Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Největší bankrot v dějinách USA. Lehman Brothers padli před 15 lety. Na co dojeli?

Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Září mají Američané spojené nejen s tragickým útokem na newyorská “dvojčata” World Trade Center, ale i s největším bankrotem v historii USA. 15. září 2008 vyhlásila bankrot - po 158 letech existence - čtvrtá největší banka Lehman Brothers.

Reklama

Před 15 lety, 15. září 2008, se zhroutila nejen čtvrtá největší – za Goldman Sachs, Morgan Stanley a Merrill Lynch – americká banka Lehman Brothers, ale i víra a nepsaná doktrína, že některé firmy „jsou příliš velké na to, aby padly" (v angličtině „to big to fail"). Jinak řečeno, že největším firmám a zároveň zaměstnavatelům majícím zásadní vliv na ekonomiku vždycky v potížích někdo – zejména stát – pomůže.

Deset největších bankrotů v USA. Které to byly? 

Jenže v případě Lehman Brothers nakonec od firmy daly ruce pryč soukromé banky i národní Bank of America a Federální rezervní systém Fed. Aktiva Lehman Brothers v té chvíli činila 691 miliard dolarů (podle aktuálního kurzu asi 15,8 bilionu korun).

Riziková sázka na hypotéky

Lehman Brothers se v 90. letech začali jako jedni z prvních na Wall Street ve velkém věnovat hypotékám, zejména těm rizikovým. Banka se v podstatě změnila na realitní hedgeový fond. Aktiva ve výši 691 miliard dolarů – tvořená především rizikovými komerčními nemovitostmi – krylo pouze 22,5 miliardy dolarů firemního kapitálu.

Americká dopravní společnost Yellow vyhlásila po 99 letech existence bankrot.

Největší krach dopravce v USA. Yellow končí po 99 letech existence

Vedení jedné z nejstarších a největších amerických dopravních firem Yellow v neděli kolem poledne informovalo své zaměstnance, že firma končí. A požádá o prohlášení bankrotu. Krach firmy, jejíž zakladatel stál na počátku 20. století u zrodu charakteristických amerických žlutých taxíků, by byl dosud největším bankrotem některého z dopravců v USA, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Jinak řečeno – při tomto poměru by tří- až pětiprocentní pokles hodnoty jejich nemovitostí eliminoval účetní hodnotu vlastního kapitálu banky. A skutečně po realitním boomu 90. let přišla v roce 2007 realitní a posléze globální finanční krize, pokles cen nemovitostí, prudký nárůst nesplácených hypoték – a konec.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu zde:

Číšnice, ilustrační foto

Počet bankrotů v EU je nejvyšší od roku 2015. Krizi neustáli hlavně podnikatelé v cestovním ruchu

Počet firemních bankrotů v Evropské unii v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 8,4 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň od roku 2015, kam sahají srovnatelné údaje. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat v tiskové zprávě. Mezičtvrtletní nárůst počtu firemních bankrotů zaznamenal již pošesté za sebou. Údaje za Českou republiku jeho podrobnější statistická zpráva nezahrnuje.

Přečíst článek

Protesty v Detroitu v roce 2013 poté, co město vyhlásilo bankrot.

Lehman Brothers mezi městy. Před deseti lety zbankrotoval Detroit, kolébka amerického autoprůmyslu

Největší firemní bankroty v čele s pádem Lehman Brothers v roce 2008 plnily a plní stránky novin po celém světě. Před deseti lety ale svět zaujal i jeden nepříliš častý, ale rovněž obří bankrot, když 18. července 2013 zkrachovala automobilová Mekka, sídlo továren General Motors, Ford a Chrysler a dříve téměř dvoumilionové město Detroit.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme