Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Překvapivě špatná zpráva, čínské hospodářské oživení zpomaluje

Burza v Pekingu (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Čínské hospodářské oživení překvapivě zpomaluje. Druhý měsíc po sobě se snížil index nákupních manažerů a slábne i index výrobců ve službách. Vyplývá to z dat, která zveřejnil čínský statistický úřad. Po USA druhá největší světová ekonomika se tak z pandemie covidu-19 vzpamatovává pomaleji, než mnozí čekali.

Reklama

Oficiální index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu se snížil na 48,8 ze 49,2 bodu. Hodnota pod hranicí 50 bodů znamená hospodářský pokles. Index odvětví služeb sice zůstal v růstovém pásmu, ale také klesl na 54,5 z 56,4 bodu, uvádí statistický úřad. Obě hodnoty, které ukazují kondici čínské ekonomiky, tak zaostaly za očekáváním expertů.

Fronta před Louis Vuitton v Číně

Svět luxusu se dočkal, Číňané už zase utrácejí. Těží z toho akcie západních high-end značek

Číňané milují luxus, kterého si po vynucené covidové pauze zase začínají dopřávat. S návratem čínské poptávky rostou také akcie západních prodejců luxusních značek. Zato akcie čínských společností u investorů zrovna nebodují, drží se stranou jejich zájmu. Bezpečněji je mimo dosah Pekingu.

Přečíst článek

Příčiny zpomalení čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí jsou různé. Růst exportu se zhoršil. Slabší je i oživování pošramoceného trhu s nemovitostmi. Vláda také zpomalila výdaje na infrastrukturu. Firmy trpí klesajícími zisky a rostoucím politickým napětím se Spojenými státy a jejich spojenci.

Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku

Lukáš Kovanda: Nepříjemné překvapení, Česko stále není z recese venku

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle dnešních zpřesněných údajů ČSÚ se totiž zatím letos – poměrně překvapivě – nedokázalo vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle analytika Ho Woei Chena ze společnosti United Overseas Bank v Singapuru dynamika ekonomického oživení nadále zpomaluje. „Vzhledem k slabé domácí inflaci bude tlak na zesílení podpory měnové politiky,” citovala ho agentura Bloomberg.

Čína je poprvé největším světovým vývozcem aut.

Dříve symbol levného šuntu. A teď je Čína poprvé největším světovým vývozcem aut

Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut. V prvním čtvrtletí Čína vyvezla podle oficiálních statistik 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954 185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, píšezpravodajský server BBC.

Přečíst článek

Čínská vláda si předsevzala po skončení přísné koronavirové politiky docílit v letošním roce hospodářského růstu. V prvním čtvrtletí činil růst hrubého domácího produktu (HDP) meziročně 4,5 procenta. Vedení země si stanovilo pro celý rok růstový cíl „kolem pěti procent".

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme