Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

burza - informace o tématu

Kodaňská burza vzplála v úterý. Ve čtvrtek se zřítila fasády

Místo rekonstrukce katastrofa. Kodaňská burza se zřítila

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla.

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Velcí přežijí a malí budou mít velké problémy. Tak v současnosti vypadá byznysový svět. Velké firmy totiž mohou investovat obří sumy do vývoje, akvizic a marketingu, tedy do růstu. Malé firmy naopak mají potíže sehnat financování, zvláště v době vysokých úrokových sazeb, která nyní vrcholí. I proto se nůžky mezi hodnotou velkých a malých firem rozevřely nejvíc za 20 let. Vrací se tak otázka, jestli má smysl podporovat malé a střední podniky, čímž se často zaštiťují české vlády. Americká situace ukazuje, že to nemusí vést k ničemu.

Přečíst článek

Vysoko nad inflací. Fond J&T Arch Investments vynesl investorům 19 procent

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments připsal za loňský rok investorům výnos v korunách 19 procent. Výnosy v eurech dosáhly 15 procent. Fond uzavřel rok 2023 s objemem aktiv 55,08 miliardy korun, a stal se tak největším fondem v Česku a na Slovensku.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií

Trump začal shánět peníze na pokutu. Jeho mediální firma jde na burzu

Mediální a technologická společnost Trump Media & Technology Group někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa vstoupí na burzu. Akcionáři veřejně obchodované firmy Digital World Acquisition schválili plán, podle kterého se firma spojí s Trumpovým podnikem. S akciemi Trumpovy firmy, jejíž hlavní součástí je sociální síť Truth Social, se tak brzy začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku, uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Primární emise akcií ohodnotila firmu Reddit na zhruba 6,4 miliardy dolarů

Reddit vstupuje na burzu. Akcionáři v rámci IPO prodali 22 milionů akcií

Americká společnost Reddit, která provozuje stejnojmennou sociální síť, stanovila emisní cenu svých akcií na 34 dolarů za kus. To celý podnik ohodnocuje na zhruba 6,4 miliardy dolarů (téměř 148 miliard korun).

Přečíst článek
Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama. Napíší ho sami uživatelé

Provozovatel sociální sítě Reddit chce v rámci nadcházejícího IPO získat až 748 milionů dolarů, společnost usiluje o ocenění ve výši přibližně 6,5 miliardy dolarů. Jindy nadšení uživatelé Redditu ale mohou síti zadělat na nepříjemné drama a rozkolísat ceny akcií Redditu.

Přečíst článek
Skupině Footshop loni stouply tržby o tři procenta

Streetwearu se daří. Loňské tržby skupiny Footshop překročily miliardu

Skupině Footshop, která se zaměřuje na prodej streetwearové obuvi a oblečení, loni podle předběžných výsledků stouply tržby o tři procenta na zhruba 1,07 miliardy korun.

Přečíst článek
Sam Altman

Sam Altman vydělá miliony. Reddit jde na burzu

Reddit podal přihlášku ke vstupu na burzu. Šéf společnosti OpenAI Sam Altman, který je jejím hrdým podporovatelem i uživatelem, na tom vydělá miliony. Do akcií komunikační platformy během dekády nainvestoval nejméně 60 milionů dolarů. Ani za 20 let fungování se komunikační platformě nepodařilo dostat do zisku.

Přečíst článek
Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek
Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Evropské burzy by mohly v nadcházejících měsících přivítat řadu nových společností. Do léta by se v regionu mohlo uskutečnit nejméně pět velkých primárních nabídek. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek

Aténské letiště jde na burzu. Stát z toho má 20 miliard

S akciemi mezinárodního letiště v Aténách se příští týden začne obchodovat na burze.

Přečíst článek
Reklama

News box

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme