Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Martin Štangl se svým týmem
Užito se svolením Ambiente
Petra Nehasilová

Karlín má nového favorita pro michelinskou hvězdu. Šéfkuchař Martin Štangl ve své restauraci Štangl vaří podle přírody, ne podle trendů.

Jeho rukopis poznáte na první pohled i sousto. Martin Štangl, jeden z nejvýraznějších českých šéfkuchařů, vybudoval v pražském Karlíně restauraci, která redefinuje pojem lokální gastronomie. Ve Štanglu se totiž nevaří podle receptů, ale podle rytmu přírody. Může být tento přístup vstupenkou k první michelinské hvězdě pro Karlín?  

Místo, kdy vaří příroda

Martin Štangl patří ke generaci kuchařů, která se neřídí trendy, ale terroirem. Zkušenosti z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise přetavil do osobního konceptu. „To, co právě roste, co je čerstvé a kvalitní, určuje, co se hostům objeví na talíři. Dá se říct, že menu ve Štanglu píše sama příroda. Vaříme z toho, co je právě v sezóně a v nejlepší kondici,“ říká šéfkuchař Martin Štangl.

V kuchyni u Martina Štangla a nejenom u něj pojem terroir znamená respekt k místu původu surovin. Kuchař vaří z toho, co roste tam, kde žije. Ne proto, že by to bylo lokální z povinnosti, ale protože chuť je nejautentičtější právě v kontextu svého prostředí. Například i topinambury z farmy Oleško nebo candát z Chabrybárny mají svůj terroir – jejich chuť je formována půdou, vodou, klimatem i způsobem, jak se o ně pěstitel stará.

Daniel Bureš

Zapomeňte na foie gras. Nové V Zátiší sází na brambory s tvarohem

Po více než třiceti letech prošla jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii a s novým šéfem kuchyně. Pod taktovkou Daniela Bureše se budou servírovat tradiční slovanská jídla i zelenina z vlastního pole.

Přečíst článek

Hosté se mohou těšit například na předkrm z českého wagyu s topinamburem, ponzu a křenem. „K wagyu, které si u nás staříme, podáváme koblížek z topinamburu z farmy Oleško. Veronika a Renata se na pěstování topinamburů přímo specializují a vrací tuhle skoro zapomenutou, ale pro náš region tradiční surovinu, zpátky na talíře,“ popisuje nový předkrm Martin Štangl. 

Čerstvost na prvním místě

„To, co právě roste, co je čerstvé a kvalitní, určuje, co se hostům objeví na talíři. Dá se říct, že menu ve Štanglu píše sama příroda. Vaříme z toho, co je právě v sezóně a v nejlepší kondici,“ říká šéfkuchař Martin Štangl.

Hlavní chod tvoří pečený candát z Chabrybárny od pana Kalendy. Ve Štanglu ho připravují na másle s bylinkami a podávají s jemným pyré z květáku, garumem z vaječných bílků (garum je fermentovaná omáčka z bílkovin, která přirozeně zesiluje chuť jídel. Vzniká dlouhým zráním surovin se solí, kdy se bílkoviny rozkládají a uvolňují intenzivní umami tóny pozn.red.).  a dresinkem z lískových ořechů, jablečného balzamika z Oceterie, šalotky a pstružích jiker. Svěžest chodu podtrhuje nakládaná bezinka. „Bezinku máme z letního sběru pana Lesného. Díky zavařování, fermentování a nakládání můžeme z hojnosti léta čerpat po celou zimu,“ dodává Martin Štangl.

Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek

Součástí nabídky je také rozšířená vinná karta se 120 položkami, sestavená sommelierem Martinem Klevetou, jenž působí i v londýnském Restaurant Gordon Ramsay.

Restaurace Štangl vznikla v horním patře bývalé Esky, pod křídly skupiny Ambiente. Zatímco spodní patro zůstalo bistru a pekárně, horní prostor se proměnil v tichý, minimalistický fine dining.

Pokud se potvrdí očekávání, mohl by právě Štangl přinést Karlínu to, co má zatím jen centrum Prahy.

Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních.

Přečíst článek

Hovězí vývar s knedlíčky jako vaří v Lokále.

Ani lunchmeat, ani vepřové ve vlastní šťávě. Jak chutná luxusní konzerva?

Lokál, Kuchyň, Pizza Nuova, Café Savoy, michelinská La Degustation a řada dalších – všechny tyto prestižní podniky spojuje jedna značka: Ambiente. A právě tato síť se nyní kromě vysoké gastronomie pouští i do retailu. Jejich recept? Přeměnit nejoblíbenější pokrmy na „konzervy“ dostupné pro každého.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Přečíst článek

V Praze září další kuchařská hvězda. Skrze spálený květák přináší chutě Ameriky, zapečenou fetou vzdává hold Evropě

Přečíst článek
Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Přečíst článek

Jak vypadá byt za sto milionů korun. Račte vstoupit

Jeden z nejdražších bytů v Česku - luxusní penthouse v Prague Marina Nova za sto milionů korun
Se svolením Daramis
Věra Tůmová

Panoramatický výhled na Prahu a Vltavu, desáté patro a nekonečné skleněné stěny.  Tak by se dal ve zkratce popsat Prague Marina Nova penthouse, jeden z nejluxusnějších a pravděpodobně i nejdražších apartmánů v současné rezidenční výstavbě v Česku. Tento penthouse v ceně 100 milionů korun najdete na Praze 7 a autorsky se na něm podílela světová designérská jména.

Jeden z nejluxusnějších penthousů v Česku je momentálně v Praze a hned přímo v nejmodernější výstavbě v údolí řeky Vltavy. Developerská společnost Daramis jej dokončila sice až v letošním roce, ale už při kolaudaci stihla za něj získat prestižní titul Projekt roku 2021, který ocenil architektonickou koncepci čistých linií, funkčnosti a velkorysosti prostoru z pera architekta Gala Karagula. Na práci architekta pak plynule navázal s vlastní harmonií moderní elegance a s využitím hřejivých přírodních materiálů izraelský designér Ynon Goren, který pro tento penthouse navrhl interiéry.

Výhledy do všech stran  

Luxusní penthouse za odhadovanou cenu sto milionů korun zabírá poslední patro desetipodlažní budovy v projektu Prague Marina Nova. Charakteristické jsou pro něj mnohametrové celoskleněné stěny, které umožní jeho obyvatelům pozorovat panoramata hlavního města z mnoha neotřelých pohledů. Nejdelší skleněná stěna, kterou zde architekt navrhl, je dlouhá přes 17 metrů.

Apartmán působí jako z velkoformátových snímků s Jamesem Bondem a rozkládá se na ploše 270 metrů čtverečních. Dispozičně se jedná o 4+KK s centrálně otevřeným obývacím prostorem s kuchyní a jídelnou. Největší dominantou takto velkoryse koncipované rezidence je ovšem rozlehlá, 74 metrů dlouhá terasa s vířivkou, orientovaná směrem k řece Vltavě. Přímo v interiéru pak designér pracoval citlivě s přirozeností denního světla a s renomovanými značkami nábytkových a osvětlovacích firem.

Developerská společnost Daramis se v rezidenčním developmentu v Česku profiluje již čtvrt století a za tu dobu přinesla na tuzemský trh přes 4300 bytových jednotek pro více jak 7500 obyvatel. Podle výkonného šéfa společnosti Dušana Krajča má společnost v plánu do pěti let postavit další tisícovky bytů. Celkem by tak v roce 2030 chtěla mít ve svém stavebním portfoliu na sedm tisíc bytových jednotek, pokud vše půjde podle plánu.

Nestaví se tu tedy jen luxusní penthousy

Tento rezidenční developer má aktuálně na svém kontě už 25 realizovaných projektů a další jsou ve výstavbě. Mezi jinými například nedávno zahájený multifunkční objekt L1FE House na pražském Střížkově s 347 malými byty, fitness centrem, prádelnou i coworkingem. Další tři stovky bytů chystá společnost ve spolupráci s developerem Neocity ve Vršovicích, kde vyroste devítka šestipatrových bytových domů rovněž s fitness centrem, s dětskými hernami a kinosálem.

A ještě další bytové jednotky plánuje developer i na pražské Letné či na Smíchovském nábřeží. „A právě na Smíchově chceme vytvořit něco opravdu mimořádného. Půjde o rezidenční projekt, který bude odpovídat nejvyšším globálním standardům, ale zároveň zůstane pevně zasazen do historického kontextu Prahy,“ shrnul pro novináře Omri Sivor, zakladatel společnosti Daramis.

Prohlédněte si první snímky luxusního bytu za sto milionů korun:

Když zlaté logo nestačí. Porsche zápasí o důvěru investorů

Porsche, kdysi symbol výkonu a luxusu, teď bojuje s tvrdou realitou trhu. Slabé prodeje v Číně, Trumpova cla, zpomalený přechod na elektromobily i historicky nejnižší ziskové marže přetavily skvělou značku v rizikový titul.

Přečíst článek

OBRAZEM: Brněnský kamenolom se proměnil v prémiovou investiční adresu

Na rozhraní Komína a Bystrce, v sevřeném údolí řeky Svratky, vznikl projekt, který ukazuje, jak může chytrý development přetavit nevyužité území v dlouhodobě hodnotné aktivum. Bytový dům Diorit, pojmenovaný po hornině těžené v někdejším kamenolomu, je příkladem, jak spojit architekturu, přírodu a investici.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Související

Vysokoškolské koleje/ilustrační foto

Studenti jsou zlatý důl, říká Tomáš Jelínek, šéf realitní společnosti Century 21

Přečíst článek

Slabý dolar nahrává koupi nemovitosti v zahraničí. Na co je však třeba si dát pozor

Přečíst článek

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou
La Degustation Bohême Bourgeoise - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních.

Česko se letos zařadí mezi evropské země s vlastním Průvodcem Michelin. Nový výběr nabídne podniky z celé země – od fine diningových restaurací po tradiční podniky, které staví na lokálních surovinách a poctivé kuchyni.

FOTOGALERIE: Podívejte se na nabídku restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních během slavnostního večera za účasti tuzemských šéfkuchařů, zástupců regionů a dalších osobností z gastronomického světa.

Spolupráce s Průvodcem Michelin otevírá novou kapitolu v budování image Česka jako destinace, která kromě historických památek, přírodních krás a široké nabídky možností pro aktivní odpočinek, vyniká i špičkovou gastronomií. Ocenění Průvodce Michelin je celosvětově uznávaným symbolem kulinářské excelence a jeho přítomnost v Česku pomůže zvýšit mezinárodní povědomí o naší kuchyni. Zároveň přiláká náročnější klientelu, která ocení kvalitu, inovace i lokální suroviny. Jsme rádi, že Česko tuto možnost dostalo a rozhodně ji naplno v rámci našich kampaní využijeme,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Penthouse v Karlíně

Nejluxusnější byt v Karlíně? Na vrcholu věže, kde výhled na Hrad stojí desítky milionů

V nejvyšším patře věže Prokop v pražském Karlíně vzniká Rohan Penthouse z projektu Nový Rohan. Interiér navrhla designérka Lucie Koldová, dokončení je plánováno na začátek roku 2028.

Přečíst článek

Gastro láká turisty

Tříletá spolupráce Česka s Průvodcem Michelin se rozběhla v letošním roce a její hodnota činí 1,35 milionu eur (zhruba 33 milionů korun). Na jejím základě inspektoři každý rok sestaví jeho elektronickou podobu s výběrem nejlepších tuzemských restaurací a Průvodce Michelin bude spravovat a aktualizovat českou sekci na svém webu. Součástí dohody je také tvorba obsahu včetně článků a placené kampaně na sociálních sítích. V neposlední řadě vzniklo i propagační video, které představuje českou gastronomii.

Anonymní inspektoři hodnotí restaurace podle přísných mezinárodních kritérií. Udělují hvězdy Michelin – jednu, dvě nebo tři – a také prestižní ocenění Bib Gourmand provozovnám s výborným jídlem za rozumnou cenu. Zelená hvězda Michelin vyzdvihuje komunitu odhodlaných šéfkuchařů, kteří přetvářejí gastronomii prostřednictvím inovativních postupů.

Podle dat VISA připadla v roce 2023 téměř čtvrtina všech výdajů zahraničních turistů v Česku na gastronomii, z toho 80 procent na konzumaci v restauracích. Během týdne turisté utráceli za jídlo nejvíce v letní sezóně. Jejich víkendové výdaje pak byly stabilní v celém roce.

Cestování za gastronomií patří mezi světové trendy a Česko se může pyšnit bohatou a rozmanitou gastronomickou scénou, která spojuje tradiční české chutě s vlivy sousedních zemí a mezinárodních trendů. Vyniká vydatnými pokrmy z lokálních ingrediencí – od zvěřiny a ryb ze zdejších vod až po sezónní zeleninu a lesní ovoce, doplněné nejen legendárním českým pivem, ale také kvalitním moravským a českým vínem.

Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek

Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Navštívit Papilio znamená projít pečlivě sestavenou cestu chutí, kde každý chod má jasnou myšlenku a je dotažený do detailu. U většiny degustačních menu, a to i v michelinských podnicích, se často najde slabší moment – talíř, který nepřekvapí nebo zůstane v pozadí. V Papiliu se nic takového nenastalo. Každý chod byl nabitý chutí, zajímavý a promyšlený.

Přečíst článek

Související

Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Přečíst článek
Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Přečíst článek
Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Přečíst článek
Doporučujeme