Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vila v Dubaji za čtyři miliony korun? Dobrá cena. Jenže on je to měsíční nájem

Dubaj, Palm Jumeirah
iStock
Zdeněk Pečený
pez

V Dubaji padl nový rekord na trhu s nájemním bydlením. Vila situovaná na největším uměle vytvořeném souostroví na světě Palm Jumeirah, které má tvar palmy, se pronajala na půl roku za v přepočtu 25 milionů korun. Nedávno v emirátu padly také prodejní rekordy - nejdražší pozemek i nejdražší nemovitost.

Reklama

Vila na Palm Jumeirah byla pronajata na šest měsíců za čtyři miliony dirhamů (25,6 milionu korun). Jako první o tom informoval server National News. Vila na palmovém ostrově tak o celých 500 tisíc dirhamů za rok překonala dosavadní nájemní rekord, který držela vila v dubajské čtvrti Emirates Hills. Za ní nájemce platil 7,5 milionu dirhamů ročně.

Činže v Dubaji letos rostly po celém městě. Dubaj se totiž stala bezpečným přístavem v čase pandemie. Emirát na rozdíl od zemí se striktními covidovými omezeními přijímal davy slunce chtivých turistů z celého světa. Letos mezi nimi převažují Rusové, kteří prchají před Putinovou válkou na Ukrajině. Podle dat společnosti CBRE vzrostla letos průměrná cena pronájmu vily v Dubaji o čtvrtinu (25,7 procenta).

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

„Domy, které v současné době přicházejí na trh, mají výrazně vyšší standard, než co obvykle vidíme v Dubaji,“ řekl National News Liam Ure ze společnosti LuxuryProperty.com, který pronájem vily na Palm Jumeirah zprostředkoval. Detaily, jako je velikost, přesné umístění či identita nájemců, zůstaly tajné. „Jde o sídla zařízená na míru nájemci, v jejichž interiérech jsou použity luxusní materiály z celého světa a apartementy oplývají designem od renomovaných značek a architektů,” dodal Ure.

Běžný nájem? 150 tisíc měsíčně

V říjnu byla průměrná nabídková cena za pronájem vily v Dubaj City 273,7 tisíce dirhamů (1,75 milionu korun) za rok, uvedla CBRE. Nejdražším místem co se týče nájmu je dubajská čtvrť Al Barari, kde průměrné roční nájemné dosahuje 956,2 tisíce dirhamů.

Podle poradenské společnosti Asteco vzrostlo meziročně nájemné vil na Palm Jumeirah dokonce o 32 procent. Podle údajů CBRE tam průměrné nájemné v říjnu dosáhlo 954,4 tisíce dirhamů. To představuje meziměsíční nárůst o 3,1 procenta.

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Jan Balík je nyní nejdůležitějším mužem na českém developerském trhu. Zní to poněkud zvláštně. Ví někdo, kdo je Jan Balík? Je to šéf ekonomické sekce pražského arcibiskupství. Pravá ruka pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Je to muž, který disponuje miliardami korun, o nichž rozhoduje, kam je vložit. A protože se rozhodl, že je vloží do nemovitostí, do nákupu bytů určených pro nájemní bydlení, developeři mu nyní v uvozovkách zobou z ruky. Jak říká Balík v rozhovoru pro newstream.cz, nejde o charitu. Jde o byznys. Levné nájmy pod církevními křídly nelze čekat.

Přečíst článek

Cenové rekordy v Dubaji padají na všech frontách nemovitostního trhu. Minulý měsíc byla dubajským katastrálním úřadem evidována smlouva na koupi pozemku v ceně 600 milionů dirhamů (3,85 miliardy korun). Několik týdnů předtím zase padl rekord u koupi vily. Dosud nejdráže prodanou nemovitostí se stala vila situovaná taktéž na Palm Jumeirah s cenovkou 302 milionů dirhamů (1,92 miliardy korun).

Dubaj

Rusové nakupují v Dubaji nemovitosti jako šílení, už jim ale začíná docházet dech

Rusové jsou v Dubaji největší zahraniční kupci nemovitostí. Ve třetím letošním čtvrtletí v počtu realizovaných nákupů předběhli Indy. Podle dubajských makléřů se ale zájem Rusů o tamní reality začíná vyčerpávat. Naproti tomu sílí zájem Francouzů a Němců.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme