takhle vypadá utopie. Británie testuje nepodmíněný příjem

V Británii otestují nepodmíněný příjem, nápad se líbí i některým českým politikům, podotýká k britskému experimentu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. A varovně dodává: „Podobné pokusy v historii napříč zeměmi vždy skončily fiaskem.“

Přečíst článek
Neckarwestheim II

Německo dává sbohem jádru, může to nakonec zdražit elektřinu i v Česku

Německo v neděli po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začne postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova. O zhruba 45 minut později bude tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu.

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Uplynulý týden se nesl zejména v duchu příprav na největší křesťanský svátek. Velikonoce mají v různých zemích až neobvyklou podobu. Jak viděli hlavní události posledních sedmi dnů, jako například návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně či návrat papeže Františka z nemocnice do úřadu světoví i čeští fotografové? Podívejte se ve fotogalerii na jejich nejlepší snímky.

Přečíst článek
Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se dnes stalo 31. členem MATO, kam se rozhodlo vstoupit vloni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces.

Přečíst článek
Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Finsko má cestu do NATO volnou, Švédsko stále čeká

Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek

Expertka i na víru. Ekologická aktivistka Thunbergová dostane čestný doktorát z teologie

Teologická fakulta Helsinské univerzity udělí čestný doktorát dvacetileté švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové. Informovala o tom dnes agentura DPA. Thunbergová byla jmenována mezi třicítkou osobností, které budou titulem doctor honoris causa vyznamenány. Ceremoniál se uskuteční 9. června.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Turecko i Maďarsko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO. Švédko si počká

Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do NATO, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat.

Přečíst článek
Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici

Plůtky proti zvěři na finsko-ruské hranici nahradí třímetrové ploty proti Rusům

Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

Přečíst článek
Nokia má nové logo i obchodní strategii

Finská Nokia má problém. Lidé si stále myslí, že vyrábí telefony

Společnost Nokia mění logo. Jedním z důvodů je fakt, že většina lidí si stále myslí, že vyrábí stejnojmenné mobilní telefony. Nokia se však v současnosti zaměřuje na internet věcí a rozvoj 5G sítí. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme