Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Rodinný dům, ilustrační foto
Profimedia.cz

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Reklama

Ceny v nemovitostí v posledních letech rostly, během pandemie zažily nevídaný boom. Ať už kvůli rekordně levným hypotékám, zpomalení výstavby nebo nedostatečné nabídce. Roky růstu jsou nyní ale definitivně u konce.

V některých krajích se ceny domů a bytů propadly dokonce o celých 12 měsíců zpět a smazaly tak rekordní nárůst z posledního roku, vyplývá z analýzy Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS.

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Padají ceny bytů, ještě razantněji zlevňují domy

Propad cen je zřetelný v Praze i dalších českých městech. V září se metr čtvereční bytu v hlavním městě prodával za 112 tisíc korun tedy za cenu o pět procent nižší ve srovnání s prvním letošním kvartálem. Nejrazantnější pád cen ale zaznamenala například Ostrava nebo města v Jihočeském a Královehradeckém kraji.

„Pokud nyní trh něco jednoduše definuje, pak je to příchod velkého vystřízlivění,“ konstatuje Hendrik Meyer, generální ředitel European Housing Services.

Ještě rychleji pak padají ceny rodinných domů, nejvýrazněji opět v Moravskoslezském kraji.  A kam až se hodnota propadne ukáže až zima. Radikálně „zlevní“ energeticky náročné objekty nebo domy před rekonstrukcí.

Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek

A bude hůř. Podle prognózy členů skupiny EHS budou poklesy napříč republikou radikální – v některých oblastech se ceny mohou oproti dnešku postupně snížit i o více než pětinu.

Nejvíce zasažené budou chudší kraje – například v Ústeckém kraji je odhadován pád cen v rozmezí 10 až 30 procent podle konkrétní lokality a typu nemovitosti. V Moravskoslezském a Libereckém kraji se majitelé musí připravit na snížení ceny o 10 až 25 procent, v Karlovarském pak o 15 až 25 procent.

Realitní trh ztrací dynamiku všude ve světě

Česko ale není výjimkou. Podobný trend je patrný i v devíti rozvinutých ekonomikách, píše týdeník Economist. Pokles v té největší, americké, je zatím malý, ale jinde jsou dramatičtější. Například v Kanadě jsou ceny bytů již o devět procent nižší než v únoru.

Kdo má dnes svůj majetek v cihlách a maltě, měl by proto znervóznět. Prodeje nemovitostí totiž zamrzly. Zatímco v USA jsou propady prodejů méně razantní, v Kanadě by letos objem prodaných domů mohl spadnout téměř o polovinu. Trend je to alarmující. Hodnota domů na celém světě totiž tvoří polovinu veškerého bohatství. Lidé mají v nemovitostech uloženo celkem 250 bilionů dolarů, zatímco v akciích pouze 90 bilionů dolarů. 

Úrok na nejvýhodnějším spořicím účtu už začíná šestkou. Porovnali jsme podzimní nabídky bank

Třináct bank u nás už nabízí na spořicím účtu úročení pět procent a více. Nejlepší sazbu přes šest procent si ale celý říjen drží zatím jen staronová Max banka. Přinášíme aktuální přehled nejlepších tuzemských spořicích účtů.

Přečíst článek

Brzdou realitního trhu jsou především prudce rostoucí úrokové sazby. Ve Spojených státech úrok u 30letých hypoték poskočil na 6,92 procenta, na dvakrát vyšší szabu než před rokem a nejvíc od roku 2002. V Česku podle dat Hypomonitoru dosáhly v září průměrné sazby hypotečních úvěrů 5,8 procenta. Vyšší úrokové sazby drtí kupní sílu drobných investorů do nemovitostí od Stockholmu po Sydney, upozorňuje The Economist.

Finanční katastrofa nepřijde

Dobrou zprávou je, že americkým subprime hypotékám odzvonilo, banky tak mají ve svých rozvahách podstatně menší podíl rizikových úvěrů, a tak se ceny nemovitostí velmi pravděpodobně vyhnou epickému propadu, který zaznamenaly v USA i zbytku světa před 15 lety při globální finanční krizi.

Nejhorší situace související s nemovitostmi a financemi ale bublá v Číně. Naštěstí pro zbytek světa jsou problémy se zaplacenými byty, které nebyly nikdy postaveny, hermeticky uzavřeny v Říši středu.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Zlevní nemovitosti? Možná, ale určitě ne nijak výrazně, říká Fialův poradce Štěpán Křeček

Vzhledem k situaci na trhu nemovitostí se podle některých expertů nedá vyloučit, že ceny půjdou dolů. „Jejich výraznější pokles by ale přišel jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností,“ říká pro Newstream Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Přečíst článek

Areál bývalé textilky Interlana v Liberci se promění na rezidenční čtvrť.

Místo průmyslu bydlení. V Liberci do tří let postaví tři stovky bytů, garsonka vyjde na tři miliony

Na libereckém brownfieldu bude do tří let stát nová čtvrť.

Přečíst článek

Polsko UDI Group

Český developer postaví ve Varšavě téměř tisícovku bytů za tři miliardy

Český developer UDI Group získal stavební povolení pro další výstavbu na brownfieldu po továrně Ursus v polské Varšavě. V rámci svého projektu Classic Ursus plánuje vybudovat celkem 960 bytů za asi 2,8 miliardy korun. Aktuálně dokončil 114 z nich v rámci první ze sedmi budov.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme