Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čínské zotavení zpomaluje a v Česku ožívá strašák inflační spirály

Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, S&P 500 se neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů.
Profimedia
Kryštof Míšek

Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, a to navzdory pozitivním zprávám o dosažení dohody ohledně problematického dluhového stropu. S&P 500 se opět neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů a následně se odrážel zpět. Nyní se pozornost obrací k slabším makroekonomickým údajům, které naznačují ochlazení poptávky a výhledu pro budoucí růst ekonomiky. Americký Fed si rovněž připravuje půdu pro další zvýšení sazeb.

Reklama

Sněmovna reprezentantů Spojených států schválila návrh zákona, který odloží platnost dluhového stropu. Tento legislativní text nyní putuje do Senátu. Prezident Joe Biden vítá výsledek hlasování a vyzval Senát, aby zákon co nejdříve schválili.

Za pět minut dvanáct. Americký Senát schválil zákon o posunutí dluhového stropu

Za pět minut dvanáct. Americký Senát schválil zákon o posunutí dluhového stropu

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA, oznámily tiskové agentury. Prezident Joe Biden uvítal výsledek hlasování jako "velké vítězství amerického lidu" a těší se, že zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky.

Přečíst článek

Podle zveřejněných výsledků hlasovalo proti návrhu 117 zákonodárců, z nichž 71 bylo z Republikánské strany. Pro hlasovalo 314 kongresmanů, z nichž 165 bylo z Demokratické strany. Fed, tak může v tuto chvíli naprosto reálně uvažovat o „hiku“ 25 bps na červencovém zasedání centrální banky. Bankéři prý potřebují více dat k svému rozhodnutí. Přicházejí ovšem i negativní zprávy z reálné ekonomiky.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Překvapivě špatná zpráva, čínské hospodářské oživení zpomaluje

Čínské hospodářské oživení překvapivě zpomaluje. Druhý měsíc po sobě se snížil index nákupních manažerů a slábne i index výrobců ve službách. Vyplývá to z dat, která zveřejnil čínský statistický úřad. Po USA druhá největší světová ekonomika se tak z pandemie covidu-19 vzpamatovává pomaleji, než mnozí čekali.

Přečíst článek

Podle údajů zveřejněných ve středu se ekonomická aktivita v oblasti Chicaga v květnu propadla. Podnikatelský barometr Chicago PMI klesl na 40,4 bodu z dubnových 48,6 bodu, což bylo výrazně pod konsensuálním očekáváním 47,0 bodu. Nicméně je evidentní, že výrobní sektor zůstává v recesi, jelikož pokračující zhoršování domácí poptávky, způsobené vyššími sazbami a snižující se dostupností kapitálu, vyvažuje jakýkoli potenciální impuls z obnovení čínské ekonomiky.

Zotavení je pomalejší

K čínské ekonomice se ještě na chvíli vrátím. Růst čínské ekonomiky neočekávaně zpomaluje, jak naznačují data zveřejněná čínským statistickým úřadem. Index nákupních manažerů klesl druhý měsíc v řadě a index výrobců ve službách také oslabuje. Tímto se druhá největší světová ekonomika po USA zotavuje z pandemie covidu-19 pomaleji, než se původně předpokládalo. Index nákupních manažerů (PMI) v zpracovatelském průmyslu se snížil na hodnotu 48,8 z předchozích 49,2 bodu. Index odvětví služeb se sice stále nachází v růstovém pásmu, ale i zde došlo ke snížení na 54,5 z předchozích 56,4 bodu. Vskutku chmurný obrázek pro světovou ekonomiku, která je pod tlakem vysokých sazeb a relativně stále vysoké inflace. Stagflační 70. léta jsou tedy zpátky?

Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku

Lukáš Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle dnešních zpřesněných údajů ČSÚ se totiž zatím letos – poměrně překvapivě – nedokázalo vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle zpřesněného odhadu HDP za první kvartál letošního roku tuzemská ekonomika vykázala stagnaci. Revize růstu snížila výsledek o desetinku procentního bodu na 0 procenta (-0,4 procenta meziročně). Tento výsledek se tak mírně liší od našeho odhadu i od jarní prognózy ČNB, která předpokládala o 0,1 procenta. Data umožnují interpretaci, která je lehce „holubičí“. Bankéři ČNB by měli však mít na zřeteli zejména zrychlující mzdovou inflační spirálu, která může být větším nebezpečím než stagnující česká ekonomika.

Premiér Petr Fiala a guvernér ČNB Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Vláda uvěřila bludu, že pokud lidem hned nezvýší daně, Česko zbankrotuje

Česko není v rozvratu, zato ale ve mzdově-inflační spirále prý už ano. A to je akutnější problém než deficitní veřejné finance, komentuje debatu k tempu zadlužování České republiky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme