Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komentář Jany Havligerové: Zadlužená země

Alena Schillerová, ministryně financí
ČTK
Jana Havligerová

České politice vládne alibismus. Exemplární příklad předvedl Senát, který jednal o zvýšení penzí nad rámec valorizace. Tedy vlastně nejednal.

Reklama

Jak prohlásil šéf senátorského výboru SEN 21 a Piráti Václav Láska: „projednávat takový návrh měsíc před volbami je těžké“, a tak navrhnul, aby se horní komora normou vůbec nezabývala. Jeho kolegové moudře přikývli. Ale řekli si své. Senátorka za Piráty Adéla Šípová zákon schválený sněmovnou označila za populistický, šéf senátního klubu ODS a TOP09 Zdeněk Nytra za pokus uplatit před volbami část voličů. S tím, že dohodu, aby se senátoři předlohou vůbec nezabývali, jím vedený klub blokovat nebude. A bylo hotovo.

Norma putuje rovnou k prezidentskému podpisu. Senátoři vlastně mají pravdu – státní rozpočet, jehož obří deficity ovlivňují především sociální výdaje, je výsostnou záležitostí poslanců. Zákony, které dostanou z dolní komory parlamentu, také mohou (ne)projednávat podle vlastního uvážení. Formálně jim tak není co vytknout. Do budoucna ale jejich šalamounský počin nevěstí nic dobrého.

ilustrační foto

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Přečíst článek

Zdraví státních financí určuje vláda

Zdraví státních financí samozřejmě určuje vláda, potažmo sněmovna. Hlavně tím, jestli rozdává na dluh (na zvýšení penzí bude nutné se zadlužit). Jak rozpočet ve finále vypadá, ale předurčuje řada dílčích zákonů. Pokud vládnoucí garnitura bude chtít konsolidovat finance, bude nutné přijmout řadu nepopulárních norem. Ať už zaručujících škrty ve výdajích nebo nařizujících zvyšování daní. Nebo mix obého, což je nejpravděpodobnější varianta. Nic z toho politické reprezentaci na popularitě nepřidá.

To je politickým stranám jasné, a tak ve volebních programech o takových krocích raději moc nemluví. Koalice SPOLU opatrně naznačuje úsporu výdajů ve státní správě. Piráti zase zmiňují digitální daň, což je celoevropská záležitost. Imperativ je uspět ve volbách, tak si to nebudeme komplikovat. Natož potom ve vlastním hnízdě, jak předvedli senátoři. Na rovinu – po volbách to nebude o moc lepší. Pro změnu se nejspíš bude složitě vyjednávat složení vlády.

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

Ministryně financí, místo konzultací s ekonomickými experty o konsolidaci státních financí, může dál v klidu vést porady o tom, jaký má zvolit sestřih a barvu vlasů. Pokud se v novém volebním období neocitne na stejném postu, může jí být zadlužený stát šumák.

Kdyby po plebiscitu zaujala stejnou pozici, leccos vyřeší například novela zákona, která dluhovou brzdu posune z nynějších pětapadesáti procent HDP výš, v kombinaci s nadhodnocenými příjmy. To jistě dobře ví, a dá se s tím nějakou dobu vydržet. Co na tom, že třeba MMF odhaduje, že už napřesrok bude mít Česká republika spolu s Rumunskem v poměru k HDP největší deficit v Evropské unii a mezi nejhorší budeme patřit ještě v roce 2026. Vždyť přece covid…

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peníze (ilustrační foto)

Český státní dluh v pololetí překročil hranici tří bilionů korun. Kvůli prodeji státních dluhopisů

Přečíst článek
Vítěz voleb: koalice Spolu

Lukáš Kovanda: Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Kritika od NKÚ. Stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme