Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Walmart
ČTK
 ČTK

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Reklama

Statistika podle agentury Reuters podporuje očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento měsíc zvýší svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Dolar v reakci na údaje o inflaci posílil, euro tak poprvé od konce roku 2002 sestoupilo pod paritu s dolarem, takže bylo levnější než dolar.

Jednotná evropská měna se krátce před 15:00 SELČ prodávala zhruba v kurzu 0,9998 dolaru. Náladu na trhu ovlivnila jak dnešní statistika ze Spojených států, tak i obavy z recese v eurozóně. Inflace v eurozóně podle předběžných údajů činila 8,6 procenta, Evropská centrální banka (ECB) ale základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent. Tento měsíc se chystá základní sazbu zvýšit o čtvrt procentního bodu.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Fed přitom letos ve snaze bojovat s inflací zvýšil úrokové sazby už třikrát, celkem o 1,5 procentního bodu. Jeho základní úroková sazba se tak nyní nachází v pásmu 1,50 až 1,75 procenta.

Inflaci v USA tlačí vzhůru zejména růst cen energií a potravin. Index cen energií se v červnu meziročně zvýšil o 41,6 procenta, index cen potravin pak vzrostl o 10,4 procenta.

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Hlavní ekonomka Světové banky: Fed zaspal. Globální recesi už se nejde vyhnout

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně.

Přečíst článek

Nahoru inflaci táhnou energie a potraviny

Inflaci v USA tlačí vzhůru zejména růst cen energií a potravin. Index cen energií se v červnu meziročně zvýšil o 41,6 procenta, index cen potravin pak vzrostl o 10,4 procenta.

„Index spotřebitelských cen přinesl další šok,“ řekl k červnovému vývoji inflace ekonom Robert Frick ze společnosti Navy Federal Credit Union. „Ačkoli v čele růstu indexu stojí ceny energií a potravin, které jsou z velké části globálním problémem, pokračuje také růst cen domácího zboží a služeb, včetně bydlení, automobilů a oděvů,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden označil červnovou inflaci za „nepřijatelně vysokou“. Dodal nicméně, že vzhledem k poklesu cen benzinu v posledních týdnech už nejsou data za červen aktuální. „Dnešní data neodrážejí celý dopad téměř 30denního poklesu cen benzinu, který snížil ceny u čerpacích stanic asi o 40 centů (za galon),“ uvedl prezident.

nákupy, ilustrační foto

Inflační temno pokračuje, spotřebitelské ceny v červnu stouply nejvíce za 29 let

Inflace v červnu v Česku stoupla meziročně o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně inflace stoupla o 1,6 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, hlavně cenami plynu a elektřiny, a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl Český statistický úřad. Meziroční nárůst inflace byl v červnu nejvyšší od prosince 1993. Zrychlila podvanácté za sebou.

Přečíst článek

Ceny benzinu v USA se v polovině minulého měsíce vyšplhaly až na pět dolarů za galon (asi 32 korun za litr), od té doby ale sestoupily zhruba na 4,60 dolaru za galon. To by mohlo pomoci zpomalit inflaci tento a možná i příští měsíc, uvedla agentura AP. Upozornila také, že začínají klesat náklady na dopravu a ceny komodit a že zpomalil růst mezd.

Český statistický úřad (ČSÚ) oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v České republice v červnu zrychlil na 17,2 procenta z květnových 16 procent. Nejvíce k tomu přispělo zdražování potravin. Inflace v Česku je nadále nejvyšší od prosince 1993.

Par euro a dolar

Lukáš Kovanda: Energie a ECB stahují euro pod dolar

Euro dnes zřejmě po skoro dvaceti letech bude nominálně slabší než dolar. Obě měny jsou blízko prolomení takzvané parity.

Přečíst článek

Euro je nejslabší za dvacet let

Euro je nejslabší za dvacet let. Sestoupilo na paritu vůči dolaru

Dlouhodobé problémy eurozóny prohloubila současná energetická krize, která může stáhnout evropskou měnovou unii do recese. Navíc americká centrální banka zvyšuje sazby, což si ECB zatím nemůže dovolit. Výsledkem je propad eura, což zdraží dovoz velké spousty komodit. Naopak výhodu mohou mít exportéři.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme