Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český developer postaví ve Varšavě téměř tisícovku bytů za tři miliardy

Polsko UDI Group
poskytnuto UDI Group
Veronika Kudrnová
vku

Český developer UDI Group získal stavební povolení pro další výstavbu na brownfieldu po továrně Ursus v polské Varšavě. V rámci svého projektu Classic Ursus plánuje vybudovat celkem 960 bytů za asi 2,8 miliardy korun. Aktuálně dokončil 114 z nich v rámci první ze sedmi budov.

Reklama

Stavební povolení nyní získal na celý zbytek areálu, tedy i pro zbývajících 850 bytů. Budovat i prodávat je bude postupně, podle vývoje trhu. V nejbližší době začne výstavba dalších dvou domů.

První budova polského ude k nastěhování v polovině roku. „Polský trh je velmi vstřícný k investorům. Nesetkáváme se tam s většími překážkami. Povolování výstavby je poměrně rychlé. To jsou důvody, proč je v Polsku silná konkurence, která i přes vysokou poptávku po bytech, drží jejich ceny relativně na uzdě,“ vysvětlila ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková důvody, proč skupina nabízí k prodeji v sousedním Polsku byty daleko levněji, než za kolik prodávají byty developeři v České republice.

I v Polsku se ale projevují dopady covidu, roste inflace včetně cen stavebního materiálu. Proto i na polském trhu ceny bytů rostou. Ve 2. etapě projektu Classic Ursus bude proto developer prodávat byty o zhruba deset procent dráž, než kolik stály v minulém roce.

„Celý trh zareagoval na nedostatek stavebního materiálu a růst vstupních nákladů. Přesto v polském hlavním městě i nadále koupíte srovnatelný byt téměř o polovinu levněji než v Praze,“ dodala Fialková.

Panama

Český developer opět vyrazil na nákupy do Latinské Ameriky. Po Kostarice získal lukrativní pozemky v Panamě

Český developer opět míří za oceán. Po akvizici pozemků v Kostarice koupil UDI Group také pozemky v sousední Panamě. Plánuje na nich postavit dva výškové rezidenční objekty za 750 milionů korun.

Přečíst článek

Poloviční ceny oproti Praze

V průměru se budou ceny bytů ve 2. etapě pohybovat kolem 70 tisíc korun (13 tisíc zlotých) za metr.

Projekt počítá jak s menšími startovacími byty pro mladé lidi, tak i s většími byty pro rodiny. „Velkou výhodou projektu je jeho umístění v bezprostřední blízkosti železniční stanice, odkud je pravidelné a velmi rychlé spojení s centrem Varšavy. V přízemí bytových domů vzniknou prostory pro obchod, kavárny a restaurace,“ vysvětlila Fialková. Vstup do areálu zajistí historická budova původní vrátnice továrny na traktory Ursus ze 30. let minulého století. Tu bude UDI Group revitalizovat a vznikne v ní restaurace nebo kanceláře. Součástí projektu bude i park.

Autorem architektonického návrhu celého areálu je renomovaný polský architektonický ateliér Kuryłowicz & Associates.

UDI Group aktuálně podniká ve čtyřech zemích Evropy a v Latinské Americe. Staví kanceláře, byty i logistiku v ČR, Polsku, Maďarsku, Srbsku a nejnověji v Kostarice a Panamě. Pracuje nyní s 19 projekty, jejichž aktuální odhadované hodnota dosahuje 10 miliard korun a tržby z prodeje v následujících pěti letech se odhadují na 50 miliard korun.

Projekt Lastavice v Srbsku

Češi na Bělehrad. Miliardový projekt v srbské metropoli dostal zelenou

Téměř 500 bytů, 40 obchodů a 650 parkovacích míst co nevidět postaví český developer v srbské metropoli. Výstavba dvoumiliardového projektu Lastavice v centru Bělehradu začne v březnu.

Přečíst článek

Aktuální stav výstavby areálu Sázava Logistics Park

Developer UDI Group odchází z pražské burzy. Dodržel, co investorům slíbil

Mezinárodní developer UDI Group stahuje akcie své firmy UDI CEE z obchodování na trhu Start pražské burzy. Své zbývající akcie vykoupí za aktuální cenu 560 korun za kus. Umožní tak investorům realizovat zisk v původně zamýšlené výši i termínu, uvedla firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Projekt Duga v Bělehradu.

Levnější pozemky a rychlejší „stavebko” žene české developery na Balkán

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme