Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pšenice na burze po zastavení obilných dohod zdražuje

Přístav v Oděse
ČTK
 ČTK

Ceny pšenice na světových trzích se dnes třetím dnem zvyšují. Varování Ruska, že k lodím směřujícím do ukrajinských černomořských přístavů bude přistupovat jako k potenciálním dopravcům vojenského nákladu, totiž prohloubilo obavy z globální krize v oblasti potravinové bezpečnosti. Obdobný krok dnes učinila Ukrajina.

Reklama

Cena pšenice na komoditní burze v Chicagu ve čtvrtek odpoledne středoevropského času vykazovala růst o 1,6 procenta na 7,40 dolaru za bušl (27,2 kg). Během středečního obchodování si připsala 8,5 procenta, což znamená největší denní nárůst za více než rok. Ceny pšenice však zůstávají hluboko pod maximální úrovní 11,77 dolaru za bušl z loňského května.

Přístav v Oděse

Rusko bude považovat lodě mířící na Ukrajinu za přepravce vojenského nákladu

Všechny lodě plující do ukrajinských černomořských přístavů bude Rusko od čtvrtka 20. července považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu. Podle agentury TASS to uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že některé části Černého moře byly prohlášeny za "dočasně nebezpečné" pro plavbu.

Přečíst článek

Aktuální cena odpovídá zhruba šesti českým korunám za jeden kilogram. Ceny v maloobchodní síti pak odráží například i náklady na dopravu, zpracování a marže obchodníků. Ceny v obchodech navíc nereagují bezprostředně na vývoj cen na trhu. Pokud však přerušení dodávek povede k delšímu období vyšších cen, projeví se to v následujících měsících po celém světě.

Obavy o potravinovou bezpečnost sílí

Rusko v pondělí odstoupilo od dohod, jež od loňského léta umožňovaly vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Poslední tři noci Rusko útočilo mimo jiné na cíle spojené s přepravou obilí v Oděse a dalších městech.

Ukrajinské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že od pátku 21. července mohou být plavidla plující do ruských nebo Rusy okupovaných ukrajinských přístavů v Černém moři považována za lodě přepravující vojenský náklad.

Černomořské dohody o vývozu obilí a dalších komodit z ukrajinských přístavů a zemědělských produktů a hnojiv z Ruska byly záchranným lanem pro světovou potravinovou bezpečnost, řekl v pondělí generální tajemník OSN António Guterres.

Pšeničný klas

Šéf OSN nabízí ústupek Putinovi výměnou za prodloužení obilné dohody

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Zaslání dopisu, který by posunul jednání o dohodě, později novinářům potvrdil Guterresův mluvčí. Detaily ale neuvedl. Putin podle agentury TASS uvedl, že dopis zatím neviděl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme