Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf OSN nabízí ústupek Putinovi výměnou za prodloužení obilné dohody

Pšeničný klas
Pixabay
 ČTK

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Zaslání dopisu, který by posunul jednání o dohodě, později novinářům potvrdil Guterresův mluvčí. Detaily ale neuvedl. Putin podle agentury TASS uvedl, že dopis zatím neviděl.

Reklama

Dohoda vyprší v pondělí 17. července a Moskva uvádí, že k jejímu prodloužení nemá důvod. To dnes zopakoval i Putin, podle kterého Rusko od dohody hodlá odstoupit, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně upřesnil, že Rusko konečné rozhodnutí nepřijalo. V přístavu Oděsa se podle Reuters nakládají poslední dvě lodě, které hodlají vyplout ještě předtím, než dohoda vyprší.

Ujednání, které umožňuje vyvážet i přes pokračující boje na Ukrajině obilí a dalších potraviny z ukrajinských černomořských přístavů, zprostředkovaly loni v létě OSN a Turecko. Ukrajina je významný vývozce obilí a slunečnicových semen a přerušení exportu po jejím napadení Ruskem způsobilo výrazný globální nárůst cen některých potravin. Dohoda pak pomohla ceny snížit a předejít světové potravinové krizi.

Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čína zásobuje Rusko automobily, letos jde zatím o její největší vývozní trh

Čínští výrobci automobilů za prvních pět měsíců letošního roku vyvezli nejvíce vozů do Ruska. Využili faktu, že se globální automobilky ze země stáhly kvůli probíhajícímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Přečíst článek

Rusko si ale dlouhodobě stěžuje, že jeho požadavky ohledně obchodu se zemědělskou produkcí se neplní. Moskva žádá mimo jiné opětovné připojení ruské státní banky Rosselchozbank k systému SWIFT. Tato banka se orientuje na půjčky zemědělcům, ale podle Západu ji ovládá Kreml.

Západní média už dříve psala, že Evropská unie toto připojení zvažuje, což potvrdily nově i zdroje Reuters. Šéf OSN podle nich navrhl Putinovi, aby umožnil prodloužení smlouvy na několik měsíců a poskytl EU čas na připojení dceřiné banky Rosselchozbank k mezinárodnímu platebnímu systému.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov dnes dříve ale sdělil, že o žádných nových návrzích týkajících se dohody neví. Reagoval na výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který podle Reuters řekl, že Putin ohledně dohody přišel s určitými návrhy. Myšlenku, že by EU připojila banku Rosselchozbank přes dceřinou společnost vytvořenou za tímto účelem, už dříve kritizovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme