Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů narazily na dno. V příštím roce se bude zdražovat

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.
Se svolením Trigema
Petra Jansová

Rok 2024 přinese mírné oživení realitního trhu, zdražování a nárůst cen nájmů, shodují se experti.

Reklama

Rozhodujícím faktorem, který významně ovlivní dění na českém realitním trhu v příštím roce, bude další snižování úrokových sazeb.

„Předpokládáme, že v polovině roku dojde k jejich razantnějšímu snížení, proto lze očekávat oživení trhu hypoték a díky tomu také návrat klientů ze střední příjmové třídy. Na českém trhu je však stále nedostatek nemovitostí, obzvláště těch finančně dostupných, a proto lze očekávat postupný růst cen, především ve velkých městech,“ přibližuje Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení průzkumů realitně poradenské společnosti Knight Frank.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

David Marek: Snížení sazeb ČNB? Německo nás bude držet při zemi

Pokles úrokových sazeb ČNB byl dlouho očekáván, a krátce před Vánocemi skutečně přišel. Ze sedmi procent základní úrokové sazby je nyní 6,75 procenta. Oživí se díky tomu český realitní trh? A česká ekonomika obecně? Najde v o něco nižší úrokové sazbě český průmysl finanční palivo pro svůj nový rozběh? „Pokles úrokových sazeb by nyní měl být mnohem rychlejší,“ říká David Marek, hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte. Pokud by se tak stalo, pokud by sazby dál na jaře rychle klesaly, česká ekonomika by se mohla po dlouhé době strádání skutečně rozběhnout.

Přečíst článek

Ceny bytů porostou

Průměrné ceny pro novostavby v Praze se pohybují lehce nad 150 tisíc korun na metr čtvereční a v příštím roce by tak mohly dle predikcí růst o zhruba pět až deset procent. V regionech budou ceny spíš stagnovat, u nemovitostí ve špatném stavu dokonce klesat.

Bytovému trhu pomohou nejenom nižší hypoteční sazby, ale i zrušení úvěrových ukazatelů či snížení sazby DPH z 15 na 12 procent. „To vše povede k tomu, že se na trh opět vrátí část odkládané poptávky. A s tím bude docházet i k výraznému omezování různých marketingových bonusů a akcí na podporu prodeje,“ predikuje Ondřej Šťastný z Central Groupu.

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Hypoteční rok 2023 nebyl zrovna jednoduchý. Byl ve znamení velmi mírného tání a neustálého vyhlížení poklesu sazeb. Žádný zázrak se ale nekonal a nejspíš se k němu neschyluje ani v nejbližších týdnech. Příští rok bude ovšem o dost dynamičtější než ten letošní. Větší pokles sazeb se očekává snad až v druhé polovině 2024. Vyplývá to z ankety mezi hypotečními experty tuzemských bank a poradenských společností, kteří pro newstream.cz zhodnotili letošek a podělili se o svou hypoteční prognózu pro příští rok.

Přečíst článek

Podmínkou opětovného nastartování realitního trhu je také rychlost, s jakou k tomu ČNB přistoupí ke snižování sazeb. „Příští rok bude důležitý pro osud celého developmentu a jeho další vývoj v budoucnu. Pokud banka nezačne sazby snižovat dostatečně rychle, trh se nenastartuje, což se nedá zachránit dodatečnou rychlou změnou sazby, protože vše ovlivňuje setrvačnost,“ dodává majitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Letošek by podle developerů mohl skončit s objemem více než čtyři tisíce prodaných bytů, což je téměř o třetinu více než v loňském roce. Poptávku po nových bude růst i v příštím roce. Pomáhat tomu budou nejen klesající hypoteční sazby i v Česku přetrvávající silná touha po vlastním bydlení.

Nabídka bude naopak spíše nižší, protože se na trh nedostávají některé plánované projekty nebo se na trh dostávají se zpožděním. „K tomu přidejme i fakt, že se nevýznamná část developerských projektů – hovoří se až o třetině – změnila na nabídku nájemního bydlení. A to bude, jak se domnívám, nacházet stále jasnější místo na trhu,“ dodává Jan Sadil, šéf skupiny JRD.

Vánoční dárek v podobě snížení úroků nečekejme, říká „táta hypoték“ Jan Sadil

Dva roky se v Česku vede debata, jestli ceny nemovitostí klesnou, nebo budou dál růst. Vše se odvíjí od úrokových sazeb České národní banky. Spousta ekonomů se domnívá, že sazby při letošním posledním měnovém zasedání České národní banky, které se koná 21. prosince, klesnou. Aspoň o čtvrt procentního bodu. To je všeobecné očekávání. Jan Sadil, dlouholetý šéf Hypoteční banky, nyní šéf developerské společnosti JRD, tyto předpoklady nesdílí. Domnívá se, že národní banka posune úrokovou sazbu níže až v příštím roce.

Přečíst článek

Pro příští rok tedy podle něj nelze očekávat, že budou ceny nemovitostí klesat. Budou spíše v mírném tempu růst.

Skepticky vyhlíží developeři příští rok i kvůli novému stavebnímu zákonu, který začne platit v polovině roku 2024. „Dříve jsme se na něj upínali s velkou nadějí, že přinese zlepšení povolování nové výstavby. Postupem času ale naděje přešla v nervozitu a nyní bych to už nazval panikou. Stále nejsou hotové prováděcí předpisy a tendr na digitalizaci nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ uzavírá Ondřej Šťastný z Central Groupu.

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Dlouho očekávaný stavební zákon by podle ministerstva pro místní rozvoj měl významně urychlit a ulehčit stavební řízení. Realita ale podle hostů prosincového setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream, bude mnohem horší. Spíš než nový předpis by systému prospěla menší kreativita stavebních úředníků, shodli se experti.

Přečíst článek

Josef Kupec z KPMG: Optimismus není na místě. Hrozí další růst cen bytů

Neslavme předčasně aktuální oživení výstavby a poptávky po bytech, úrovně někdejšího boomu jsou stále na hony vzdálené. A už vůbec nevyhlížejme výrazný pád cen bytů, na dveře naopak klepe jejich další růst vybičovaný ještě omezenější nabídkou.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme