Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro je nejslabší za dvacet let. Sestoupilo na paritu vůči dolaru

Euro je nejslabší za dvacet let
iStock

Dlouhodobé problémy eurozóny prohloubila současná energetická krize, která může stáhnout evropskou měnovou unii do recese. Navíc americká centrální banka zvyšuje sazby, což si ECB zatím nemůže dovolit. Výsledkem je propad eura, což zdraží dovoz velké spousty komodit. Naopak výhodu mohou mít exportéři.

Reklama

Euro se propadlo na nové dvacetileté minimum vůči americkému dolaru, dnes kolem 12:30 SELČ euro ztrácelo zhruba 0,3 procenta na 1,0010 dolaru, nejméně od prosince 2002. Předtím sestoupilo až na 1,0000 dolaru, uvedla agentura Reuters.

Jednotná evropská měna se do této situace dostala kvůli obavám, že by se evropská ekonomika kvůli energetické krizi mohla propadnout do recese. Americká centrální banka zároveň nadále výrazně zpřísňuje měnovou politiku ve snaze omezit inflaci.

Výsledková sezona je tu. Více než vysoké zisky budou investory zajímat signály, zda se blíží recese

Výsledková sezona je tu. Investoři se více než na zisky zaměří na signály recese

Nadchází výsledková sezona za druhé čtvrtletí a celé pololetí. Trh očekává vysoký nárůst tržeb i zisků v energetickém sektoru. Nicméně pro aktivní investory tentokrát bude daleko důležitější sledovat, jak se mění marže jednotlivých firem, zda se mění nálada spotřebitelů a jaký dopad mají válka na Ukrajině a lockdowny v Číně. To naznačí, zda se blíží recese, nebo zda se situace obrací k lepšímu. 

Přečíst článek

Na největším plynovodu, kterým teče tato surovina z Ruska do Německa, v pondělí začala pravidelná údržba, jež má trvat deset dnů. Nicméně vlády, firmy a trhy se obávají, že Rusko odstávku plynovodu Nord Stream 1 může prodloužit, a prohloubit tak energetickou krizi na kontinentu a urychlit propad unijní ekonomiky.

Co způsobí slabé euro?

Za kondicí společné evropské měny jsou však dlouhodobé problémy spojené s měnovou politikou Evropské centrální banky. ECB stále nenašla recept, jak zvýšit sazby a zároveň zabránit krachu některých států, a proto je její měnová politika stále velmi uvolněná. V důsledku toho a kontinuálního posilování dolaru může aktuální kondice eura výrazně ovlivnit příjmy zejména importérů zboží či surovin na evropské trhy. Ale dopady to může mít také na výrobce, kteří závisejí právě na dovezených surovinách nebo komponentech, nebo na segment turismu.

Na druhé straně exportně orientovaní výrobci mohou ze slabého eura naopak těžit, což se týká také automobilového průmyslu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Nord Stream 1

Dalibor Martínek: Rusko nás ekonomicky zlikviduje, ale v Evropě dál nesmyslně řešíme klima

Začala odstávka plynovodu Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Německa. A ten zase z Německa proudí do Česka. Zásobníky se teď na zimu plnit nebudou.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme