Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

invaze - informace o tématu

Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Odstrašující Den X. Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Německá armáda má rozpracovaný podrobný scénář možného konfliktu zemí NATO s Ruskem, který počítá s nasazením desítek tisíc německých vojáků v Pobaltí a v Polsku. Dokument, ke kterému získal přístup nejprodávanější německý deník Bild, začíná ruskou mobilizací letos v únoru a končí bezprostřední hrozbou války v létě 2025.

Přečíst článek
Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Přečíst článek

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Přečíst článek
Zlaté slitky

Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Je nejvýš od invaze

Cena zlata dnes překonala důležitou hranici 2000 dolarů (téměř 43 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a stoupla až na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Přečíst článek
ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek
Na Hadím ostrově byla 4. července 2022 opět vztyčena ukrajinská vlajka, oznámil Kyjev

Na Hadím ostrově, proslaveném „nebojácnou prostořekostí“ obránců, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka

Na strategicky položeném Hadím ostrově v Černém moři, odkud se minulý týden stáhla ruská okupační posádka, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka. Oznámila to mluvčí ministerstva obrany v Kyjevě Natalija Humenjuková. Ostrov se proslavil na začátku ruské invaze, kdy ukrajinští obránci reagovali na výzvu ke kapitulaci ze strany velení ruské útočící lodi nebojácným vzkazem „Ruská válečná lodi, jdi do pr...!“.

Přečíst článek
Miloš Zeman

Zeman přitvrdil. Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil

Český prezident Miloš Zeman dál přitvrdil ve své kritice Kremlu za jeho invazi na Ukrajinu a ruský prezident Vladimir Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa pořízeném 3. června, jehož znění nyní zveřejnil Pražský hrad na svých stránkách. „Válka na Ukrajině je skutečně nakonec válkou proti celému Západu a západní demokracii. Je to válka proti světovému řádu, jak ho známe, a týká se nás,“ uvedl mimo jiné.

Přečíst článek
Nyní již bývalá německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na archivní fotce z roku 2018.

Merkelová prolomila mlčení k ruské invazi: Je to barbarství, prohlásila

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, kterou kritici v minulosti obviňovali z náklonnosti k Rusku a z toho, že zvýšila závislost země na ruské ropě, prolomila dlouhé mlčení týkající se ruské invaze na Ukrajinu. Po začátku se vyjádřila jen velmi krátce, nyní tak učinila obšírněji. Její výrok byl nekompromisní. Je to barbarská válka a nejkřiklavější porušení mezinárodních dohod od konce druhé světové války, prohlásila podle serveru CNBC na akci německých odborů v Berlíně.

Přečíst článek
Zničený ruský tank u obce Malaja Rohan v Charkovské oblasti.

Invaze se pro nás nevyvíjí dobře, situace se zhoršuje, šokoval v ruské populární talk show vojenský analytik

Účastníci populární talk show „60 minut" v celostátní televizi Rossija ztratili řeč, když v diskuzi o invazi na Ukrajinu jeden z účastníků debaty, vojenský analytik a plukovník ve výslužbě Michal Chodarjonok prohlásil, že invaze neprobíhá dobře a situace se pro ruské vojáky zhoršuje. Tak upřímné zhodnocení situace je v zemi, v níž hrozí až 15 let vězení za kritiku války a „dehonestaci“ armády, zcela výjimečné, napsal list The New York Times.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Putin se připravuje na dlouhý konflikt, v Rusku zvažuje stanné právo, soudí americké výzvědné služby

Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině a ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AFP Putin zvažuje i zavedení stanného práva v Rusku.

Přečíst článek
pole na Ukrajině, setí

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Vyhráli jsme v roce 1945, vyhrajeme i nyní, prohlásil Zelenskyj ke Dni vítězství. Putin obhajoval invazi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že země zvítězí nad Ruskem, jeho ruský protějšek stále trvá na tom, že invaze na Ukrajinu odsuzovaná většinou civilizovaného světa bylo správné rozhodnutí. Oba se tak vyjádřili dnes, v Den vítězství nad nacismem v roce 1945, který se v bývalých státech Sovětského svazu slaví o den později než v západních zemích. Putin opět zkresluje historii, potvrdila se nutnost jednoty Západu vůči agresorovi, uvedl v reakci český premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Václav Klaus

Exprezident Klaus: Válka je produktem názorové propasti, nikoli zkratem jednoho šílence

K válkám podle bývalého prezidenta Václava Klause vede názorová propast. Řekl to v projevu při příležitosti uctění obětí domácího odboje proti nacistické okupaci v Terezíně na Litoměřicku. Doplnil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině má víru ve vítězství rozumu nad propagandou a zodpovědností nad egem namyšlených jednotlivců. Hledání mírového řešení by nemělo trvat dlouho, uvedl.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme