Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína se vrací na výsluní. Její ekonomika šlape lépe, než Západ čekal

Čína - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching má další důvod k radosti. Čínská ekonomika rostla více, než se očekávalo, a to navzdory problémům s protipandemickými opatřeními.

Reklama

Čínský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,9 procenta, tedy více, než se čekalo. Výhled kalí hrozba globální recese a opatření přijatá proti šíření koronaviru. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika rostla pomalejším tempem 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes podle agentury Reuters zveřejnil čínský statistický úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v období od července do září růst HDP o 3,4 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem HDP druhé největší ekonomiky světa vzrostlo o 3,9. Odborníci odhadovali tempo 3,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika mezikvartálně oslabila o 2,6 procenta.

Čínský premiér Li Kche-čchiang po 20. sjezdu čínských komunistů vypadne z vedení strany a přijde tím i o premiérský post

Si Ťin-pching si zajistil třetí období v čele strany. Padají hlavy. Z pódia vyvedli bývalého prezidenta

V Pekingu skončil 20. sjezd komunistické strany Číny. Bezprecedentní třetí pětileté funkční období v čele strany si díky dodatku k stranické ústavě zajistil současný prezident Si Ťin-pching. Sjezd, na kterém jednalo kolem 2300 účastníků, trval od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Podle agentur však z tohoto vedení vypadne premiér Li Kche-čchiang (na snímku), což znamená, že přijde i o post premiéra, nebo šéf centrální banky. Sjezd narušil incident, kdy ochranka vyvedla z pódia z čestného místa vedle Si Ťin-pchinga bývalého čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa (viz níže odkaz na video).

Přečíst článek

Původně měly být údaje zveřejněny 18. října, to bylo však nezvykle odloženo až na dobu po sjezdu komunistické strany, který se konal minulý týden. Čínský prezident Si Ťin-pching si na něm zajistil bezprecedentní třetí funkční období v čele země a představil řídicí orgán složený z loajálních členů.

Tato jmenování „ukazují, že Čína přechází od ekonomického pragmatismu k politické ideologii“, konstatoval Aleš Koutný ze společnosti Janus Henderson Investors.

Čínskou ekonomiku drtí řada problémů

Navzdory oživení se čínská ekonomika potýká s řadou problémů doma i v zahraničí. Čínská protipandemická strategie nulové tolerance a problémy v klíčovém sektoru nemovitostí zesílily vnější tlak ukrajinské krize a zpomalení globální ekonomiky kvůli zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami.

Podle průzkumu agentury Reuters růst Číny letos zpomalí na 3,2 procenta. To je výrazně hluboko pod oficiálním cílem 5,5 procenta a byl by to jeden z nejhorších výsledků za téměř půl století.

Začátkem tohoto měsíce Mezinárodní měnový fond snížil, oproti svým projekcím zveřejněným v červenci, výhled růstu Číny o 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta v letošním roce a o 0,2 procentního bodu na 4,4 procenta v roce 2023.

Ratingová agentura S&P Global Ratings ve své zářijové zprávě uvedla, že čínská protipandemická politika nulové tolerance je větší hrozbou pro podnikový výhled než inflace, která v září meziročně vzrostla na 2,8 procenta. Opakující se cykly epidemií a výluk zatěžují křehkou spotřebu v zemi a prohlubují její realitní krizi.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Týden tradera: Stanjurův kurzotvorný přešlap poškodil drobné investory

Akciové trhy v uplynulém týdnu hledaly svůj směr a postupně se vrátily blíže svým minimům. Akcie trpí nadále silným dolarem, vysokými sazbami a nejistotou, zda se již konečně podaří zkrotit inflaci. Tak trochu furt to samé. Hlavní americký akciový index S&P 500 poklesl k hladině 3700 bodů. Přesto je pozitivní, že výsledky institucí v 3. čtvrtletí zatím působí docela slušně.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Růst čínské ekonomiky zpomalil na tři procenta, může za to koronavirová politika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme