Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh překvapivě ožívá. I přes nejvyšší sazby hypoték za dvacet let

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.
Domoplan, užito se svolením
 ČTK

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o 60 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Objem i počet poskytnutých hypoték se tak v březnu dostal na nejvyšší úroveň od poloviny loňského roku, kdy trh začal znatelně ochlazovat. Ačkoli březnová aktivita na hypotečním trhu bývá proti únoru pravidelně příznivější, letošní nárůst byl podle Hypomonitoru jasně nad běžnou sezonností a naznačuje, že se fungování trhu začíná zlepšovat. Přesto byl ale březnový objem hypoték zhruba poloviční proti průměru roku 2020.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

"Po několika slabších měsících na začátku letošního roku jsme v březnu zaznamenali rostoucí poptávku po úvěrech, zejména ve financování řešení energetických úspor. Očekáváme, že tento faktor bude hrát v oblasti poskytovaných úvěrů domácnostem důležitou roli i po zbytek letošního roku,“ uvedl předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Pavel Čejka.

Stoupl i objem novych hypoték 

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 10,3 miliardy korun po únorových 6,5 miliardy korun a dostal se rovněž na nejvyšší úroveň od června minulého roku. Objem refinancovaných úvěrů, a to interně i z jiné instituce, činil 2,3 miliardy korun, o miliardu více než v únoru.

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

"Hypoteční trh v březnu zaznamenal citelné oživení. Řada domácností patrně usoudila, že prostředí vysokých sazeb s námi bude delší dobu a nevyplatí se tak na výraznější snížení hypotečních sazeb čekat," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Motivací jsou klesající ceny bytů

"Určitý impulz pak mohly přinést také postupně klesající ceny nemovitostí, které podle dat z katastru nemovitostí pokračovaly v březnu v mírném poklesu a ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku jsou již v některých regionech o více než dvacet procent nižší,“ dodal.

Byt, nájemníci

Dalibor Martínek: Nájmy jsou aktuální trend. Ale také nebezpečná past

Na nájemníky se v Praze nyní všichni těší. Soukromníci se starým bytem, developeři, investiční fondy, správcovské firmy. Dokonce i církev svatá. Netěší se na ně z lásky, pomýšlejí na jejich peníze. Nájemníci se stávají lovnou zvěří. Pardon, investičně zajímavou skupinou.

Přečíst článek

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v březnu je nejnižší od října minulého roku, stále se však nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala na obdobně vysokých hodnotách. Tyto sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv.

Průměrná hypotéka v březnu druhý měsíc za sebou vzrostla a dostala se na úroveň 2,95 milionů korun, což je nejvyšší úroveň od července minulého roku, kdy se pohybovala nad třemi miliony korun. S přísnějšími pravidly ze strany České národní banky a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu korun.

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Realitní trh přeje kupujícím. Mají větší šanci na slevu, říká šéf skupiny EHS

Realitní trh se pomalu rozjíždí. Češi si pomalu zvykli na vyšší hypotéční sazby a vyrovnali se s energetickou krizí, což se projevuje i na mírném zvyšování poptávky po bytech, říká Hendrik Meyer, ředitel realitní skupiny EHS, do níž patří firmy Bezrealitky, Maxima Reality či M&M Reality.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme