Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Věra  Tůmová

Věra Tůmová

Věra Tůmová už pěknou řádku let píše články o osobních financích, architektuře, realitách či investicích pro tištěná i elektronická média. V minulosti psala pro české i zahraniční tiskové agentury, byla zástupkyní šéfredaktora pro Peníze.cz i působila v online denících iDnes či Aktuálně.cz. Má ráda výtvarné umění i psaní o investicích do něj a ve volných chvílích se tak vedle psaní věnuje i vlastní výtvarné tvorbě a tvoření s dětmi. 

články autora

EMUN - investiční snídaně

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Dluhopisy jsou i letos stále zajímavé pro investice, i když ty snadné peníze už byly podle expertů vydělány dříve. Stále ale platí základní pravidlo diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Nestačí se přitom držet jen strategické alokace, ale rebalancovat i uvnitř jednotlivých tříd investičních nástrojů, řekl mimo jiné v úvodu dnešní Investiční snídaně Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti, která akci pořádala.

Přečíst článek
O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Nejbližší termín podání daňového přiznání, který se týká velkého počtu daňových poplatníků je už 2. května 2024. Do tohoto data musí podat daňové přiznání za rok 2023 povinně elektronicky všichni živnostníci a OSVČ. Finanční správa očekává, že letos počet elektronických podání překročí 70procentní hranici z 2,9 milionu daňových přiznání. Upozorňujeme proto na nejčastější chyby, které lidi u elektronického podání dělají.

Přečíst článek

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Půl roku po zavedení bankovní novinky s názvem Platby na kontakt se přidává ke službě nově i Moneta Money Bank. Službu, která umožňuje odeslání peněz na účet kolegy či známého jen s uvedením jeho telefonního čísla, umožňuje v Česku nyní už sedm bank. Shrnujeme, které banky tyto platby umí a jak to vše funguje.

Přečíst článek
Kreditní karty

Z ulic mizí bankomaty i pobočky pošt. A cashback získává na popularitě

Češi přicházejí na chuť cashbacku. Tedy výběru hotovosti při nakupování. V obchodech si díky této službě vybírají hotovost rok od roku ve větším počtu i objemu, jak je zřejmé ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK). Ještě před pěti lety přitom o tuto službu velký zájem zrovna moc nebyl. Proč se tedy chování Čechů i obchodníků nyní mění?

Přečíst článek

Češky na stejnou roční odměnu pracují o 65 dní déle než muži

Různé platy za stejnou práci mužů a žen, předsudky, málo částečných pracovních úvazků a neochota nastavit přijatelné pracovní podmínky pro zaměstnance ve firmách, ale i pro poslankyně ve sněmovně. To jsou problémy pracovního trhu v Česku v roce 2024. Situace se u nás v těchto věcech mění jen pomalu, a když to půjde dál tímto tempem, budou prý platy vyrovnány za více jak 100 let. A to je třeba zrychlit, protože to bude přínosem pro celou společnost, shodují se diskutující 15. ročníku mezinárodní konference Equal Pay Day v Praze.

Přečíst článek

Virtuální karty chrání držitele před internetovými šmejdy. A na to Češi slyší

Virtuálních platebních karet už je dnes v Česku 16krát více než před pěti lety. A toto číslo se neustále zvyšuje. Stále více Čechů se tak chrání před zneužitím své platební karty právě pořízením té virtuální. Podívejte se, jaké jsou její výhody a ve které bance v Česku si dnes můžete virtuální kartu pořídit jen na pár kliknutí v internetovém či mobilním bankovnictví.

Přečíst článek
ilustrační foto

Změny v povinném ručení. Co vše se od dubna změnilo pro motoristy i všechna vozítka

Letošní duben přináší řadu změn v povinném ručení, které definuje nový zákon. Změny se přitom týkají nejen rozšíření povinnosti platit povinné ručení pro další vozidla, ale i minimálních limitů pojistného plnění, a dokonce i provozu samotných vozidel. Samotné pojistné se ale zatím nijak dramaticky měnit nemá. Většina změn nicméně už platí od dubna a týká se prakticky všech provozovatelů vozidel. Přinášíme proto přehled hlavních změn.

Přečíst článek
Mario Glos - CEO realitní skupiny MGM a 4sale.sk a člen Národní asociace realitních kanceláří Slovenska

Vítězství Pellegriniho? Obávám se ovládnutí Slovenska vládní koalicí, říká šéf realitní skupiny MGM

Slovensko si volí svého nového prezidenta. O post hlavy státu usilují dva zcela rozdílní kandidáti. Diplomat Ivan Korčok a Peter Pellegrini propojený s Robertem Ficem. Právě druhý jmenovaný vzbuzuje obavy u mnohých. „Jako určitou hrozbu vidím například v možnosti zmírňování a promíjení trestů, paralelně s předchozími kauzami současné vládní koalice,“ říká k aktuálním volbám šéf realitní skupiny MGM a člen Národní asociace realitních kanceláří Slovenska Mário Glos.

Přečíst článek

Nejlepší sazby na termínovaných účtech už byly. A klesat budou dál

S tím, jak klesají sazby na spořicích účtech, snižují banky pochopitelně i sazby na termínovaných vkladech. Zatímco šestkovou sazbu na spořicím účtu máte ještě šanci získat v několika bankách, na termínovaném vkladu to je téměř nemožné. Má ji jen jedna banka a s podmínkou investice. Nejlepší sazby tedy začínají pětkou, častěji spíš čtyřkou. Podívejte se, na kterých termínovaných účtech nyní zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Těsně po velikonočních svátcích je první letošní termín pro odevzdání daňového přiznání. Týká se ale primárně těch, kdo jej podávají v listinné podobě. Ostatní, kteří podávají přiznání elektronicky či prostřednictvím svého daňového poradce, mají čas ještě několik týdnů. Shrňme si, kterých daňových poplatníků se tedy termín 2. dubna 2024 týká a kdy jsou další termíny pro podání daňového přiznání.

Přečíst článek
Návštěva u lékaře

Jak a do kdy změnit zdravotní pojišťovnu? Času již není mnoho

V České republice působí aktuálně sedm zdravotních pojišťoven. Pokud chcete tu svou změnit, na žádost o přechod k jiné pojišťovně máte nyní čas jen do konce března. Druhý letošní termín pro podání žádosti je až tři měsíce před koncem roku 2024.

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Na pozemku v pražské Revoluční ulici chystá investor společnost RSJ nový projekt. Původní koncept od Evy Jiřičné, který se nebude realizovat kvůli památkářům, nahradí levitující průhledný dům s pasáží od česko-francouzského týmu architektů ze studií Peer collective a Studia Muoto. Projekt v mezinárodní soutěži vybrala odborná porota z celkem 84 návrhů.

Přečíst článek
Devítiletá nadějná klavíristka a stipendistka Nadace KKFF Vivi Nguyen.

Akce Piana do škol podpoří mladé české muzikanty. Ti dostanou nové nástroje i stipendium

Stát se globální klavíristkou, hrát lidem krásnou hudbu a sdílet svou vášeň k ní to jsou sny pětice talentovaných mladých českých muzikantů. Té nejmladší je 9 let a nejstarší už dosáhl plnoletosti. Díky novému stipendijnímu programu Nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF), který provází další ročník akce Piana do škol, se ale sny mladých muzikantů mohou jednou i opravdu splnit. Oba tyto své projekty tento týden odstartovala nadace KKFF s prvním benefičním koncertem 20.března v prostoru Artium na pražské Bořislavce.

Přečíst článek

News box

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní.
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme