Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Staví se více bytů, ale dostupnější nebudou, míní analytik

Stavba
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Meziměsíčně nižší, avšak ve srovnání s loňským rokem stále velmi dobré, byly výsledky stavebnictví za duben. Dařilo se především pozemní výstavbě, kterou pohání mimo jiné rekordní výstavba bytů, avšak slabší byly tentokrát čísla z inženýrského stavitelství, které po loňské expanzi dál zpomaluje. Základním problémem stavebnictví zůstává nedostatek kvalifikovaných a pomocných pracovníků, prudký růst cen stavebních materiálů, energií i drahé pohonné hmoty, upozorňuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

„To vše se automaticky odráží i ve zdražování stavebních prací, s nímž se budou muset vypořádat zadavatelé. Je to vlastně i brzda pro celé odvětví do dalších měsíců, neboť zvlášť ve veřejném sektoru inflační doložky nepokrývají až tak dramatický cenový vývoj,“ uvedl Rožumberský.

Továrna, průmysl, výroba

Problémy automobilek táhnou ke dnu celý český průmysl. A přidávají se další obory

Meziroční pokles českého průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta z březnových revidovaných 1,3 procenta. Za poklesem opět stojí automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,8 procenta.

Přečíst článek

Stavební výroba v Česku dubnu reálně zpomalila meziroční růst na čtyři procenta z březnových revidovaných 8,8 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 6,3 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně kleslo o 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební produkce o 1,9 procenta nižší.

Staví se víc bytů, zejména v Praze

„Na první pohled jsou dubnové výsledky bytové výstavby slabší, avšak vycházejí už z velmi vysokého základu loňského roku. Proto zahájení výstavby více než 3500 bytů lze v české praxi považovat za velmi dobré číslo,“ podotkl. „V každém případě od začátku roku se staví o 20 procent více bytů než loni, roční výsledky jsou téměř na historickém maximu, a to především díky rozjezdu bytové výstavby v Praze“ dodal.

Rodinný dům, domek, solární panely

Stavba rodinného domku těžce podražila. Ze tří milionů na čtyři

Cena výstavby běžného rodinného domku za dva roky dramaticky stoupla. Navíc vzrostly ceny pozemků a také zdražují hypotéky. Už zřejmě nikdy nepůjde postavit rodinný domek tak relativně levně, jak to bylo možné ještě před dvěma lety, a to i na hypotéku. Důvodem je obecná inflace, růst mezd i zdražování energií a stavebních materiálů a pozemků. 

Přečíst článek

Problémem podle Rožumberského je, že tento rozjezd přichází v důsledku tradičních administrativních průtahů se zpožděním do doby, kdy jsou ceny na trhu rekordní a pro část poptávky už nedosažitelné. Vedle toho rostou i úrokové náklady, zpřísnily se podmínky pro poskytování hypoték a do toho přichází extrémní zvyšování cen energií. Navzdory příznivým číslům z bytové výstavby proto vůbec nelze očekávat, že by se bydlení stalo dostupnějším.

Z pohledu dalších měsíců je ve stavebnictví na místě opatrný optimismus. Zásoba zakázek zůstává solidní, otázkou je jejich inflační zprocesování. Stavebnictví by se významnou měrou mělo podílet na projektech z dodatečných fondů EU (Next Generation Fund), takže nouzi o práci by mít nemělo,“ poznamenal.

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Náklady na stavbu rodinného domu meziročně vzrostly téměř o pětinu. U menšího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu se cena stavby za rok zvýšila o více než 873 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy firmy ÚRS CZ, která se zabývá sledováním stavebních zakázek či tvorbou rozpočtů pro stavby.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme