Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

UDI event
Alan Třešňák / Newstream
 nst
nst

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Reklama

Problém tuzemského nemovitostního trhu dokládají dvě čísla. Prvním je necelých pět tisíc, druhým více než 20 tisíc. První představuje běžné množství ročního přírůstku bytů v Praze, druhé stejný údaj ve Varšavě. 

Newstream uspořádal první setkání Realitního Clubu. Podívejte se:

„Nekoukejme se na západ od nás, srovnávejme srovnatelné. Varšava je ani ne třikrát větší než Praha, ale bytů tam roste výrazně víc. A schvalovací proces tam trvá nejdéle šest měsíců. U jednoho menšího projektu to trvalo jen šest týdnů. Díky tomu a vysoké konkurenci tam musíme prodávat za 70 maximálně 75 tisíc korun za metr, v Praze je to podle aktuálních údajů zhruba 150 tisíc,“ uvedla Marcela Fialková z developerské společnosti UDI aktuální rozdíly mezi pražským a varšavským trhem nemovitostí. 

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

A problémy se budou spíše prohlubovat. Ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda na údajích Českého statistického úřadu ukázal, že loni se sice zahájila stavba nejvyššího počtu bytů od roku 1998, a to v Praze i celé České republice, nicméně situaci výrazně ovlivnil start velkých projektů, jako bylo zahájení zástavby některých dlouho chystaných brownfieldů.  

„Taková příprava však v Česku zabere neúměrně dlouhý čas, až kolem deseti let,“ pokračuje Fialková. „Ukážu vám konkrétní příklad. V Panamě jsme v květnu koupili parkoviště, na kterém nebyl žádný projekt, projekt nám nakreslil věhlasný dánský architekt a v srpnu jsme dostali územní rozhodnutí. To má přitom dvě strany. Zajímá je: jak je ta budova velká, kolik lidí v ní bude moct být, jak se tam dostanou a kudy se budou evakuovat, kdyby hořelo,“ dodala Fialková. 

Nový stavební zákon? Nejdřív za rok a půl 

Velké průtahy při stavebním řízení měl odblokovat nový stavební zákon, který připravila ještě předchozí vláda Andreje Babiše, ale aktuální vláda jej chce proměnit. Jedním z hlavních principů nové legislativy přitom bylo, že by se obcím odebrala rozhodovací pravomoc, která by přešla pod státní správu. 

„Na rozdíl od řady kolegů patřím k lidem, kteří s takovou úpravou vlastně souhlasí. Současný stav totiž nefunguje, a to z celé řady důvodů. Krom jiného také proto, že obce si nemohou dovolit dobře placené úředníky, kteří by prosazovali obecní zájmy,“ vysvětlila pražská radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN).

Riziko, že nebude stavební úředník rozhodovat nekonzistentně, je podle Petra Leyera, právníka a člena Správní rady Transparency International, v českém prostředí vysoké. Svou roli na tom podle něj hraje také nízké ohodnocení úředníků. „Člověk, který rozhoduje o důležitých věcech, musí být náležitě oceněn. Bez toho to nepůjde,” uvedl Leyer.

„Souhlasím s tím, že by vliv občanů jednotlivých obcí, či městských částí ve větších městech, měl být prosazován během tvorby územního plánu a vlastní stavební řízení by již mělo být pod kuratelou státu,“ dodala pražská radní. 

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Zda to nová stavební úprava skutečně umožní, je v tuto chvíli nejisté, zatím totiž nové znění ještě není ani v připomínkovém řízení. I proto se například Hana Marvanová domnívá, že v účinnost by mohl vstoupit nejdříve 1. ledna 2024. „Ale to neznamená, že by se od toho data začalo jet podle nových pravidel. Součástí celé změny jsou desítky zákonů a na řadě z nich se ještě nezačalo pracovat,“ připomněla Marcela Fialková. 

Ceny bytů přinejlepším zamrznou 

To vše se odráží negativně na stále rostoucích cenách nových bytů. A na primárním trhu tomu tak bude i nadále, protože navzdory poklesu zájmu „hypotékářů“ je poptávka o nové nemovitosti stále mimořádně vysoká, uvádějí developeři napříč trhem. 

Ceny bytů by tak mohly klesnout spíše na sekundnárním trhu, v méně oblíbených lokalitách, a spíše v jednotkách případů, nikoli masivně. „Zhruba 20 tisíc bytů ročně by byla masivnější výstavba v Praze, která by potom mohla tlačit ceny dolů,“ uzavřela Fialková z UDI. 

video

Co brání masivnější výstavbě v ČR? Odpovídali experti v Realitním Clubu

Česká republika má složitý a nejasný stavební zákon, který dává prostor nekonečným možnostem výkladu a obcházení. Důsledek? V délce stavebního řízení jsme na chvostu světového žebříčku. Proč u nás trvá schválení bytové výstavby deset let? Co by měla zlepšit samospráva, a jaký podíl na tomto děsivém stavu má státní správa? To byla témata pro expertní debatu v rámci prvního setkání Realitního Clubu, které spolu s partnery ve středu 21. září v hotelu Courtyard by Marriot uspořádal server Newstream. Celý záznam z akce můžete sledovat v úvodu článku. 

Přečíst článek

Redakce Newstream.

Redakce Newstream.cz spouští Realitní Club

Trh realit se rychle otáčí, přináší to nové výzvy a témata. Newstream.cz spouští Realitní Club, který zahrnuje podcast, magazín, eventy a speciál na webu včetně oborově zaměřeného newsletteru.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme