Restaurace Field: kulinářský zážitek, který posouvá hranice

Podnik v srdci Prahy, vedený šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, již několikrát obhájil michelinskou hvězdu, což potvrzuje jeho postavení v české gastronomii. Při nedávné návštěvě jsme ochutnali desetichodové degustační menu, které bylo doplněno vinným párováním.
Návštěvu restaurace Field zahajujeme domácím chlebem a trojicí amuse bouche, která připraví chuťové buňky na to, co má přijít. Následoval první chod – siven s rajčaty, mandlemi a angreštem. Tento lehký a svěží úvod ve stylu ceviche byl skvěle připravený. K tomu se podávalo Soave Classico, víno s jemnou kyselinkou a ovocnými tóny, které krásně ladilo s pokrmem.
Dalším chodem byl kaviár s chřestem, bramborou a černým ořechem. Delikatesa byla skvěle vyvážená, s luxusním kaviárem, speciálně vyráběným pro Field. Skladba chutí se nesla ve znamení zemitých tónů chřestu a brambor. Párování obstaral Riesling 2020 z vinařství Ökonomierat Rebholz, víno s minerálním podtónem a svěží kyselinkou, které podpořilo jemné chutě pokrmu.
Vyvážené chutě
Další pokrm, candát s rakem, fava fazolemi a medvědím česnekem, nás dostal svou komplexitou chutí. Sladká ryba a rak se skvěle doplňovaly s jemnou zemitostí fazolí a svěžím medvědím česnekem. K tomu nám bylo podáno Bourgogne Côte d'Or 2022 od Henri Germaina. Víno s příjemnou kyselinkou a ovocnými tóny ideálně podtrhlo chuť ryby.
Foie gras s verbénou, jablkem a hořčicí byl chuťově bohatý, ale za mě až příliš sladký. Nicméně Pinot Noir 2020 z Bourgogne Côte d'Or od Vincenta Pruniera se k tomuto pokrmu skvěle hodil. Rozhodně lepší volba než sladké víno.
Vrcholným chodem bylo jehněčí s kapustou, řeřichou a zeleným čajem. Před tímto chodem si hosté vybírají steakový nůž Laguiole z boxu. Omáčka se připravuje přímo u stolu. Křehké maso a jemně kořeněná kapusta vytvořily vynikající souhru s vínem Barolo La Tartufaia 2016 od Giulia Negri. Společně s candátem to byl pro mě nejlepší chod večera.
Závěr plný sladkostí
Závěr menu přinesl sladkou tečku v podobě tvarohu s arónií, malinami a heřmánkem. Tato svěží kombinace byla následována rebarborou, jahodami, pistáciemi a růží. K tomu jsme dostali Crémant de Bourgogne Rosé, jemně šumivé víno, které uzavřelo celý zážitek v harmonii sladkých a kyselých chutí.
Michelin
Letošní rok přinese historický milník pro českou gastronomii – Michelin poprvé vydá celostátní průvodce, který nebude pokrývat pouze Prahu, ale celé Česko. Tento krok podtrhuje rostoucí význam české kuchyně na evropské kulinářské mapě. Pro restauraci Field to znamená nejen možnost potvrdit svou pozici lídra v oblasti moderní české gastronomie, ale i zvýšení pozornosti oboru v celé zemi. Tato expanze pokrytí bude mít pozitivní dopad na tuzemský gastronomický sektor, přinášející novou pozornost nejen pro restaurace v Praze, ale i v dalších regionech.
Verdikt
Restaurace Field nabízí výjimečný gastronomický zážitek, který spojuje kreativitu, tradici a precizní techniku. S použitím sezonních a lokálních surovin i pečlivě vybraných vín vám poskytne jedinečný kulinářský zážitek. A s návratem Michelin průvodce se restaurace Field i celá česká gastronomie dostávají na novou úroveň, která bude lákat nejen místní, ale i zahraniční gurmány.
Francouzská brasserie La Gare nedaleko Náměstí Republiky v srpnu servíruje sezonní speciality – od pečeného kačera z Dombes po nové variace tarte flambée. Vyrazili jsme na pozdní nedělní oběd a ochutnali to nejlepší z nabídky.
Lanýžový tatarák i tarte flambée: La Gare servíruje Francii v plné síle
Enjoy
Norský byznysmen Nils Jebens přijel do Prahy v 90. letech rozvíjet síť kasin. Hazard ale brzy vyměnil za fine dining, když otevřel dnes již ikonický podnik Kampa Park. „U kritiků a v průvodcích nejsme moc oblíbení, myslí si, že jsme příliš turističtí. Nicméně, raději než uznání mám plnou restauraci lidí," říká Jebens v rozhovoru pro Newstream.
Majitel Kampa Parku: Raději budu mít restauraci plnou lidí, než michelinskou hvězdu na dveřích
Enjoy
I ve spleti turistů stojí za to na Pražský hrad zamířit za dobrým jídlem a zážitkem. Třeba restaurace Lví Dvůr nebo Kuchyň nabízí kromě kvalitní české kuchyně, k níž samozřejmě patří dobře načepované pivo, i krásný výhled.
Nejenom hot dogy, ale i pořádné řízky. Také na Pražském hradě se dá dobře a levně najíst
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.