Reklama

Itálie - informace o tématu

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

Žáci základní školy v italském městě Pioltello nedaleko Milána zůstanou 10. dubna doma. Vedení školy se totiž rozhodlo vyhlásit volno na den, kdy se slaví konec muslimského postního měsíce ramadánu. V Itálii se tak stalo poprvé, píše deník Corriere della Sera.

Přečíst článek

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Přečíst článek
Poste Italiane

Dočkají se Italové nižších daní? A za jakou cenu?

Italská vláda chystá částečnou privatizaci italské železnice, pošty a třeba i energetické firmy Eni. Nejdále v úvahách pokročil kabinet u poštovních služeb. Za pětinový podíl v Poste Italiane by stát mohl inkasovat až 2,5 miliardy eur. Prodej státního majetku by umožnil vládě Giorgie Meloniové získat peníze a splnit její předvolební slib - snížení daní.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Maďarský rozpočet zatěžuje splácení úroků z vládních dluhopisů. V prvních třech kvartálech loňského roku na ně vláda v Budapešti musela vyčlenit 2,5 bilionu forintů (zhruba 160 miliard korun), což je dvakrát tolik než ve stejném období předloni, vyplývá z údajů maďarského statistického úřadu.

Přečíst článek
Nejlevněji se podle britského srovnání letos lyžuje v Itálii a na Balkáně

Evropa má nového krále v levném lyžování. Desetiletá vláda bulharských středisek skončila

Nejlevnější lyžařské služby jsou letos v Itálii a v zemích na Balkáně. Uvádí to žebříček, který sestavily firmy Post Office Travel Money a Crystal Ski Holidays, na který dnes upozornil deník Financial Times. Podle srovnání jsou nejlevnější služby pro jednotlivce v italském letovisku Bardonecchia, které po zhruba deset letech sesadilo bulharské destinace Borovec a Bansko.

Přečíst článek
Silvio Berlusconi

Miliardové dědictví. Děti zesnulého Berlusconiho se chystají prodat jeho vily

Dědicové po bývalém italském premiérovi a miliardáři Silviu Berlusconim se chystají prodat vily, které patřily jejich otci. Píší to deníky Il Sole 24 Ore a Corriere della Sera. Podle některých odhadů by za nemovitosti v Itálii a zahraničí mohly děti po mediálním magnátovi utržit až 800 milionů eur (19,5 miliardy korun).

Přečíst článek
Francie zvýšila výhled letošní produkce vína na 47,2 milionu hektolitrů

Francie se opět stane vinařským gigantem. Itálii zradilo počasí a houby

Francouzské ministerstvo zemědělství zlepšilo výhled produkce vína na letošní rok na 47,2 milionu hektolitrů z dosavadní předpovědi 46 milionů hektolitrů. Produkce vína by tak měla být o dvě procenta vyšší než loni a Francii se díky tomu podaří znovu získat pozici největšího světového producenta vína, i když některé velké regiony, včetně Bordeaux, se potýkaly s problémy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Telecom Italia

Italský Telecom schválil prodej sítě pevných linek americkému fondu KKR. Vivendi ale nesouhlasí s cenou

Vedení největší italské telekomunikační společnost Telecom Italia (TIM) dalo zelenou prodeji sítě pevných linek firmy americkému investičnímu fondu KKR. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Nabídka hodnotu sítě stanovuje až na 22 miliard eur, zhruba 500 miliard korun. S prodejem nesouhlasí největší investor Vivendi.

Přečíst článek

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela

Florencie po soše biblického Davida přichází s dalším turistickým lákadlem. A opět má jít o díla renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Nově město na severu Itálie zpřístupní veřejnosti na první pohled obyčejný uhelný sklep. Až na to, že jeho zdi zdobí skici lidských postav, jejichž autorství je připisováno právě Michelangelovi.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Mnozí Evropané včetně Čechů chtějí omezit spolupráci s Čínou. Proti jsou Srbové či Bulhaři, ukázal průzkum

Italská premiérka Giorgia Meloni do konce roku plánuje splnit předvolební slib, že Itálie odstoupí od čínské iniciativy Pás a stezka. Proti spolupráci evropských zemí a Číny se staví také USA. Středoevropská veřejnost je ale rozdělená v názoru na to, jak vlastně řídit ekonomické vztahy s Čínou. Průzkum veřejného mínění, který provedla společnost CEPER ve 12 zemích regionu, ukazuje, že největšími fanoušky spolupráce s Čínou jsou Srbové, Slovinci a Bulhaři, naopak čínský vliv chtějí nejvíce omezovat v Rumunsku, Česku a na Slovensku.

Přečíst článek
Obchody s uměním by se neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obchody s uměním by se miliardář neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obří sbírka umění zemřelého italského expremiéra Silvia Berlusconiho se dočkala výsměchu od jednoho z předních uměleckých kritiků na Apeninském poloostrově Vittoria Sgarbiho. Podle něj je většina ze zhruba 25 tisíc obrazů a soch špatné kvality a nemá prakticky žádnou hodnotu. „Uměním" posedlý Berlusconi nakupoval nejen na aukcích, ale také prostřednictvím nočního teleshoppingu.

Přečíst článek
Řím oživuje plán na výstavbu mostu z pevniny na Sicílii.

Řím oživuje plán mostu z pevniny na Sicílii. Ze státního rozpočtu potečou miliardy eur

Itálie vyčlení 12 miliard eur, v přepočtu zhruba 296 miliard korun, na výstavbu obřího mostu mezi pevninou a ostrovem Sicílie. Oživuje tak projekt, který se zdál být před deseti lety definitivně opuštěn. Investice potrvá několik let a první tři splátky mají být vyplacené do roku 2026, řekl při představování státního rozpočtu na příští rok ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme