Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.
Pixabay
Stanislav Šulc

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Reklama

Po pandemii zasáhla světové zásobování další katastrofa. Kvůli válce na Ukrajině roste cena řady komodit, nejcitlivější to však podle agentury Bloomberg bude u potravin. Rusko a Ukrajina totiž patří k hlavním vývozcům zejména obilovin a kukuřice pro Evropu a severní Afriku, což tlačí průměrné ceny dramaticky nahoru.

„Region kolem Černého moře bývá označováno za obilnici světa. Obavy z dodávek zejména pšenice a olejů ženou ceny na světových trzích prudce vzhůru. Index světových cen potravin sestavovaný OSN tak jen za březen vzrostl o 13 procent, což je nejrychleji v historii,“ uvádí Megan Durisinová z Bloombergu. „Očekává se, že ukrajinští farmáři výrazně omezí setbu, navíc vláda kvůli situaci na frontě omezuje vývoz stávajících zásob,“ dodává Durisinová.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu a ekonomických dopadů na svět je i razantní zvyšování cen hnojiv, kterých je Rusko největším dodavatelem. Potravináři tvrdí, že potraviny zdraží i kvůli tomu až o desítky procent. „Situace v tuzemské zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz prezident Agrární komory Jan Doležal.

Přečíst článek

V dalších významných zemědělských oblastech pak podle ní ceny rostou kvůli stoupajícím nákladům, tedy zejména hnojivům a energií.

Revoluce za rohem

Růst cen potravin může znamenat zásadní geopolitický problém. Zejména u chudších národů totiž právě potraviny tvoří výraznou část typického spotřebního koše, upozornila již dříve organizace při OSN Světový potravinový program (WFP). „Obyvatele zemí na Blízkém východě nebo v severní Africe to může dostat až na hranici chudoby,“ upozornili odborníci z WFP.

„Situace tak může dohnat některé země k zadržování vývozu, hledání nových dodavatelů nebo k vytváření dříve neadekvátních zásob. Mohou se také pokoušet omezovat poptávku. Ale ani to nemůže dlouhodobě fungovat, protože pšenice je základní potravinou,“ prohlásila ekonomka Erin Collierová, která je členkou Potravinové a zemědělské organizace při OSN.

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek

Podle dat této instituce přitom ceny potravin od poloviny roku 2020, tedy prvního pandemického roku, vzrostly o neuvěřitelných 75 procent. Jde přitom o výraznější nárůst než v začátku finanční krize z roku 2008 i roku 2011, kdy vrcholila potravinová krize, která způsobila například v severní Africe vlnu revolucí známou pod označením Arabské jaro.

Hrozí hlad a chudoba

Podle propočtů Centra světového rozvoje hrozí dalším 40 milionům lidí po celém světě upadnutí pod hranici chudoby. To platí, pokud se válka na Ukrajině bude protahovat a nenastanou zejména v zásobování výraznější změny k lepšímu.

Vedle lidských faktorů se navíc očekává pokračování přírodních katastrof způsobených klimatickou změnou. Vlna veder a sucha v Africe tak již způsobila uhynutí milionů kusů dobytka. Očekávají se vedra, sucho, ale také prudké deště a záplavy. Problémy se dodávkami základních potravin se tak nejspíš povlečou několik sezon.

Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?

Přečíst článek

Zpracování vepřového masa

Lukáš Kovanda: Válka Čechům zdražuje knedlo vepřo zelo. A pivo

Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase knedlo vepřo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci, protože kvůli válečné inflaci budou důchody potřetí valorizovány.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k potravinové krizi čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme