Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tohle se v Praze dlouho nestalo. Kunovský zlevňuje nové byty

Dušan Kunovský, majitel Central Group, se rozhodl zlevnit nové byty v Praze.
ČTK
Dalibor Martínek

Co bylo před pár měsíci nemyslitelné, stává se nyní realitou. Největší český developer Dušan Kunovský zlevňuje nové byty v projektu Harfa. Pozor, nezlevňují staré byty na okrajích měst nebo neúsporné domy z první republiky, jak se to děje poslední rok. Zlevňují byty ze zcela nového, ještě nepostaveného projektu.

Reklama

Velcí developeři přitom usilovně tvrdí minimálně poslední rok, že žádné zlevňování v jejich segmentu neexistuje. Teď praskly ledy.

Sídliště, panelové domy

Ceny panelákových bytů se zřítily. Je správná doba na nákup?

Nabídkové ceny starších bytů v Česku v prvním čtvrtletí roku meziročně klesly průměrně asi o 11 procent. Vyplývá to z analýzy firmy FérMakléři.cz. Šedesátimetrový byt po rekonstrukci v Praze podle ní vyjde zhruba o půl milionu korun levněji.

Přečíst článek

Nový projekt společnosti Central Group nazvaný Harfa Living v Praze 9 srazil ceny o neuvěřitelných pětadvacet procent oproti průměru celého trhu. Jak firma uvedla, ceny bytů 1+1 v úvodní fázi se pohybují od 3,6 do 4 milionů korun a bytů 2+1 od 5,4 do 6 milionů. To jsou částky zhruba o čtvrtinu nižší, než za kolik v současnosti přivádí další velcí developeři byty na trh.

Bezprecedentní krok

Jak uvádí Central Group, jde o „zaváděcí ceny“, které prý platí pouze pro prvních padesát prodaných bytů. To je sice hezký marketingový trik, nicméně to znamená reálné zlevnění nových bytů v Praze. Což je bezprecedentní krok, zvláště pokud ho činí největší stavitel nových bytů v hlavním městě.

Nyní je otázkou, jak na Kunovského krok bude reagovat celý trh. Podle informací Newstreamu se i sám Kunovský bojí, jaké tato „startovací“ sleva bude mít širší důsledky. Central Group touto akční nabídkou podle svého vyjádření reaguje na zhoršení dostupnosti bydlení z důvodu vysokých cen nových bytů a velmi drahých hypoték. „Pro úvodní fázi projektu Harfa Living se nám podařilo vyjednat s dodavateli staveb zvýhodněné cenové podmínky, které nyní můžeme nabídnout našim klientům. A to díky zrychlené platbě dodavatelům, systému streamové výstavby s vysokou opakovatelností a velký stavební objem ve standardu Ekonomy,“ uvedl Dušan Kunovský v tiskové zprávě.

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Na jedné straně nálepka luxusního bydlení v atraktivních lokalitách, na druhé levné nájemní byty pro město. Top hráči na pražském rezidenčním trhu se snaží dohnat skomírající prodeje výstavbou obecních bytů. Dostupné bydlení chystá po Finepu také Sekyra Group, zapojit se chce i Central Group.

Přečíst článek

Průměrná cena nových bytů se nyní v Praze pohybuje přes 150 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze 9 je průměrná cena 138 tisíc korun za metr. Takzvané zaváděcí ceny v projektu Harfa Living jsou zhruba 105 tisíc korun za metr, což je o čtvrtinu méně, než je v této části metropole obvyklé. „Oproti běžným nabídkám na trhu mohou lidé při koupi nového bytu v Harfa Living ušetřit více než milion korun. Ceny bytů 1+1 se zde v úvodní fázi pohybují od 3,6 do čtyř milionů korun. To jsou v Praze bezkonkurenční ceny,“ uvedl Kunovský.

Stavebnictví skomírá. Zahajování výstavby nových bytů se odkládá

„Přestože ceny nemovitostí zažívají mírnou korekci, lidé o jejich nákup nemají příliš vysoký zájem. Na vině jsou především drahé hypotéky a vyčkávání na další pokles cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

A má pravdu. Byty jeho konkurentů jdou nyní do prodeje v různých částech města i za cenu dvou set tisíc korun za metr. Faktem však je, že prodeje i s nástupem jara, což vždy bývalo jedno z klíčových období v prodeji bytů, stále stagnují. Někteří velcí hráči neprodali na hypotéku za první měsíce roku ani byt, a hledají cesty, jak větší množství bytů ze svých projektů prodat velkým, institucionálním investorům. To se ne vždy daří.

Jednou z cest, kterou někteří stavitelé volí, je pozdržení výstavby. V naději, že se poptávka po pár měsících nebo v příštím roce opět vrátí. Kunovský zlevněním nové výstavby jako první z velkých hráčů překročil pomyslný rubikon.

Další (ne)korektní komentáře Dalibora Martínka čtěte zde:

Reklama

Související

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí a Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Jurečka a Bartoš. Dva muži, kteří stojí za kolapsem českého trhu s bydlením

Přečíst článek
V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme