Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku

Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku
ČTK
Lukáš Kovanda

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle dnešních zpřesněných údajů ČSÚ se totiž zatím letos – poměrně překvapivě – nedokázalo vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Mezičtvrtletně totiž ekonomika ČR letos v prvním čtvrtletí jen stagnovala, i když se většinově čekal její růst.  Důvodem je hlavně slabší spotřeba domácností, které kvůli drahotě „už nemají, kde brát“.

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Česká ekonomika se dostává do inflační spirály, ČNB by měla opět zvýšit úrokové sazby, tvrdí ekonom Holub

Inflaci v Česku stále přiživují rostoucí mzdy, Česko se tak dostává do mzdově inflační spirály. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub. Centrální banka by proto podle něj měla opět brzy zvýšit úrokové sazby. S tím naopak nesouhlasil ekonom a ředitel centra IDEA CERGE-EI v Praze Jan Švejnar, podle něj je problémem pokles HDP.

Přečíst článek

Zatímco mezi analytiky panovala shoda, že ekonomika mezičtvrtletně od ledna do března přidala 0,1 procenta, ve skutečnosti jen stagnovala. To je sice lepší výsledek než loni ve druhém pololetí, kdy mezičtvrtletně klesala, což je právě z definice technická recese. Avšak stále ani letos tedy nemůže být řeč o úplném vymanění se z recese. 

zdroj: ČSÚ

Ještě výrazněji ovšem ekonomika zklamala v meziročním pohledu. Propadla se totiž o 0,4 procenta, přičemž shoda mezi analytiky byla, že poklesne pouze o 0,2 procenta.

Propad spotřeby je nečekaně silný 

Meziročně se spotřeba domácností letos v prvním čtvrtletí propadla nečekaně silně, o 6,4 procenta. Tento pokles odráží loňský historicky rekordní propad reálných výdělků obyvatelstva, které klesly o bezprecedentních 7,5 procenta.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo upadlo do recese. Poškodí to i Čechy

Německo, hlavní ekonomický partner Česka, upadlo do recese. Původně se přitom věřilo, že se německé ekonomice povede problémům vyhnout.

Přečíst článek

Růst příjmů obyvatelstva totiž nejen, že nestačil na celoroční 15procentní inflaci, ale hluboce za ní zaostal. Tento vývoj si svou daň z důvodu setrvačnosti vybírá i letos. Nepříjemným překvapením přitom tedy je, jak nečekaně silně se tak děje.

Za celý letošní rok tak česká ekonomika vykáže jen nepatrný růst 0,1 procenta, když ji do pásma „černé nuly“ dostane oživení zahraniční poptávky a zahraničního obchodu, které ostatně situaci alespoň zčásti zachraňovalo už právě letos od ledna do března, jak plyne z dnes zveřejněných dat.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Premiér Petr Fiala a guvernér ČNB Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Vláda uvěřila bludu, že pokud lidem hned nezvýší daně, Česko zbankrotuje

Česko není v rozvratu, zato ale ve mzdově-inflační spirále prý už ano. A to je akutnější problém než deficitní veřejné finance, komentuje debatu k tempu zadlužování České republiky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme