Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

krize - informace o tématu

Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Evropská komise schválila Česku dotace ve výši 702 milionů eur, v přepočtu zhruba 17,9 miliardy korun, v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Česko podle komise splnilo podmínky, aby mohlo další finance z Národní plánu obnovy získat.

Přečíst článek

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Německá ekonomika se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta

Německá ekonomika se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce následkem dopadů globálních krizí propadl o 0,3 procenta. Oznámila to na základě prvního odhadu šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová. Na loňský rok vláda počítala s hospodářským poklesem o 0,4 procenta, na letošek už ale počítá s růstem. Ten zatím odhaduje na 1,3 procenta. Hospodářský propad za loňský rok je v souladu s očekáváním analytiků.

Přečíst článek
V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

Čínské úřady zahájily vyšetřování jedné z největších stínových bank v zemi Zhongzhi Enterprise Group (ZEG). Úředníci podle BBC uvedli, že ji vyšetřují kvůli "podezření z nezákonných trestných činů". Společnost, která podle některých zpráv dříve vyhlásila bankrot, půjčovala miliardy realitním firmám a její pobočka pro správu aktiv na svém vrcholu spravovala více než bilion jüanů, tedy přes tři biliony korun.

Přečíst článek

Matesová: Česko není evropskou štikou, ale vyčkávajícím černým pasažérem

Alarmující geopolitická rizika, populismus, kyberzločinnost a nezvládnutí transformace ekonomiky. To jsou podle ekonomických odborníků a šéfů tří největších tuzemských bank nejpalčivější rizika, kterým nyní čelí Česká republika. Opakovaně to zmínili v debatách odborné konference Mastercard Banka Roku a zazněla i obava z rizika znárodňování. Česko by mělo nyní intenzivně snižovat své zadlužení, smysluplně prioritizovat výdaje a maximálně podporovat vědu a vynálezy, upozornila Jana Matesová, bývalá expertka Světové banky.

Přečíst článek
Firma Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR nebude v zimě vyrábět. Odstávka se bude týkat všech jeho devíti závodů v Česku. Na vině je nedostatečná poptávka vyvolaná nedostupnými hypotékami a všeobecnou drahotou.

Přečíst článek
investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Svět, který jsme znali se nenávratně mění a dochází k zásadním geopolitickým změnám, klimatické změně i k remodelaci globálního obchodování. A na to vše budou muset reagovat také investoři. Ještě více než dřív pro ně bude zásadní se umět zorientovat na finančním trhu a zvolit si tu nejvhodnější investiční strategii, říká v rozhovoru pro newstream.cz investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobě se nedaří. Podmínky v průmyslu se dál zhoršily, problémem je poptávka

Situace v českém zpracovatelském průmyslu se v září ještě zhoršila. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 41,7 bodu, zatímco o měsíc dříve to bylo 42,9 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Data svědčí o podstatném zhoršení provozních podmínek v české výrobě, které tak patří k největším za více než tři roky.

Přečíst článek
Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

České veřejné finance jsou nadále ve výrazné nerovnováze. V dnes představené zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to konstatovala Národní rozpočtová rada. Vládní konsolidační balíček a úprava penzijního systému podle rady mohou změnit trend a oddálit náraz na dluhovou brzdu, do budoucna ale bude třeba v konsolidaci pokračovat.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zrychlily tempo svého zdražování. Benzín včera poprvé od loňského listopadu překonal v celorepublikovém průměru psychologicky důležitou cenovku 40 korun za litr. Nafta ovšem zdražuje ještě mnohem výrazněji. Důvodem je zejména růst cen ropy na světových trzích, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Mračna nad EU. Ekonomika si povede hůře, než Brusel očekával

Mračna nad EU. Ekonomika si povede hůře, než Brusel očekával

Ekonomika Evropské unie si léto i příští rok hůře, než Evropská komise odhadovala na jaře. Obdobně si povede i eurozóna.

Přečíst článek
Je ESG v krizi? Jaká budoucnost čeká firemní udržitelnost, odhalí už za týden byznysoví lídři

Je ESG v krizi? Jaká budoucnost čeká firemní udržitelnost, odhalí už za týden byznysoví lídři

Business Leaders Forum, nejstarší národní platforma pro odpovědné a udržitelné firemní lídry, pořádá 14. září 2023 konferenci ESG Leadership. Experti z veřejného i soukromého sektoru na ní budou sdílet zkušenosti se zaváděním ESG do strategie firem a debatovat o aktuálních trendech. Newstream je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme