Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.
Stanislav Šulc/Newstream.cz
Petra Jansová

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Reklama

Pizza v tomto podniku, který patří do gastronomické sítě Ambiente, má dokonce certifikát Asociace Verace Pizza Napoletana, která udává velmi přísná kritéria pro její přípravu. „Základem je mouka s vysokým podílem lepku a vysoká teplota, při které se pizza peče,“ přibližuje hlavní pizzař z Pizza Nuova Ondřej Lufinka.

Podmínek, které je nutné splnit, je samozřejmě ještě mnohem víc. Výsledek by vždy měla být spíš pizza šťavnatá než křupavá. „Záleží i na velikosti okraje,“ dodává Lufinka.
Ten v Pizza Nuova pracuje od roku 2007, pečící lopatu převzal od rodilého Neapolitánce. „Pro ně to není jen jídlo, ale kulturní dědictví. V Neapoli si vám nikdo netroufne připravit nekvalitní pizzu, vnímají to jako otázku cti,“ vypráví Lufinka.

Jedna z nejznámějších pizz – Margherita – se zrodila právě v Neapoli v roce 1889. Místní kuchař tehdy chtěl uctít, krátce po sjednocení Apeninského poloostrova, novou královnu Markétu Savojskou. Vznikla tak pizza v italských národních barvách: červené rajče, bílý sýr a zelená bazalka. „Boom pizzy ale nastal až během 2. světové války,“ přibližuje Lufinka.

Margherita, kterou v Revoluční ulici připravují, se dostala i do výběru 50 nejlepších pizz v Evropě. A kromě ní a dalších tradičních receptů se na menu objevují i sezónní speciality.

„Nemyslím si, že by kvalitu snižoval typ náplně, v Neapoli dokážou vytvořit prazvláštní kombinace jako třeba s párkem a hranolkama,“ odpovídá Lufinka na otázku, kde se při přípravě pizzy nejčastěji chybuje.  „Alfou a omegou jsou kvalitní suroviny, od mouky, rajčat až po sýr,“ uzavírá Lufinka. Nejlepší pizza je podle něj zkrátka obyčejně dobrá.

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Nejlepší pizzu v Česku pečou v Praze na náměstí Republiky. Má křupavé okraje a je šťavnatá

Přečíst článek
Fastfood Burger Service otevřel v Revoluční ulici.

Už nikdy do McDonald´s? V Praze otevřeli novou burgrárnu, mají i lanýžové hranolky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme