Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Pražská burza překonává většinu světových trhů

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. A Spojené státy vykročily vstříc masivnímu zadlužení.

Reklama

Americkým Senátem prošel mamutí balíček investic do infrastruktury. Vlajkový projekt administrativy prezidenta Joea Bidena v celkovém objemu 3,5 bilionu dolarů (téměř 76 bilionů korun) horní kongresová komora schválila poměrem hlasů 50 ku 49. Nejtěsnější možná většina ukazuje na velké názorové rozepře. Kritici zákona zdůrazňují velké náklady projektu a již tak obrovský americký rozpočtový schodek. 

O rozpočtovém opatření bude nyní hlasovat Sněmovna reprezentantů, která se sejde asi za dva týdny, tam se ale komplikace nečekají.
Zadlužení Spojených států nedávno dosáhlo 122 procent HDP, což lehce začíná připomínat situaci předlužené Itálie nebo Řecka. Schodek za červenec dokonce dosáhl nového absolutního rekordu 304 miliard dolarů. Nicméně, kdo by to vlastně řešil, když Fed dál operuje na finančních trzích, dodává likviditu a volby jsou přeci tak daleko?

Vavříny pro pražskou burzu 

Ve svém okolí neznám tolik lidí, co by investovaly na pražském burzovním parketu měřeným indexem PX. Přesto je to trh, který letos nabídl investorům vyšší výnos než investice do hlavních amerických indexů. Meziročně totiž rostl o 20 procent. Tituly, jako jsou ČEZ, Moneta Money Bank nebo Erste sice nejsou tak „sexy“, jako Tesla či Apple, ale poskytují zajímavý dividendový výnos, pomalu zlepšující se hospodaření a nulové kurzové riziko. 

Jsem přesvědčen, že případná další IPO (v nedávné době vstoupil na trh SAB Finance, Pilulka nebo Česká zbrojovka) a vysoké dividendy přilákají další investory a léta opomíjená burza by podporou například důchodové reformy mohla začít oživovat a přitahovat investory. 

Přece jen, když například ČEZ, na jehož výplatách zisku je závislý každý ministr financí, vyplácí šest až osm procent ročně, proč by investoři hledali podobné tituly s kurzovým rizikem v zahraničí?

Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014 a hlásí za letošek nárůst 20,25 procenta, oznámila dnes burza.

Přečíst článek

Drahota sílí

Vodou na mlýn dalšího zvyšování sazeb zůstává pokračující růst inflace v Česku, která skutečně nepolevuje. Červencová statistika odhalila 3,4procentní meziroční růst cen, což je výrazně více než analytiky odhadovaných 2,9 procenta. Reakce českých úrokových swapů na sebe nenechala dlouho čekat a trh nyní čeká na konci prosince sazbu kolem 1,5 procenta. S tím může a bude souviset také naprostá rezignace politické garnitury na rozpočtovou konsolidaci. 

Větší veřejné rozpočty ale mohou znamenat také vyšší inflaci. Staré ekonomické pravdy by se mohly dostat opět do popředí. A myšlenka, že je možné se z krize vždycky tzv. protisknout penězi, by mohla nakonec dostat vážné trhliny.

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Lukáš Kovanda: Česko deptá past dluhu i inflace. Běžné spoření vede k chudobě

Když tuzemští statistici před pár dny zveřejnili červencovou inflaci, kroutili ekonomové i centrální bankéři nevěřícně hlavou. Nikdo nečekal, že spotřebitelské ceny stoupnou meziročně až takhle výrazně, o 3,4 procenta.

Přečíst článek

průmyslová výroba, ilustrační foto

Inflace letos vystřelí na tři procenta, shodují se banky

Hlavní ekonomové bank zastoupení v prognostickém panelu České bankovní asociace očekávají letos růst tuzemské ekonomiky o 3,4 procenta. Odhad pro rok 2022 mírně upravili směrem vzhůru na 4,5 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Socha býka na Wall Street

Nový trend na Wall Street? Vyšší sazby prý povzbuzují ekonomický růst

Přečíst článek

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme