Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků
Profimedia
 ČTK

Slovensko dočasně pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny. Uvedl to tiskový odbor úřadu slovenské vlády. K podobnému kroku v uplynulých dnech už přistoupily Maďarsko a Polsko. Česko zatím obdobný zákaz nechystá.

Reklama

Slovenské ministerstvo zemědělství sdělilo, že navrhlo zakázat dovoz 11 různých zemědělských produktů a potravin na Slovensko z Ukrajiny; kromě obilnin také například ovoce a zeleniny, dále sušených krmiv, cukru, chmele, vín, medu a včelích produktů.

„Vzhledem k tomu, že jsme už vyčerpali naše kompetenční možnosti k ochraně našeho zemědělského trhu před dumpingovými cenami, potřebujeme pomoc ostatních resortů. Oceňuji aktivitu pana premiéra, který svolal pracovní skupinu," uvedl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Česko zatím nechystá zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jsou zákazy, které zavedly v posledních dnech Polsko, Maďarsko a Slovensko, v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace.

Pšenice, ilustrační foto

Maďarská stopka ukrajinskému obilí bude tlačit cenu obilí, pečiva i masa nahoru také v Česku

Po Polsku se k pozastavení dovozu ukrajinských zemědělských produktů přidává také Maďarsko. Čeští zemědělci tak získají další argument pro to, aby i česká vláda o něčem podobném uvažovala. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR upozorňují na to, že čeští zemědělci mají kvůli dovozu ukrajinského obilí na evropský trh problém prodat část loňské úrody.

Přečíst článek

Minulý týden Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. Učinilo tak poté, co v dovezeném ukrajinském obilí testy potvrdily výskyt pesticidu, který podle ministerstva zemědělství není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví.

Brusel kritizuje rozhodnutí Poláků a Maďarů

Evropská komise (EK) o víkendu v reakci na rozhodnutí Polska a Maďarska zakázat dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny uvedla, že jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné.

Protesty polských zemědělců

Polsko vyhlásilo zákaz dovozu ukrajinského obilí a desítek druhů potravin do země

Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to podle médií oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti šéfa vlády a nového ministra zemědělství. Na dovoz levného ukrajinského obilí si stěžují zemědělci i v dalších středoevropských zemích.

Přečíst článek

Levná ukrajinská pšenice se dostala na trhy středoevropských zemí, když Kyjev začal při vývozu obilí využívat alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí.

České ministerstvo zemědělství o víkendu uvedlo, že kvůli zvýšené přepravě obilovin z Ukrajiny přes EU bude Česko pokračovat v jejich intenzivních kontrolách.

Reklama

Související

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Stopku ukrajinskému obilí vystavilo i Bulharsko. Brusel chystá kompenzace za miliardy

Přečíst článek
Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme