Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kryštof Míšek - informace o tématu

Hlavní město Saúdské Arábie Rijád

Týden tradera: Saúdové investují obří balík peněz do AI

Americká centrální banka opět po čase zbláznila investory, její brutálně „holubičí“ zasedání dodalo „býkům“ doslova krev do žil. Očekávání investorů byla přitom poměrně opačná, čekalo se, že banka se spíš pokusí určitým způsobem ochladit ekonomiku. Vzhledem k tomu hlavní americký index S&P 500 atakoval hodnoty přes 5300 bodů. A jaké byly další události týdne?

Přečíst článek
Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová

Kryštof Míšek: Politika Evropské centrální banky je „bezkrevná“. Jen se čeká, s čím přijde Fed

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Američtí bankéři jsou znepokojeni přetrvávající inflací

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Downgrade od Moody´s znejistěl Wall Street

Uplynulý týden se nesl opět spíše ve znamení určité nejistoty. Vysoké valuace, nepříznivé zprávy a patrný výběr zisků ze strany investorů si vybraly svoji daň. Hlavní americký index si prošel určitou volatilitou a obchodoval se i hlouběji pod 4500 bodů. Mezi hlavní témata patřila změna ratingu u menších amerických bank nebo pokračující krize kolem převratu v Nigeru.

Přečíst článek

Týden tradera: Technologický index Nasdaq čekají drobné turbulence

Navzdory letnímu období světové indexy dosahují nových letošních maxim. Hlavním důvodem je optimismus podpořený daty o vývoji spotřebitelské inflace v USA. Její pomalejší růst naznačuje možnou trvalou přestávku v růstu úrokových sazeb Fedu. Index S&P 500 tak dosáhl hranice 4500 bodů a rozšířil své zisky.

Přečíst článek
S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Hlavní index americké burzy oficiálně vstoupil do „býčího“ trhu. Překazí mu to snad Fed?

V uplynulém týdnu jsme se definitivně vymanili z dlouhodobého rozpětí na indexu S&P 500. Ten vstoupil oficiálně do „býčího“ trhu poté, co se akcie vrátily z loňských minim díky optimismu, že americký Fed se blíží k cíli zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek
Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, S&P 500 se neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů.

Týden tradera: Čínské zotavení zpomaluje a v Česku ožívá strašák inflační spirály

Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, a to navzdory pozitivním zprávám o dosažení dohody ohledně problematického dluhového stropu. S&P 500 se opět neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů a následně se odrážel zpět. Nyní se pozornost obrací k slabším makroekonomickým údajům, které naznačují ochlazení poptávky a výhledu pro budoucí růst ekonomiky. Americký Fed si rovněž připravuje půdu pro další zvýšení sazeb.

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

„Medvědi“ se vracejí naplno do hry a určují bezprostřední vývoj, tak by se dal charakterizovat uplynulý týden na akciových trzích. Světové burzy ohrožuje stav, při kterém je na stole znovu možnost zvyšovat v americké ekonomice sazby v krocích o 50 bazických bodů. V reakci americké akcie klesly pod 3900 bodů měřeno indexem S&P 500. Otevírá se tak prostor pro pokles k nedávným lokálním minimům, lednový pozitivní vývoj byl patrně jen korekcí v dlouhodobém klesajícím trhu. A jaké zásadní události hýbaly nejvíce s finančními trhy a co si přichystal trh práce v USA ?

Přečíst článek
ČEZ, ilustrační foto

Týden tradera: ČEZ na Pražské burze posílil. Dařilo se i Tesle

V uplynulém týdnu se trhy vydaly vstříc otestování lokálních maxim kolem 4050-4100 bodů měřeno hlavním americkým indexem S&P 500. Přicházející data z ekonomiky, zejména Indikátory indexu nákupních manažerů (PMI) z vyspělých zemí, jako je Velká Británie, USA, Francie nebo Německo potvrdily zlepšení aktivity v sektoru výroby a služeb. A jak vypadají výsledky Microsoftu a Tesly?

Přečíst článek
Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Týden tradera: Akcie big techů pohořely

Akciové trhy v uplynulém týdnu spíše rostly a odlepily se tak od svých minim. Výjimkou byly silné propady na hlavních amerických titulech, jako je Microsoft, Meta (Facebook) nebo Alphabet (Google). Tyto společnosti, které v předchozích letech snadno překonávaly očekávaní trhu a jejich akcie pravidelně posilovaly, si nyní vybírají svoji slabší chvilku. Mezi klíčové události týdne však patřilo také zasedání ECB, připomíná pro Newstream ve svém tržním shrnutí týdne Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum.

Přečíst článek
Kryštof Míšek byl v dubnu 2022 jmenován hlavním ekonomem obchodníka s cennými papíry Colosseum.

Kryštof Míšek se stal hlavním ekonomem obchodníka s cennými papíry Colosseum

Kryštof Míšek byl v dubnu 2022 jmenován hlavním ekonomem obchodníka s cennými papíry Colosseum. Míšek donedávna působil v konglomerátu firem Trinity bank, FCM Bank a  SAB o.c.p., kde se věnoval technickým a fundamentálním analýzám investic, podílel se na řízení aktiv a pasiv banky a proprietary tradingu, uvedla společnost Colosseum.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme