Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák
Skanska, s laskavým svolením
Petra Nehasilová

Trh s novými byty ožívá, tvrdí nejnovější analýza společnosti Skanska, Trigema a Central Group. V prvním čtvrtletí se prodalo 650 bytů, o 18 procent více než v posledním čtvrtletí loňského roku.

Reklama

Úvod letošního roku potvrdil očekávané oživení trhu s novým bydlením, které provází mírný pokles úrokové sazby poskytnutých hypoték, a tedy i vyšší zájem lidí o jejich pořízení. Podle březnových výsledků ČBA Hypomonitor dosáhl objem poskytnutých hypoték nejvyšší úrovně od června minulého roku, kdy se trh začal citelně ochlazovat. Jen v březnu poskytly banky hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o 60 procent.

„Uklidnění nervozity kolem energetické krize, stabilizace cen nového bydlení i celá řada propagačních programů. To vše se propsalo v poptávce a pomohlo k oživení trhu s novými byty. Vedle mírného nárůstu klientů s hypotékou však mezi kupujícími nadále převažují investoři, kteří financují koupi z vlastních zdrojů,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

Hendrik Mayer, šéf European Housing Services.

Trh ožívá. Češi si zvykli na dražší hypotéky a chtějí nakupovat, říká šéf skupiny EHS

Tolik očekávané jarní oživení realitního trhu nastává. Čechům se vrací chuť nakupovat. „Kupující má teď více možností jednat o ceně. Rok zpátky na to všichni spěchali, aby koupi stihli s dobrými podmínkami hypoték, nejenom s výhodnými úroky, ale i podmínkami pro jejich uzavření,“ říká Hendrik Mayer, šéf European Housing Services.

Přečíst článek

Ceny bytů budou padat pomaleji

V prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 650 nových bytů, což je ve srovnání s předchozím kvartálem nárůst o 18 procent. Meziročně jde však o téměř 40procentní propad. Právě v tomto období byly základní úrokové sazby o polovinu nižší a zároveň ještě neplatila nová pravidla ČNB pro poskytování hypoték. Razantní nárůst prodejů proto developeři spojují s výraznějším snižováním úrokových sazeb.

Reklama

Ceny nových bytů v Praze od začátku nového roku mírně rostly. Zastavily se na 151 951 korunách za metr čtvereční. „Ceny nových bytů v Praze meziročně vzrostly o čtyři procenta, zatímco ceny starších bytů o šest procent klesly. Pokračuje tak rozevírání nůžek mezi cenami nových a starších bytů. A je to tak správně, protože kvalitativní standard novostaveb je diametrálně lepší,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Groupu.

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Byl to právě Kunovský, kdo jako první srazil ceny u jednoho z chystaných projektů, a to o neuvěřitelných 25 procent oproti průměru trhu. Jak firma uvedla, ceny bytů 1+1 v úvodní fázi projektu nazvaného Harfa Living v Praze 9 se pohybují od 3,6 do 4 milionů korun a bytů 2+1 od 5,4 do 6 milionů. To jsou částky zhruba o čtvrtinu nižší, než za kolik v současnosti přivádí další velcí developeři byty na trh.

I nadále přesto největší tuzemští developeři tvrdí, že ceny u novostaveb klesat nebudou. Redukce cen bude naopak podle nich pokračovat u secondhandových nemovitostí, i když ve srovnání s loňským rokem nepůjde o tak razantní propad.

Omezená nabídka i nadále bude ceny tlačit spíš nahoru

Vývoj cen v případě novostaveb bude navíc podle developerů ovlivňovat i nedostatečná nabídka. „Navzdory meziročnímu srovnání nelze hovořit o dostatku bytů. Praha by potřebovala minimálně dvojnásobek, ale spíše trojnásobek nových bytů k uspokojení poptávky po bydlení. Současná situace je navíc pouhým odložením poptávky, která se s největší pravděpodobností opět obnoví spolu se snížením úrokových sazeb,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Část nové nabídky navíc bude do budoucna končit u institucionálních investorů, nedostane se tak vůbec na přímý trh. A pokud se současná situace v oblasti povolování staveb nezmění, mohou se prodejní ceny ještě zvýšit. Do konce roku by mohlo dostat stavební povolení zhruba devět tisíc bytů, přitom dlouhodobá potřeba metropole je minimálně kolem 10 tisíc bytů ročně, uzavírají developeři.

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Hendrik Meyer: Nájemné poroste. Nejrychleji zřejmě v Brně

Zatímco v Česku je nájemní bydlení vnímáno jako nouzová varianta, když není na vlastní, v Německu je zcela běžné. Němci se nechtějí k nemovitosti vázat. Zároveň ale mají striktně nastavené vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, neriskují tolik jako Češi. Nejen o tom byla řeč v dalším dílu podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitelem realitní skupiny EHS Hendrikem Mayerem.

Přečíst článek

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme