Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

S&P 500 - informace o tématu

Wall Street

Týden tradera: Výsledková sezona přinesla korekci, obchodní válka je na obzoru

Uplynulý týden na trzích byl ve znamení hospodářských výsledků velkých korporátních firem. Mezi ty úspěšné můžeme určitě zmínit společnosti, jako je investiční banka Goldman Sachs. O poznání horší už byl „profit warning“ ze strany evropského výrobce polovodičů ASML. Těsně před volbami v USA pak došlo k dalšímu rozdmýchaní obchodních sporů s Čínou. Americký hlavní index S&P 500 zkorigoval a vrátil se blíže metě 5800 bodů.

Přečíst článek

Roman Koděra: Tři kvartály ve 14 růstových dnech. Letošní výkon indexu S&P 500 je pozoruhodný

Přečíst článek
Tomáš Čupr

Týden tradera: Čupr přiživil pražskou burzu svou sázkou na Pilulku

Globální akciové indexy si zatím připisují růst za růstem. Hlavní americký index S&P 500 se přiblížil úrovním okolo 5600 bodů. Také na pražské burze v tomto týdnu padaly rekordy. Do velké míry se o ně zasloužila sázka Tomáše Čupra na Pilulku bratrů Kasových.

Přečíst článek

Investiční žralok Bill Ackman věří americkým fastfoodům. Nespálí se?

Proslulý finanční žralok Bill Ackman za posledních osm let vydělal na společnosti Chipotle, která nabízí Mexikem inspirovaný fastfood, sedminásobek počáteční investice. Nyní by to stejné rád zopakoval s Burger Kingem a Popeyes.

Přečíst článek

Týden tradera: Obchodní i politické půtky přijaly trhy s klidem

Trhy zatím jen málo reflektují vzrůstající rizika v oblasti zadlužení vyspělých států, jako je Francie, i tenzi v globálním obchodě, zejména pak na trase EU - Čína. Hlavní americký index S&P 500 se tak dotknul mety 5500 bodů.

Přečíst článek
Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

O investování se teď hodně mluví a kdo se ještě nesetkal s pojmy jako ETF nebo S&P 500, jako by nebyl. Právě o ETF kopírující americký akciový index top pěti set firem je aktuálně největší zájem. Zajímavá je nejen jeho jednoduchost nebo nízkonákladovost, ale také výkonnost, která se v posledních sto letech pohybovala kolem osmi procent ročně. Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky XTB, ale upozorňuje, že investovat všechno jen do amerických akcií se nevyplácí.

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě.

Přečíst článek

Proč se zajímat i o neamerické akcie. Důvodů je hned několik

Investoři, kteří chtějí svá portfolia skutečně diverzifikovat, by se měli poohlédnout po jiných než „globálních“ indexech. Ty totiž obsahují příliš mnoho amerických akcií.

Přečíst článek

Zbrojaři i výrobci čipů táhnou růst světových akcií

Světové akciové indexy letos zpevňují, některé z nich v květnu vylepšily rekordní hodnoty. Nejsledovanější americký indikátor S&P 500 od začátku roku přidává přes 11 procent, stejně jako německý DAX či panevropský STOXX Europe 50. Americký index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak přidává více než 13 procent, vyplývá z burzovních statistik.

Přečíst článek
kontejnerová loď proplouvá Suezským průplavem

Týden tradera: Na trhy se vplížila letní nálada, zdražování kontejnerů rozdmýchává inflaci

Finanční trhy se pomalu nastavují do prázdninového módu. Po růstových týdnech tak dorazila určitá konsolidace, kterou nezměnila ani nová přicházející data z americké ekonomiky. Opět nám mimořádně zdražuje námořní doprava a chystá se významné IPO ropného giganta. Americký hlavní index S&P 500 klesnul hlouběji pod 5300 bodů.

Přečíst článek

Týden tradera: Burzy se otřepaly. Stačil výhled alespoň na jedno snížení sazeb

Trhy si prošly znatelnou jízdou, když se dokázaly po předchozích poklesech vrátit na dohled svých historických maxim. Zdá se, že uklidnění v podobě alespoň jednoho poklesu sazeb v letošním roce funguje. Větší impulz pro trh bych očekával až v příštím týdnu, kdy budou zveřejněna klíčová data o inflaci v USA. Známé „Sell in the May and go away“ zatím tedy moc neplatí.

Přečíst článek
Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Světové akciové indexy letos rostou, kvůli horším dubnovým výsledkům však některé z nich sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký indikátor S&P 500, panevropský Stoxx Europe 600, čínský Hang Seng či technologický index Nasdaq Composite letos vzrostly o zhruba šest procent, vyplývá z burzovních statistik. Na maximum se v dubnu dostal britský index FTSE 100.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme