Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Teď teprve přichází krize bydlení. Vláda jen zírá a nemá žádný plán

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky bytovou krizi v Česku nezmění, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.
ČTK
Dalibor Martínek

Dosud se hlavně mluvilo o zdražování hypoték. O tom, že mladí lidé i ti starší na ně již nedosáhnou. To je pravda. Při cenách bytů, které rostou ve všech krajích, nejvíce v Ústí nad Labem, a které v Praze u novostaveb již dosahují v průměru sto padesát tisíc korun za metr čtvereční, hypotéky přestávají dávat smysl.

Reklama

Nemluvě o tom, že splátky kvůli vysokým úrokovým sazbám rostou. A kvůli válce na Ukrajině a tím vysoké inflaci jen tak neklesnou. Vzít si nyní hypotéku na předražený byt je prostě špatná volba. Na to řada lidí v Česku nemá.

Možná si byty mohou v hlavním městě koupit Rusové, kteří peněz v Rusku nabyli kdovíjakým způsobem. Což tady nikdo moc neřeší. Ale i těch ubývá.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

HB Index: Zájem o investiční byty pokračuje. Prodávají se o pětinu dráž než loni

Ceny nemovitostí v Česku v letošním prvním čtvrtletí pokračovaly v rychlém růstu, vyplývá z HB Indexu Hypoteční banky. Byty zdražily meziročně o 20,6 procenta, rodinné domy o 19,6 procenta a pozemky o 23,7 procenta, což je za 11 let zveřejňování indexu dosud nejvíc. Zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou zatím růst nezpomalilo, uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Přečíst článek

Je jasně viditelný trend překlopu z vlastnického bydlení k nájemnímu. Ostatně, i mnoho investorů, kteří kupují nové byty v předražených projektech, s byty počítají pro pronájem.

Nyní se ale situace dále dramatizuje. Největším trhem nájemního bydlení je Praha. V menších městech je nájemní bydlení, pokud tam existuje, stále levné. Lidé, kteří přicházejí do hlavního města za prací, za chvíli nebudou schopni platit obří částky za nájem, který po nich vlastníci žádají. Tito vlastníci ceny nyní šponují. Vidí, že ceny bydlení rostou. A proto si na hlavních realitních webech neváhají říct třeba o dvacet tisíc korun měsíčně za dvacet metrů bytu.

Situace je na hraně a nejspíše už za hranou. Pro mnohé se stává neúnosnou. Lidé začali hledat levnější nájmy v okolí Prahy či Brna. Začali vyhledávat možnosti, jak bydlet málo desítek kilometrů od práce, ale za peníze, které z příjmů utáhnou. To je trend i příštích let.

Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality, za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze přijde starší byt na víc než 120 tisíc za metr čtvereční a v Brně je to přes 90 tisíc. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Přečíst článek

Budou to mít těžké, protože nájmy teď všichni „napálí“. Nastává nové dělení majetku. Po třiceti letech českého kapitalismu. Kdo u toho před třiceti lety byl, a kdo byl šikovný, mohl získat nějaké nemovitosti, peníze. V privatizacích bytového fondu získávali současní vlastníci lukrativní byty v centrech měst za pár set tisíc korun. Teď ovšem na svých nájemnících hodlají náležitě vydělat. Kdo se narodil později nebo do nesprávných poměrů, bude teď platit.

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky to nezmění. Vláda jen zírá, co se děje. Nemá žádný plán ani systém, jen dotace pro chudé. O ty řada lidí nemá zájem, nechce se zařadit do kolonky chudých. Jak mi říkal šéf výzkumné agentury STEM Martin Buchtík, řada lidí si pro dávky prostě nejde, ačkoliv na ně má nárok, protože je to stigma.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Jak tedy důstojně bydlet? To je čím dál složitější rébus, který bude zvyšovat napětí ve společnosti. Pražský primátor Hřib například vymyslel takzvanou Pražskou developerskou společnost, která má postavit tisíce nájemních bytů. Společnost vznikla před dvěma roky – dosud nepostavila nic.

Mladí lidé, kteří jdou do Prahy studovat a potom to nějak „zkusit“, se jistě vměstnají do nových, předražených nájemních bytů s nějakým spolubydlícím. Rodiče jim na to přispějí. Rodiny s dětmi půjdou za Prahu, za Brno. V Mělníce ještě seženete byt 3+1 za jedenáct tisíc měsíčně. Zatím. Obce s přílivem „neúspěšných“ Pražanů počítají, nicméně očekávaný nával je nijak netěší. Zvedne jim tam ceny.

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Brno dotahuje Prahu v cenách bytů. Metr čtvereční tam stojí přes 100 tisíc, ukazuje analýza

Byty ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí dále zdražily. Souvisí to s jejich nedostatkem i rostoucí inflací. Například v Brně stouply ceny bytů meziročně o pětinu na více než 100.000 korun za metr čtvereční. Dohání tak Prahu, kde se ceny zvyšují pomaleji než v krajských městech. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme