Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.
Stanislav Šulc/Newstream.cz
Petra Nehasilová

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Pizza v tomto podniku, který patří do gastronomické sítě Ambiente, má dokonce certifikát Asociace Verace Pizza Napoletana, která udává velmi přísná kritéria pro její přípravu. „Základem je mouka s vysokým podílem lepku a vysoká teplota, při které se pizza peče,“ přibližuje hlavní pizzař z Pizza Nuova Ondřej Lufinka.

Podmínek, které je nutné splnit, je samozřejmě ještě mnohem víc. Výsledek by vždy měla být spíš pizza šťavnatá než křupavá. „Záleží i na velikosti okraje,“ dodává Lufinka.
Ten v Pizza Nuova pracuje od roku 2007, pečící lopatu převzal od rodilého Neapolitánce. „Pro ně to není jen jídlo, ale kulturní dědictví. V Neapoli si vám nikdo netroufne připravit nekvalitní pizzu, vnímají to jako otázku cti,“ vypráví Lufinka.

Jedna z nejznámějších pizz – Margherita – se zrodila právě v Neapoli v roce 1889. Místní kuchař tehdy chtěl uctít, krátce po sjednocení Apeninského poloostrova, novou královnu Markétu Savojskou. Vznikla tak pizza v italských národních barvách: červené rajče, bílý sýr a zelená bazalka. „Boom pizzy ale nastal až během 2. světové války,“ přibližuje Lufinka.

Margherita, kterou v Revoluční ulici připravují, se dostala i do výběru 50 nejlepších pizz v Evropě. A kromě ní a dalších tradičních receptů se na menu objevují i sezónní speciality.

„Nemyslím si, že by kvalitu snižoval typ náplně, v Neapoli dokážou vytvořit prazvláštní kombinace jako třeba s párkem a hranolkama,“ odpovídá Lufinka na otázku, kde se při přípravě pizzy nejčastěji chybuje.  „Alfou a omegou jsou kvalitní suroviny, od mouky, rajčat až po sýr,“ uzavírá Lufinka. Nejlepší pizza je podle něj zkrátka obyčejně dobrá.

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Nejlepší pizzu v Česku pečou v Praze na náměstí Republiky. Má křupavé okraje a je šťavnatá

Přečíst článek
Doporučujeme