Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Funkční burza by měla být prioritou všech politiků

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Posledních několik týdnů na burzovních trzích se odehrává ve znamení, které by se dalo jednoduše přeložit, jako: „stačí počkat, když to trochu sletí, přikoupit a svézt se s marketem vesele směrem k novým indexovým maximům.“ Přesto přichází otázka, co by mohlo tuto trajektorii světových burz změnit? 

Reklama

Už se nacházíme za vrcholem inflačního nárůstu? Sníží se tok levných peněz od centrálních bank? Čeká nás náročný podzim založený na stále nedostatečné proočkovanosti obyvatel? Takové a další otázky se jistě honí hlavou mnoha investorům na finančních trzích.

Částečnou odpověd zatím přinesl v tomto týdnu projev jednoho z členů americké centrální banky a zveřejněný zápis z minulého zasedání. Prezident bostonského Fedu E. Rosengren avizoval, že je sice připravený začít stahovat likviditu, ale růstem sazeb se ještě nezaobírá. 

Alena Schillerová, ministryně financí

Komentář Jany Havligerové: Zadlužená země

České politice vládne alibismus. Exemplární příklad předvedl Senát, který jednal o zvýšení penzí nad rámec valorizace. Tedy vlastně nejednal.

Přečíst článek

Výhled útlumu kvantitativního uvolňování (QE) dal do souvislosti s vývojem na americkém trhu práce, kde by rád viděl další zlepšení v září. Zveřejněný zápis z posledního jednání banky mířil stejný směrem. Centrální bankéři požadují další posun ve zlepšení ekonomiky a podle nich se blíží chvíle, kdy bude možné snižovat podporu. Akcie na to reagovaly poklesem, dramatické výprodeje bych ale ještě neočekával. 

Inflační tlaky nezmizí

Oproti tomu zhoršující se situace v čínských přístavech (největší světoví rejdaři již odklánějí své lodě) naznačuje, že narušení dodavatelských řetězců přetrvává. Problémem rovněž zůstává nedostatek pracovníků v některých odvětví (stavebnictví), kteří kvůli hrozbě Delty nemohou dorazit do evropských zemích. To vše spíše nahrává tomu, že inflační tlaky jen tak nezmizí a centrální banky budou muset pečlivě vážit své další kroky v souladu s tím, že na jedné straně stojí ekonomika potýkající se s nedostatky na nabídkové straně a na straně druhé je pomalu stoupající oživení.  

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Naposledy jsem rozebíral zajímavý vývoj na domácím parketu, kde index PX nabral letos opravdu solidní výkonnost. V posledních dnech se podařilo indexu dokonce dostat na nejvyšší úrovně za posledních 11 let. Jaké jsou tedy hlavní faktory tohoto posílení, a co lze dále očekávat? 

Investoři v nedávné době nakupovali akcie firem, které se staly terčem akvizic (technologický Avast se spojuje s americkou společností Norton, CVC koupilo Stock spirits), bankovní tituly posilující na pozadí růstu úrokových sazeb a energetického hráče ČEZ, který profituje z růstu cen elektřiny. Nicméně v tuto chvíli se zdá, že je již „Praha trochu překoupená“ a očekával bych spíš menší korekci a konsolidaci na zmíněných titulech. 

Pražská burza je stále levná

Přesto léta opomíjený pražský trh působí v poměru k ostatním západním burzám stále relativně „levně“. Z hlediska konkrétních valuací nám ukazatel P/E značí, že se trh nyní obchoduje na 22x násobku budoucích zisků ve srovnání s S&P 500, který je na 27. V příštím roce je to dokonce 13 vs 20. A navíc je zde očekávaný dividendový 4,4 procentní nárůst. Růst obliby domácích titulů tak nemusí být ve střednědobém horizontu úplně u konce. 

Výrazným negativem zůstává nedostatek vysoce likvidních titulů (spekuluje se o vstupu několika menších firem na trh START), kde to bohužel vypadá, že význam kapitálového trhu u nás bude opět ze strany politiků po volbách opomíjen. Přitom funkční burza, kde mohou domácí investoři investovat, spořit si na stáří v korunách, by měl skutečně být cíl politiků napříč politickým spektrem.

Netypická chata v Krušných horách

Hliníková střecha i fasáda. I tak může vypadat chata

Lesnatý pozemek o velikosti zhruba tisíc metrů čtverečních ukrývá netypickou chatu. Má hliníkovou fasádu i střechu a na první pohled připomíná rozhlednu. Díky tmavému plášti dokonale splývá s okolím.

Přečíst článek

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Týden tradera: Čeká nás perfektní bouře, nebo už se v ní nacházíme?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme