Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zpomalení inflace šokuje trh i Českou národní banku

Inflace - ilustrační snímek
ČTK
Lukáš Kovanda

Inflace poprvé od loňského června zpomaluje, což je poměrně nečekané. Uhlí či dřevo zdražují výrazněji než elektřina, neboť Češi se v obavě právě i z drahé elektřiny horečně předzásobují.

Reklama

Meziroční inflace v Česku poprvé od června 2021 klesá. V srpnu totiž vykázala úroveň 17,2 procenta, zatímco v červenci to bylo 17,5 procenta. Trh přitom předpokládal v srpnu další růst, když počítal s inflací 17,7 procenta.

Česká národní banka ve své aktuální prognóze počítá se srpnovou inflací dokonce 19,3 procenta. Skutečná inflace tak za tímto odhadem zaostává o více než dva procentní body. To bude pro většinu bankovní rady České národní banky další – a pádný – argument pro to, aby na měnověpolitickém zasedání v tomto měsíci opět nedošlo k jakémukoli zvýšení úrokových sazeb.

Ceny benzinu 5. března 2022

Růst inflace se skoro zastavil. Zůstává ale vysoká

Pokles cen pohonných hmot byl hlavním důvodem zpomalení růstu cen v srpnu. Naopak ceny spojené s bydlením rostou raketově vzhůru, vychází z dat Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Benzin zlevňuje, uhlí zdražuje

Inflace výrazně zaostala za očekáváním také ohledně své meziměsíční dynamiky. Hladina spotřebitelských cen totiž mezi červencem a srpnem stoupla jen o 0,4 procenta, nejméně od loňského prosince. Trh přitom počítal s meziměsíčním růstem 0,8 procenta.

Za zmírněním meziroční i meziměsíční inflace stojí zásadním způsobem pokles cen pohonných hmot. Ty v srpnu meziměsíčně zlevnily o takřka deset procent.

Prudký vzestup velkoobchodních cen elektřiny a plynu k nedávným historickým rekordům se do konečných cen propisuje pozvolna, například z důvodu fixací, takže jeho plný efekt se v inflaci ještě teprve projeví. Meziměsíčně v srpnu zdražovala daleko více tuhá paliva (uhlí, dřevo) než plyn či elektřina, což souvisí s předzásobováním se lidí před nadcházející topnou sezonou. Chtějí se tak zajistit proti právě dramaticky zdražujícím plynu a elektřině.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Zlevní nemovitosti? Možná, ale určitě ne nijak výrazně, říká Fialův poradce Štěpán Křeček

Vzhledem k situaci na trhu nemovitostí se podle některých expertů nedá vyloučit, že ceny půjdou dolů. „Jejich výraznější pokles by ale přišel jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností,“ říká pro Newstream Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Přečíst článek

Inflace bude klesat až příští rok

Tuhá paliva ovšem citelně zdražují také meziročně, o bezmála 46 procent. Jejich cenový růst tudíž překonává zdražení elektřiny, jejíž cena vzrostla meziročně o necelých 35 procent. Plyn zdražil o více než 61 procent.

Za celý letošní rok vykáže inflace úroveň 16,6 procenta. Neboť pro příští měsíce je třeba počítat s jejím poměrně stabilním vývojem. Meziročně bude nadále vysoká, v blízkosti nynějších hodnot, avšak už nikoli zrychlující, a to i z důvodu rostoucí základny meziročního srovnání. Půjde tedy o chůzi po „stolové hoře“, z níž ukazatel meziroční inflace výrazněji sestoupí v příštím roce.

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda se asi bude muset vzdát daně z mimořádných zisků energetických společností

Česká vláda podle všeho zastropuje domácnostem platby za elektřinu a také zavede daň z mimořádných zisků na některá odvětví. Z výnosu této daně by se měla financovat další opatření ulevující od energetické drahoty domácnostem i firmám. Dnes to v televizi uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. Ministr financí také chystá ambiciózní program na podporu velkého průmyslu.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme