Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA už nejsou zemí zaslíbenou, Američané se houfně stěhují do Evropy

Itálie (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Stále více Američanů se stěhuje do Evropy, hnáno přes Atlantik rostoucími životními náklady, přemrštěnými cenami domů, stále silnějším dolarem a tamní politikou plnou nevraživosti až nenávisti. Novým „domovem zaslíbeným“ je zejména jižní a západní Evropa s relativně levnějšími domy ve srovnání s USA a mnohem běžnější prací na dálku, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Mezi nejoblíbenější destinace patří Itálie, Portugalsko, Španělsko, Řecko a Francie. Sotheby's International Realty uvedla, že požadavky od Američanů, kteří se chtějí přestěhovat do Řecka, vzrostly v období od dubna do června o 40 procent ve srovnání s předchozím rokem.

Podle specialisty nadnárodní realitní kanceláře Knight Frank Jacka Harrise je ve Francii a Itálii poptávka z USA nejvyšší za poslední tři roky. A Američané tvořili v prvním čtvrtletí 12 procent italských příjmů Sotheby's ve srovnání s pouhými pěti procenty ve stejném období před rokem, uvedl Bloomberg.

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Kvůli rostoucím úrokům klesá zájem o úvěry na bydlení po celém světě. Propady vedle Česka hlásí také Spojené státy, Británie nebo třeba Slovensko.

Přečíst článek

Důchodci a bohatí byli tradičně hlavními americkými kupci nemovitostí v Evropě. Ale relativně levné bydlení – zejména v menších městech a obcích – a nárůst možnosti práce na dálku způsobily, že „starý" kontinent začal být přitažlivý pro širší okruh lidí, včetně těch, kteří jsou mladší a na americkém trhu s bydlením se jim ceny vymykají z rukou.

Přispěl i kurz eura

Rostoucí míra kriminality v některých amerických městech včetně hromadných střílení a politické rozpory také vedly Američany k tomu, aby hledali za „velkou louží" klidnější životní styl, podporovaný eurem, které poprvé za více než 20 let kleslo na paritu s americkým dolarem.

Například pro čtyřicetiletou Stephanii Synclairovou z Atlanty byla koupě domu v Itálii dlouhodobým snem, který se letos v dubnu stal skutečností. Platila 3000 dolarů (asi 72 tisíc korun) měsíčně za pronájem domu pro sebe a svého syna v Atlantě a zjistila, že je nemožné stát se majitelkou většího domu, protože ceny raketově stoupaly – a to i když měla v hotovosti 300 tisíc dolarů.

Ilustrační foto

Cenová spirála u bytů nekončí. Česko je v tempu růstu cen premiantem Evropy

Ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Obrátila proto pozornost do Itálie, země, kterou vždy milovala, a kde si mohla koupit dům o rozloze 288 metrů čtverečních v Mussomeli na Sicílii, stejně jako menší dům hned vedle o velikosti 78 čtverečních metrů – to vše za 60 tisic eur (asi 1,47 milionu korun).

„Nikdy bych nehledala nákup v Itálii, kdyby trh v USA nebyl tak šílený,“ řekla. Plánuje pracovat na dálku a představuje si život ve stylu „bella vita“, tedy dobrého jídla a vína, místního literárního klubu a uměleckým prostorem, který plánuje otevřít v menším ze svých novych domů, „připomínající pařížskou uměleckou scénu dvacátých let minulého století“.

Průměrná cena domu v Atlantě dosáhla k 30. červnu 404 575 dolarů (asi 9,74 milionu korun), což je o 19 procent více než v předchozím roce, zatímco nemovitost o rozloze 78 čtverečních metrů v regionu Palermo na Sicílii stála podle realitních platforem Zillow a Idealista v průměru 86 560 eur (zhruba 2,12 milionu korun).

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Rostoucí životní náklady způsobily, že je život v jakémkoli větším americkém městě dražší než v evropských městech," řekl Michael Witkowski, viceprezident americké poradenské společnosti ECA International. „Drahé ceny domů, stejně jako silný americký dolar a politické napětí jsou faktory, které přispívají k rostoucí přitažlivosti Evropy," dodal.

Jistě, není vždy snadné vyzvednout a přestěhovat se do jiné země. Existují vízové ​​povinnosti a daňová situace může být komplikovaná a nákladná. USA zdaňují všechny své občany bez ohledu na to, kde žijí, a práce na dálku pro americkou společnost v jiné zemi může způsobit daňové problémy pracovníku i jeho zaměstnavateli.

Oblíbené domy za jedno euro

Aby Itálie vyřešila některé z těchto problémů, začne koncem tohoto roku nabízet cizincům vízum pro pracovníky na dálku, které Stephanie Synclairová doufá získat. Vláda také v roce 2019 zavedla program prodeje domů ve venkovských oblastech za jedno euro zahraničním kupcům, kteří by zaplatili za renovace a podpořili místní ekonomiku. 

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Ukazatel recese, o kterém se nyní na Wall Street nejvíce mluví, je nejvýš za poslední dvě desetiletí a obavy investorů, že americká ekonomika směřuje ke zpomalení, sílí. Tím ukazatelem je výnosová křivka a její trend, kdy se úroky dlouhodobých vládních dluhopisů dostanou pod ty krátkodobé. Takzvaná inverze předcházela každé recesi v USA za poslední půlstoletí, takže je považována za předzvěst ekonomické zkázy – a to se nyní děje, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Oblíbenou destinací se stal i Pyrenejský poloostrov. Počet Američanů žijících v Portugalsku vzrostl v roce 2021 o 45 procent oproti předchozímu roku, podle vládních údajů. Ve Španělsku, které má největší americkou populaci v Evropě, vzrostl počet obyvatel narozených původně v USA mezi lety 2019 a 2021 o 13 procent a poptávka v letošním roce nadále rostla, uvedla výkonná ředitelka španělské realitní kanceláře Viva Alejandra Vanoliová. Aby přilákaly zahraniční kupce, nabízejí Portugalsko a Španělsko takzvaná „zlatá víza“, programy, které dávají práva k pobytu na základě počáteční investice 350 tisíc eur, respektive 500 tisíc eur. 

Sedmatřicetileté Jamie Dixonové přestěhování do Portugalska z Los Angeles loni v červenci se svou sedmiletou dcerou a manželem umožnil přechod na práci na dálku a získání víza k trvalému pobytu, které vyžadovalo platit nájem a mít bankovní účet a zdravotní pojištění v zemi. 

Normální dětství bez kriminality

Provozní ředitelka technologického startupu, která původně žila v mobilním domě se dvěma ložnicemi v Malibu v Kalifornii, si nemohla dovolit splnit svůj sen o koupi pozemku se svými přáteli na vybudování společného obytného prostoru v LA. Nová práce na dálku jí umožnila opustit město a přestěhovat se do bytu se třemi ložnicemi a třemi koupelnami za 2000 eur měsíčně (asi 49 tisíc korun) v Cascais, pobřežním městě s velkým počtem expatů.

Kromě levných životních nákladů Dixonová uvedla, že její rodina má nyní přístup k širšímu mnohojazyčnému mezinárodnímu společenství a méně stresu spojeného s mírou kriminality nebo politikou. „Násilí v USA tolik vzrostlo," řekla. „Chtěl jsem dát svému dítěti normální dětství," podotkla.

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Inflace, nejistota a strach z vleklého konfliktu na Ukrajině a zhoršení vztahů s Čínou jsou hlavními body, které Američané vytýkají úřadujícímu prezidentovi Joeu Bidenovi. Podle magazínu The Economist dokonce hrozí, že kvůli veřejnému mínění USA již neschválí žádnou větší pomoc Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme