Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Kryštof Míšek

Kryštof Míšek

Hlavní ekonom společnosti Argos Capital. Absolvoval VŠE v Praze. Zkušenosti s obchodváním na akciových a měnových trzích sbíral ve společnosti Trinity Bank. Poslední rok působil jako hlavní ekonom ve společnosti Colosseum.

články autora

ilustrační foto, technologické akcie, Nasdaq

Týden tradera: Peníze se přelévají k malým firmám a investice do AI dále bobtnají

Akcie zažily volatilní týden. Investoři začínají vnímat více rizika pro světovou ekonomiku a mění strategii ve svých portfoliích. Začíná být navíc patrná rotace do menších společností, index Russell 2000 (index menších společností, takzvaných small-midcaps) tak za několik dní přidal 12 procent. Z technologických společností byl naopak patrný výrazný odtok prostředků. A jaké byly klíčové události uplynulého období?

Přečíst článek
Tomáš Čupr

Týden tradera: Čupr přiživil pražskou burzu svou sázkou na Pilulku

Globální akciové indexy si zatím připisují růst za růstem. Hlavní americký index S&P 500 se přiblížil úrovním okolo 5600 bodů. Také na pražské burze v tomto týdnu padaly rekordy. Do velké míry se o ně zasloužila sázka Tomáše Čupra na Pilulku bratrů Kasových.

Přečíst článek
Z americké ekonomiky přicházejí varovné signály

Týden tradera: Z americké ekonomiky přicházejí varovné signály

A zas po čase nová historická maxima na akciových indexech. „Rally“ na trzích zatím pokračuje, červenec potvrzuje svoji sezonní lepší výkonnost. Ukazuje se, že současné trhy jsou mimořádně odolné a jen tak je něco prostě nevykolejí. Přesto jsou tu varovné signály z americké ekonomiky. Ta zjevně silněji zpomaluje. Hlavní americký index S&P 500 se i tak dostal ke kulatým 5550 bodům.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Investoři očekávají náročné letní období

Poslední červnový týden se nesl ve znamení korekce trhů a ústupu z nedávno dosažených historických maxim. Na konci prvního pololetí roku 2024 se zdá, že investoři mají znatelný zájem realizovat dosažené zisky. Zároveň si investoři uvědomují, že první polovina roku byla mimořádně štědrá a letní období může být vlivem politických událostí (volby ve Francii, obchodní války atd.) podstatně náročnější. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v rozpětí 5400–5500 bodů.

Přečíst článek

Týden tradera: Obchodní i politické půtky přijaly trhy s klidem

Trhy zatím jen málo reflektují vzrůstající rizika v oblasti zadlužení vyspělých států, jako je Francie, i tenzi v globálním obchodě, zejména pak na trase EU - Čína. Hlavní americký index S&P 500 se tak dotknul mety 5500 bodů.

Přečíst článek
Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Týden tradera: Akcie Pilulky dál hledají své dno

Jaké události ovlivňovaly v týdnu světové finanční trhy? Fed nepřekvapil, sazby zůstaly na stejné úrovni. Nicméně, investoři rovněž čekali na úpravu kvartální prognózy a tiskovou konferenci guvernéra Fedu Jerome Powella. Hlavní americký index S&P 500 překročil hladinu 5400 bodů.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Nová historická maxima S&P 500 a naděje trhu

První červnový týden se na burzách nesl ve znamení opětovného růstu, a to i přes znatelné ochlazení amerického trhu práce. Ten začíná vykazovat citelné zpomalení, které investoři skutečně vítají. A proč? Nižší tvorba pracovních příležitostí v tamní ekonomice znamená vyšší šanci na dřívější snížení úrokových sazeb ze strany Fedu. Hlavní americký index S&P 500 se tak přehoupnul na nová historická maxima okolo 5350 bodů.

Přečíst článek
kontejnerová loď proplouvá Suezským průplavem

Týden tradera: Na trhy se vplížila letní nálada, zdražování kontejnerů rozdmýchává inflaci

Finanční trhy se pomalu nastavují do prázdninového módu. Po růstových týdnech tak dorazila určitá konsolidace, kterou nezměnila ani nová přicházející data z americké ekonomiky. Opět nám mimořádně zdražuje námořní doprava a chystá se významné IPO ropného giganta. Americký hlavní index S&P 500 klesnul hlouběji pod 5300 bodů.

Přečíst článek
Americká burza Nasdaq

Týden tradera: Technologický index Nasdaq roste dál až do nebes

Americký technologický Nasdaq roste dál až do nebes. Může za to robustní výsledek hospodaření společnosti NVIDIA, která svými čísly rozbila všechna očekávání analytiků. Trhy zatím tolik totiž neakcentují rizika plynoucí z Číny, která by kvůli obchodní politice EU a USA mohla zvýšit clo na dovoz velkých benzinových aut až na 25 procent. Americký index S&P 500 tak překročil hladce hladinu 5300 bodů.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Možnost obchodní války mezi USA a Čínou roste

Solidní růst na světových burzách v uplynulém týdnu pokračoval. A mohli jsme se tak dočkat konečně na indexech nových historických maxim. Za vším přitom hledejme zveřejněná čísla o inflaci v americké ekonomice. Hlavní americký index S&P 500 se tak přiblížil hladině 5300 bodů. V rámci domácího trhu pak reportoval svoje hospodářské výsledky ČEZ.

Přečíst článek

Týden tradera: Burzy se otřepaly. Stačil výhled alespoň na jedno snížení sazeb

Trhy si prošly znatelnou jízdou, když se dokázaly po předchozích poklesech vrátit na dohled svých historických maxim. Zdá se, že uklidnění v podobě alespoň jednoho poklesu sazeb v letošním roce funguje. Větší impulz pro trh bych očekával až v příštím týdnu, kdy budou zveřejněna klíčová data o inflaci v USA. Známé „Sell in the May and go away“ zatím tedy moc neplatí.

Přečíst článek
Starbucks coffee

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Na Blízkém východě se sice schyluje ke klidu, ale na finančních trzích nemůže být o nějakém výraznějším poklesu volatility řeč. Stále se totiž trh přizpůsobuje nové realitě vyšších amerických sazeb po celý rok 2024. Zasedání americké centrální banky v týdnu tyto teze pouze potvrdilo. Hlavní index S&P 500se nadále pohybuje v širokém rozpětí 5130 až 5000 bodů s prudkými pohyby spíše dolů.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Uplynulý týden byl opět znovu velmi intenzivní. Volatilita se projevovala vysokými nárůsty i opětovnými poklesy na světových burzách. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v širším cenovém rozpětí mezi 4900 až 5100 bodů. Pohodu a růst prvního čtvrtletí tedy vystřídala o něco krušnější tržní realita. Hlavními tématy investorů byla probíhající sezóna zveřejňovaných hospodářských výsledků nebo údaje o americkém HDP.

Přečíst článek
akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Uplynulý týden se nesl na vlně mohutných výprodejů na světových burzách. Výhled na vyšší sazby po delší dobu v kombinaci s dalšími rozbroji na Blízkém východě začínají podrývat důvěru investorů. Po delším čase se hlavní americký index S&P 500 podíval pod hladinu 5000 bodů. Růst tržní volatility tak rozhodně nemusí být u konce.

Přečíst článek

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Uplynulý týden přinesl další volatilitu na globální akciové trhy. Nová data o vývoji inflace v americké ekonomice investory rozhodně nepotěšila. Zdá se, že takzvaná sticky inflace udržuje růst cenových tlaků zejména ve službách a nutí Fed, aby neuhnul ze své restriktivní měnové politiky. Index amerických akcii S&P 500 se pohyboval v rozmezí 5150 až 5200 bodů.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme