Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

pole na Ukrajině, setí
ČTK

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Reklama

Solskyj také zdůraznil význam vývozu ukrajinského obilí přes Rumunsko, když ukrajinské přístavy blokuje Rusko. Export touto cestou se podle něj může za dva měsíce zkomplikovat kvůli vývozu nové úrody pšenice z Rumunska a Bulharska. Za alternativní cestu označil přístavy v Pobaltí.

„Setba pokračuje navzdory potížím spojeným především s logistikou,“ řekl Solskyj na tiskové konferenci. Dodal, že letošní osev nebyl tak kvalitní jako ten loňský a že se zmenšila osevní plocha kukuřice.

Na Ukrajině teď kvůli blokádě černomořských přístavů a problémům s infrastrukturou uvázlo téměř 25 milionů tun obilí, uvedl minulý týden zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Exportovatelný přebytek nyní podle ukrajinských úřadů činí 12 milionů tun obilí. Plná sila by mohla mít za následek nedostatek místa ve skladech během sklizně v červenci a srpnu, upozorňují analytici.

Ukrajinské farmy čelí přeplněným silám, protože v důsledku ruské invaze se výrazně omezila možnost exportovat obilí do zahraničí.

Sila na Ukrajině jsou plná obilí, není jak jej kvůli válce odvézt. Část úrody zůstane ladem

Potravinářské firmy v Evropě i jinde s napětím čekají na vývoj na Ukrajině, neboť kvůli dvouměsíční ruské invazi stouply ceny obilí na dvojnásobek i více a růst se jen tak nezastaví. Nastala ovšem absurdní situace – podle ukrajinské společnosti UkrAgroConsult jsou v současné chvíli ukrajinská sila přeplněna obilím, protože kvůli zničené infrastruktuře a zavřeným ukrajinským přístavům jej není jak exportovat do zahraničí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Solskyj zopakoval tvrzení, že Rusko Ukrajině během invaze krade obilí. Moskva to odmítá.

Podle původního pesimistického odhadu ukrajinského ministerstva zemědělství by letos mohlo být v zemi oseto 70 procent celkové osevní plochy.

Poradenská společnost APK-Inform na konci března odhadla, že vývoz obilovin z Ukrajiny by od července do června v sezoně 2022 až 2023 mohl klesnout o 32 procent a činit méně než 30 milionů tun. Z toho by deset milionů tun činila pšenice a 19 milionů tun kukuřice.

Pšenice, ilustrační foto

Boj o české obilí. Zakažte vývoz, volají potravináři. Stát je proti

Dvojnásobný i výraznější nárůst cen obilí proti sobě postavil tuzemské producenty potravin a stát. Skupování obilí a budoucí úrody zahraničními nákupčími za přemrštěné ceny je trnem v oku některým tuzemským výrobcům, kteří musí zvýšené ceny promítnout do svých cen a přispět tak k razantnímu růstu cen potravin. Volají proto po zákazu vývozu, jak už učinila kvůli válečnému konfliktu Ukrajina. Zatím ale mají smůlu – ministerstvo zemědělství je proti.

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme