Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sila na Ukrajině jsou plná obilí, není jak jej kvůli válce odvézt. Část úrody zůstane ladem

Ukrajinské farmy čelí přeplněným silám, protože v důsledku ruské invaze se výrazně omezila možnost exportovat obilí do zahraničí.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Potravinářské firmy v Evropě i jinde s napětím čekají na vývoj na Ukrajině, neboť kvůli dvouměsíční ruské invazi stouply ceny obilí na dvojnásobek i více a růst se jen tak nezastaví. Nastala ovšem absurdní situace – podle ukrajinské společnosti UkrAgroConsult jsou v současné chvíli ukrajinská sila přeplněna obilím, protože kvůli zničené infrastruktuře a zavřeným ukrajinským přístavům jej není jak exportovat do zahraničí, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Zatímco ukrajinští farmáři během ruské invaze pokračují v práci na polích, byť na menší rozloze než loni, budou se brzy potýkat s novým problémem: kam schovat příští úrodu. Ruská invaze totiž začala během vrcholného období pro ukrajinský export kukuřice, který byl zčásti přerušen kvůli uzavřeným a Rusy obléhaným přístavům a zčásti kvůli poškozené dopravní infrastruktuře.

V důsledku toho se v ukrajinských silech nahromadilo značné množství obilí, které není jak odvézt, uvedl Bloomberg.

Pšenice, ilustrační foto

Boj o české obilí. Zakažte vývoz, volají potravináři. Stát je proti

Dvojnásobný i výraznější nárůst cen obilí proti sobě postavil tuzemské producenty potravin a stát. Skupování obilí a budoucí úrody zahraničními nákupčími za přemrštěné ceny je trnem v oku některým tuzemským výrobcům, kteří musí zvýšené ceny promítnout do svých cen a přispět tak k razantnímu růstu cen potravin. Volají proto po zákazu vývozu, jak už učinila kvůli válečnému konfliktu Ukrajina. Zatím ale mají smůlu – ministerstvo zemědělství je proti.

Přečíst článek

Odstranění současného přebytku bude trvat nejméně 10 měsíců,“ uvedla analytička společnosti UkrAgroConsult z Kyjeva Maryna Marynyčová. K překážkám se přidalo i to, že až pět procent obilných dopravníků v zemi bylo poškozeno v důsledku války a dalších 15 procent není přístupných, odhaduje UkrAgroConsult. To by mohlo způsobit, že zemědělcům bude do podzimu chybět skladovací prostor, i přes odhady, že sklizeň se oproti loňsku sníží zhruba o polovinu.

Ve skladech a silech by mělo být dostatek místa pro první sklízené plodiny, zatímco ty pozdější jako kukuřice by mohly čelit nedostatku skladovacích prostor – tedy pokud se neobnoví námořní obchod. Mezinárodní rada pro obilniny (IGC) odhaduje, že zásoby obilí na Ukrajině před příští sklizní budou čtyřnásobné oproti normě.

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

„Pokud bude blokáda Černého moře ruskými válečnými loděmi pokračovat až do září, mohlo by to být vážnou překážkou pro další rozvoj zemědělského sektoru,“ uvedla Marynyčová. „Je dost pravděpodobné, že někteří farmáři budou muset nechat kukuřici na polích až do příštího jara, což se jistě projeví na kvalitě a ceně zrna,“ dodala.

Zásoby obilí v ukrajinských silech:

sezona zásoby obilí v mil. tun
2016/17 5,7
2017/18 4,5
2018/19 4,2
2019/20 5,3
2020/21 5,1
2021/22 20,0

zdroj: IGC, Bloomberg

Generální ředitel Penamu a člen představenstva skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Chleba může stát i stovku a rohlík deset korun, záleží teď na vládě, říká šéf Penamu

Až raketově rostoucí ceny potravin zejména kvůli dražším energiím, pohonným hmotám a dopadům války na Ukrajině je zásadní problém, který musí vyřešit zejména vláda, míní šéf tuzemské pekárenské jedničky společnosti Penam ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík. „Česká republika si musí říct, jestli chce říkat: Budu volná, otevřená ekonomika, ale holt tady budou drahé potraviny. Anebo do toho zasáhne a řekne: Ne, musím obyvatele zabezpečit. Je to o sociálním smíru,“ říká.

Přečíst článek

Radarový snímek oblasti kolem Vilkhuvatky

Navzdory válce začali ukrajinští zemědělci jarní setí. Všude, kde půdu nedrží Rusové

Navzdory pokračujícím bojům na Ukrajině začalo podle tamní vlády jarní setí ve všech částech země. Výjimkou je Luhanská oblast, která je téměř zcela v držení ruských okupačních vojsk, píše agentura Ukrinform s odkazem na ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme